My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Πρόταση για ασφαλές άνοιγμα…

…της χώρας, εν μέσω της πανδημίας.

Του Στέφανου Παραστατίδη*


Σήμερα (25/11) και δια της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, το Κίνημα Αλλαγής κατάθεσε μία σημαντική πρόταση για το ασφαλές άνοιγμα της χώρας εν μέσω της πανδημίας.

Ζητούμενο για μία καλά οργανωμένη χώρα δεν είναι η προσδοκία του εμβολίου αλλά η αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τα κρούσματα και τους θανάτους, όπως και το ασφαλές άνοιγμα που χρειαζόμαστε για να ανασάνουμε οικονομικά. Και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την πανδημία και όχι ένα βήμα πίσω.

Ο περιοριστικός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι χώρες τα κύματα του ιού, όπως και η ιεράρχηση στην άρση των περιοριστικών μέτρων δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα από χώρα σε χώρα. Αυτό που έχει σημασία είναι το τάιμινγκ των περιοριστικών μέτρων αλλά και η επαρκής ιχνηλάτηση που διασφαλίζει τον έλεγχο της πανδημίας και τη δυνατότητα για ένα ασφαλές άνοιγμα.

Η κυβέρνηση άργησε να πάρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα στην περίπτωση της Βορείου Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκε αύξηση στα κρούσματα της τάξεως του 224% μεταξύ των εβδομάδων του Οκτωβρίου και πριν το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου. Η μη λήψη μέτρων και οι μικρές και μεγάλες υγειονομικές βόμβες από τις συναθροίσεις εκείνου του τριημέρου, οδήγησαν την Θεσσαλονίκη αλλά και τους όμορους νομούς -καθότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί κόμβο της περιοχής- σε υψηλή και μη ελεγχόμενη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Το δεύτερο σημείο που αποδεικνύει την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της χώρας είναι η παντελής αδυναμία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση ο έλεγχος της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι από τον Αύγουστο ακόμη το 1 περίπου στα 2 κρούσματα ήταν ‘’ορφανό’’, δηλαδή αγνώστου προελεύσεως και το ποσοστό σήμερα των ορφανών κρουσμάτων ξεπερνά το 70%.

Η κυβέρνηση έδειξε σοβαρότατη ανεπάρκεια στη διαχείριση της πανδημίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ακόμη και τώρα η χώρα δεν μπορεί να τα καταφέρει. Πέραν της αυστηρής λήψης και τήρησης μέτρων που θα οδηγήσουν σε πτώση των κρουσμάτων, η χώρα πρέπει να κάνει εκείνα τα βήματα προς ένα ασφαλές άνοιγμα που θα διατηρήσει μέχρι και την ανοσία που θα προκύψει από τον μαζικό εμβολιασμό.

Τούτο συνεπάγεται, πέραν των όσων έχουμε επισημάνει για τον τρόπο ανοίγματος στα σχολεία, την αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ, τον ενδελεχή έλεγχο των συνόρων, τις υποδομές στη υγεία, και τη δυνατότητα υψηλής ιχνηλάτησης και περιορισμού του ιού στην κοινότητα. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό, ανεξάρτητα από την αδυναμία δημιουργίας μηχανισμών ιχνηλάτησης του ιού;

Η Σλοβακία, η οποία είναι από τα θετικά παραδείγματα της πανδημίας, προχώρησε σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, από τις 23/10 έως τις 6/11. Μάλιστα, έγιναν τεστ σχεδόν στο 70% του πληθυσμού, βρέθηκε θετικό το 1%, που μπήκε σε καραντίνα 10 ημερών, ενώ οι υπόλοιποι δεν ήταν υπό υψηλό περιορισμό. Τα κρούσματα μειώθηκαν περίπου στο μισό χωρίς οριζόντιο λοκντάουν και η Σλοβακία θα κάνει επανάληψη με μαζικά τεστ πριν τα Χριστούγεννα.

Αντίστοιχα, η Αυστρία, μετά το τέλος του δικού της λοκντάουν στις 6/12, παρήγγειλε και σχεδιάζει να κάνει 7 εκατομμύρια τεστ (κόστος 50εκ ευρώ), με προτεραιότητα σε υγειονομικούς/εκπαιδευτικούς/αστυνομικούς/ευπαθείς ομάδες/κόκκινες περιοχές. Τα τεστ θα επαναληφθούν τα Χριστούγεννα.

Τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό πιθανώς θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες ενώ ήδη δοκιμάζονται με επιτυχία σε περιφέρειες χωρών.

Η πρότασή μας για την Ελλάδα είναι στην σελίδα του Κινήματος Αλλαγής, στην ενότητα Covid-19: Δράσεις-Προτάσεις, Δηλώσεις, αλλά ας δοκιμάσω στο δικό μου κείμενο να εξειδικεύσω με παραδείγματα το πρότζεκτ: Να προχωρήσουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα στην περιοχή της Μακεδονίας για να θέσουμε ξανά σε έλεγχο την πανδημία στην πληττόμενη περιοχή. Παράλληλα, να προχωρήσουμε σε μαζικά τεστ, ξεκινώντας ίσως γεωγραφικά από τα νησιά και με βάση τα αποτελέσματα, να τεθούν σε καραντίνα τα θετικά κρούσματα και να αρθούν τα σκληρά περιοριστικά μέτρα σε όλες τις νησιωτικές περιοχές, αυστηροποιώντας παράλληλα τους ελέγχους στις μετακινήσεις προς τα νησιά με αρνητικό τεστ 48ώρου. Εντός λίγων ημερών, τα νησιά θα ανακτήσουν την οικονομική τους λειτουργία και η Ελλάδα θα πάρει ένα προβάδισμα έναντι του ιού εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφία της χώρας. Αντίστοιχα βεβαίως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράλληλα, μαζικά τεστ σε όλες τις υγειονομικές δομές για να ανακτήσουν μία υγιή λειτουργία και μεταφορά όλων των τεστ εκτός νοσοκομείων, σε πρωτοβάθμιες δομές, πλην βεβαίως των ασθενών που εισέρχονται στο νοσοκομείο για μη COVID λόγους. Ταυτόχρονα ή αμέσως μετά, μαζικά τεστ με προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς (άνοιγμα σχολείων), εργαζόμενους σε γηροκομεία, μεταναστευτικές δομές, αστυνομικούς, και γενικά εργαζόμενους της ‘πρώτης γραμμής’, σε ευπαθείς ομάδες και σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Επιπρόσθετα, ένα συμπληρωματικό νέο κύμα τεστ προς όλο τον πληθυσμό, ίσως πριν τα Χριστούγεννα και την μετακίνηση των πολιτών στους τόπους καταγωγής, και επανάληψη αμέσως μετά τις γιορτές.

Προφανώς, ταυτόχρονα θα πρέπει να ελέγξουμε σε υψηλό βαθμό τον τουρισμό, κάτι που έχουν κάνει με μεγάλη επιτυχία η Δανία/Νορβηγία/Φινλανδία, χώρες που, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, κατάφεραν να μην οδηγηθούν σε 2ο λοκντάουν κατά το φθινόπωρο.

Ας αφήσουμε το θετικό παράδειγμα της Κίνας, η οποία έχει καταφέρει λόγω των πολλών δυνατοτήτων ιχνηλάτησης (αλλά και του πολιτεύματος) να μην εισέλθει εκ νέου σε κρίση και ας δούμε άλλα θετικά παραδείγματα. Η Ιρλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Σλοβακία, αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά το 2ο κύμα της πανδημίας. Γιατί όχι και εμείς;

*Ιατρός, γραμματέας Οργανωτικού και Πολιτευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Σχολιάστε