My Twitter Feed

7 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Πως να διεκδικήσουμε επιστροφή φόρων

Η κίνηση πολιτών ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ προχωρά σε μία ​νέα δράση νομικού και κοινωνικού ακτιβισμού: Την κατάθεση προς τις ΔΟΥ και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών μίας “Δήλωσης Επιφύλαξης”, με την οποία ο κάθε πολίτης μπορεί να δηλώσει ότι επιφυλάσσεται να διεκδικήσει κάθε ποσό που πλήρωσε αχρεωστήτως, ως φόρο, τέλος, πρόστιμο ή από άλλες αιτίες.

foroi-001Οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ υποστηρίζουν ότι, το Κράτος έχει με το μέρος του τους μηχανισμούς της κρατικής εξουσίας για να εισπράττει τους παράλογους και (συχνά) παράνομους φόρους από τους πολίτες, με τη χρήση και την απειλή των αναγκαστικών διατάξεων του “Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων”.

Από την άλλη πλευρά, οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν με το μέρος τους το δίκιο, τη δύναμη τη δύναμη της φωνής, του μυαλού και της ψήφου τους.

Δηλώνουν δε ότι, οι πολίτες θα συνεχίσουν να πολεμούν ενάντια στους παράλογους και παράνομους φόρους, με όλα τα πρόσφορα νομικά μέσα. Και στα πλαίσια αυτών των ενεργειών τους, προειδοποιούν την Κυβέρνηση ότι θα ζητήσουν πίσω κάθε ευρώ που πλήρωσαν παράνομα ή το οποίο δεν όφειλαν να πληρώσουν. Για το λόγο αυτόν, επιφυλάσσονται επί όλων των νομίμων δικαιωμάτων τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Δήλωσης Επιφύλαξης:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥ Δ.Ο.Υ. _________________

ΚΑΙ

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ

Τ_ _____________________ του ____________, κατοίκου _________________, με Α.Φ.Μ ___________ και Δ.Ο.Υ. ____________________

*******

Επειδή μέχρι και σήμερα έχω καταβάλλει διάφορα ποσά φόρων στην υπηρεσία σας χωρίς να μου έχει δοθεί η δυνατότητα να σας διευκρινίσω:

  • αν πράγματι διαθέτω την φοροδοτική ικανότητα προκειμένου να καταβάλλω αυτούς τους φόρους, ή αν αναγκάστηκα να δανειστώ, να εκποιήσω περιουσιακά στοιχεία μου ή να υποβαθμίσω το επίπεδο της διαβίωσής μου κάτω του ορίου της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποκλειστικά και μόνο για να μην βρεθώ αντιμέτωπος με τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης κατά των οφειλετών του δημοσίου
  • ότι επιθυμώ να φορολογούμαι επί της πραγματικής αξίας των ακινήτων μου και όχι επί των αντικειμενικών αξιών ή των αξιών του άρθρου 32 του Ν. 3842/2010,
  • ότι δεν συναινώ στην καταβολή φόρων που έχουν θεσπιστεί με αντισυνταγματικούς νόμους

σήμερα δια του παρόντος δηλώνω

ότι υποβάλλω ενώπιον σας ρητή επιφύλαξη για την μελλοντική αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών φόρων, τελών, προστίμων και κάθε άλλης οφειλής

  • που δεν αντιστοιχούν στη φοροδοτική μου ικανότητα,
  • που έχουν υπολογιστεί επί αντικειμενικής αξίας των ακινήτων μου ενώ η βούλησή μου είναι να φορολογηθώ επί της πραγματικής αξίας των ακινήτων μου
  • που έχουν θεσπιστεί κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος

ώστε σε μελλοντική αντιδικία μου με το δημόσιο να μην ερμηνευθεί αυθαίρετα το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχω καταβάλλει ορισμένα ποσά φόρων. Εφεξής κάθε καταβολή φόρου εκ μέρους μου θα διέπεται από την παρούσα επιφύλαξη έως ότου την ανακαλέσω ρητώς.

Ο ΔΗΛΩΝ

(Ημερομηνία και υπογραφή)

(Δείτε και κατεβάστε την παραπάνω δήλωση σε αρχείο word)

(Το παραπάνω κείμενο συντάχθηκε από τον ανεξάρτητο δικηγόρο Αθηνών κ. Χρήστο Κλειώση (chriskliossis@gmail.com), μετά από παραγγελία του κινήματος πολιτών “Έλληνες Φορολογούμενοι”.

Παράγει η δήλωση αυτή κάποια έννομα αποτελέσματα; Ή απλά συνιστά μία δήλωση αντίδρασης, ή ακόμη και ανυπακοής;

Σαφέστατα παράγει έννομα αποτελέσματα, αφού δηλώνει ρητά ότι κάποιος δεν αποδέχεται την ορθότητα ή τη νομιμότητα των ποσών που του καταλογίζονται. Με τη δήλωση αυτή, επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να διεκδικήσει την επιστροφή τους σε κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σημείωση: Με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 90 του νόμου 2362/1995“η κατά του Δημοσίου απαίτηση προς επιστροφή αχρεωστήρως ή παρά το νόμο καταβληθέντος σ’ αυτό χρηματικού ποσου παραγράφεται μετά τρία έτη από της καταβολής.”

Πώς μπορεί ο πολίτης να καταθέσει τη δήλωση επιφύλαξης;

Η κατάθεση είναι πολύ απλή και δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη ενέργεια:

1) Κατεβάστε και εκτυπώστε τη δήλωση από την παρακάτω διεύθυνση (ή αντιγράψτε το παραπάνω κείμενο της δήλωσης σε μία σελίδα χαρτί).

2) Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και υπογράψτε τη δήλωση.
3) Καταθέστε τη δήλωση στη ΔΟΥ στην οποία ανήκετε. Εναλλακτικά, με βάση το άρθρο 12 του νόμου 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) έχετε το δικαίωμα να την καταθέσετε στο τμήμα πρωτοκόλλου οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας ή σε κάποιο ΚΕΠ. Πάρτε αριθμό πρωτοκόλλου (μπορείτε να εκτυπώσετε δύο φορές τη δήλωση -ένα για να καταθέσετε και ένα αντίγραφο για εσάς- και να ζητήσετε να αναγραφεί ο αριθμός πρωτοκόλλου της κατάθεσής σας στο αντίγραφο που θα κρατήσετε εσείς).

Σε περίπτωση που κάποια ΔΟΥ ή δημόσια υπηρεσία δεν κάνει δεκτή την κατάθεση της αίτησής σας, πρακτικά έχει παραβιαστεί ο νόμος. Στην περίπτωση αυτή, θα σας συμβουλεύαμε να επικοινωνήσετε μαζί μας (210 3242032 ή 6941 474108), τόσο για να σας δώσουμε οδηγίες, ή ακόμη και για να διαμαρτυρηθούμε εμείς, τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών, όσο και στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Διοικητικής Διακυβέρνησης.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο site www.forologoumenoi.gr .

Σχολιάστε