My Twitter Feed

15 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Δημοτικό Θερινό Σινεμά πάει σε 30 χωριά -

Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022

Για την επίλυση ενός προβλήματος -

Πέμπτη, 14 Ιουλίου, 2022

Η “καραμπόλα” έφερε τραγωδία! -

Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2022

Τσιτουρίδης: Αναγκαίες οι εκλογές -

Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2022

Δέσμευση για το Φεστιβάλ Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιουλίου, 2022

AKE: Όλα για το νοσοκομείο μας -

Δευτέρα, 11 Ιουλίου, 2022

Προτάσεις σε Γεωργαντά για τα Φ/Β -

Δευτέρα, 11 Ιουλίου, 2022

Δράση ΝΕ ΠΑΣΟΚ στο Π. Αγιονέρι -

Δευτέρα, 11 Ιουλίου, 2022

Πρώτη παγκοσμίως καταγραφή φυτού!

Έντονα χρώματα στο φάσμα του καφέ και του κόκκινου, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ύψος που δεν ξεπερνά τα 60 εκατοστά, είναι τα “συστατικά” που συνθέτουν το νέο είδος φυτού για την επιστήμη, το οποίο “εντοπίστηκε” για πρώτη φορά ανά την υφήλιο στους πρόποδες του όρους Πάικου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Πρόκειται για ένα ακόμη “θησαυρό” του χλωριδικού πλούτου της περιοχής, ο οποίος προέρχεται από το γένος Allium και, έλαβε την ονομασία του τόπου της πρώτης του καταγραφής, της Γουμένισσας (Allium goumenissanum).

Έπειτα από την ανακοίνωση του νέου είδους, στο επιστημονικό περιοδικό Phytotaxa,(https://www.mapress.com/pt/article/view/phytotaxa.554.1.4), με την επιστημονική ονομασία Allium goumenissanum Ioannidis & Tzanoud. sp. nov., και την ένταξή τόσο στους ελληνικούς όσο και τους ευρωπαϊκούς χλωριδικούς καταλόγους, η Γουμένισσα αποκτά έναν ακόμη εκπρόσωπο που “μεταφέρει” την ονομασία της μετά το πασίγνωστο κρασί Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ, σε όλο τον κόσμο.

Οι πρώτες καταγραφές έγιναν τον Αύγουστο του 2012 λίγο έξω από δυο οινοποιεία της περιοχής, του αείμνηστου Τίτου Ευτυχίδη και αυτό των αδελφών Τάτση. Το πολυετές, εύρωστο κρεμμυδάκι μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 60 εκ., ανθίζει το φθινόπωρο και τα χαρακτηριστικά της ταξιανθίας του είναι πολύ μακριές σπάθες (15-20εκ.) και τα πολλά καφέ – κόκκινα άνθη(50-60).

Μέχρι σήμερα οι καταγραφές οριοθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, με τις καταγραφές να έχουν εμπλουτιστεί από το 2021 με νέες θέσεις σε Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά Ντερέ, λίγο κάτω από το χωριό Πηγή) και στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού. Πολύ πιθανό, περαιτέρω έρευνα να καταγράψει και νέες θέσεις στην Ελλάδα.

Είναι το δεύτερο κρεμμυδάκι από την περιοχή του νομού Κιλκίς που εμπλουτίζει τον χλωριδικό πλούτο της Ελλάδας, μετά από τις παρατηρήσεις του γεωπόνου Βασίλη Ιωαννίδη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και την επιστημονική ανάλυση του καθηγητή Δημήτρη Τζανουδάκη, από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, με πολύ μεγάλο έργο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο γένος των Allium.

Σχολιάστε