My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτα οι τοπικοί καλλιεργητές

Την τροποποίηση του σχετικού νόμου, έτσι ώστε να δίνεται προτεραιότητα στους τοπικούς καλλιεργητές και οι κοινόχρηστες εκτάσεις να καλλιεργούνται κυρίως από κατοίκους της τοπικής κοινότητας, ζητά ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.

Επίσης, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Βεργίδης αναφέρεται και στο ζήτημα των βοσκοτόπων, που στο Νομό Κιλκίς παρουσιάζονται ελλειμματικοί, τονίζοντας ότι ενώ δεν επαρκούν οι εκτάσεις για να καλυφθούν τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, διατίθενται σε καλλιεργητές προς εκμίσθωση.

Η επιστολή:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Από τις διατάξεις του Αρθ. 4 του Ν. 4061/12 προβλέπεται η διαδικασία ανοιχτής δημοπρασίας για την εκμίσθωση κοινοχρήστων εκτάσεων. Από την έως τώρα εμπειρία της Περιφερειακής Ενότητας στο θέμα κατά τον χειρισμό των υποθέσεων, προέκυψαν ορισμένες δυσχέρειες –αδικίες, που προκαλούν την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια των τοπικών καλλιεργητών του Νομού.

Ειδικότερα, σε μια διαδικασία ανοιχτής δημοπρασίας παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο να κατακυρώνονται αγροτεμάχια σε καλλιεργητές που προέρχονται από όμορους Νομούς και έτσι να μην επαρκούν οι κοινόχρηστες εκτάσεις προς ικανοποίηση των αναγκών των τοπικών καλλιεργητών. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στους τοπικούς καλλιεργητές κατά τη διενέργεια της δημοπρασίας και οι εκτάσεις να καλλιεργούνται κυρίως από κατοίκους της τοπικής κοινότητας. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από αυτούς να δίνεται η δυνατότητα εκμίσθωσης από καλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας και τέλος από τους καλλιεργητές που δεν δραστηριοποιούνται στον Νομό όπου βρίσκεται η έκταση.

Επιπλέον, πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο σε μια δημοπρασία ο πλειοδότης να είναι άλλος από αυτόν που επισπεύδει τη δημοπρασία. Με αποτέλεσμα ο δεύτερος ενώ έχει επιβαρυνθεί το σύνολο των εξόδων, για την εκκίνηση της διαδικασίας (π.χ. τοπογραφικό διάγραμμα από ιδιώτη μηχανικό), τελικώς το χωράφι να κατακυρώνεται σε άλλον. Θεωρούμε ότι σε μια επικείμενη τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 4061/2012 θα έπρεπε να προβλεφθεί υποχρέωση του πλειοδότη να επιβαρύνεται των ως άνω εξόδων.

Επιπρόσθετα, σας θέτουμε για άλλη μια φορά το ζήτημα των βοσκοτόπων που στο Νομό Κιλκίς παρουσιάζονται ελλειμματικοί. Και ενώ δεν επαρκούν οι εκτάσεις για να καλυφθούν τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων, καλούμαστε από τις ίδιες αυτές εκτάσεις να διαθέτουμε σε καλλιεργητές προς εκμίσθωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4061/2012, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωσή τους.

Τέλος, υπάρχουν πολλές εκτάσεις που δόθηκαν προς εκμίσθωση σε καλλιεργητές του Νομού με χαμηλό τίμημα, με τις διατάξεις της παρ. 13 Αρθ 36 του Ν.4061/12. Έκτοτε παρατείνεται η διάρκεια ισχύος τους κατά ένα έτος με σχετική διάταξη νόμου με τελευταία αυτή του Αρθ. 141 παρ. 2. τον Ν. 4537/18. Παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε την πρόθεση σας σχετικά με την εκ νέου παράταση ή μη των ως άνω αποφάσεων εκμίσθωσης εκτάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στις απαιτούμενες ενέργειες τροποποίησης των διατάξεων του Ν.4061/12 σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο παρόν έγγραφο.”

Σχολιάστε