My Twitter Feed

31 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: Ορκίστηκε ο Δ. Τοπαλίδης -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένουμε έξω από το “κάδρο” -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Προτάσεις γι`αδέσποτα του Κιλκίς

Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων της πόλης του Κιλκίς συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς και με την συμμετοχή υπηρεσιακών και άλλων φορέων.

synedriasi-adespotaΚατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν προτάσεις που στοχεύουν στη μείωση αναπαραγωγής των αδέσποτων, στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και στην προστασία των πολιτών από επιθέσεις.

Οπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Πρόδρομος Πεντζερετζής, η Δημοτική Αρχή τριπλασίασε στον προϋπολογισμό του 2015 τη δαπάνη για τη σίτιση, τους εμβολιασμούς και τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων. Ήταν επίσης θετικός στην ίδρυση νέου κυνοκομείου και στην απασχόληση ειδικού προσωπικού με 8μηνες συμβάσεις εργασίας για την περισυλλογή των αδέσποτων και την προσωρινή τους στέγαση στο υφιστάμενο καταφύγιο.

Απ` τη πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Τσογγίδης, πρότεινε τη σύσταση επιτροπής η οποία θα ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα.

Την ανάγκη να προγραμματιστούν άμεσα ενέργειες από το Δήμο Κιλκίς, με τη συνδρομή εάν χρειαστεί του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς και άλλων υπηρεσιών, υπογράμμισαν η ρόεδρός του, Αλεξία Παναγιωτίδου και ο δικηγόρος, Χριστόφορος Τουτουντζίδη,ς οι οποίοι επέμειναν στην επέκταση του προγράμματος στειρώσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το Κιλκίς κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις ως προς τις υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς, Μαρία Τσοπούλου, τόνισε ότι η δημόσια συνεδρίαση του θέματος προκλήθηκε μετά από πιέσεις των δημοτών, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, καθώς έχουν εμφανιστεί κρούσματα επίθεσης αδέσποτων σε πολίτες.

Κατά τη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην ανάγκη οργανωμένης ενημερωτικής εκστρατείας  στους ιδιοκτήτες – κατόχους οικόσιτων ζώων συντροφιάς για τη σήμανση (τοποθέτηση ειδικού chip στα ζώα) για τη συμμετοχή των τελευταίων σε πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού αλλά και για την επιβολή προστιμάτων σε όσους δεν έχουν φροντίσει για τη σήμανση των ζώων συντροφιάς.

Οι οριστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση – διαχείριση των αδέσποτων ζώων θα συνδιαμορφωθούν από τη Δημοτική Κοινότητα, τη Διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης και το Φιλοζωϊκό Σύλλογο Κιλκίς, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων κι οι αντιδήμαρχοι Χριστόφορος Πιπερίδης και Δημήτρης Τσαντάκης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κιλκίς, Στέφανος Δουδουλακάκης κι ο εκπρόσωπος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς Γιάννης Καραϊτης.

Οι προτάσεις του Φιλοζωϊκού

Το Προεδρείο του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς πρότεινε τις κάτωθι λύσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες έγιναν στο σύνολό τους δεκτές και υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας, το οποίο δεσμεύθηκε για την εισήγησή τους στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λήψη οριστικών αποφάσεων:

  • Άμεση πραγματοποίηση περισσότερων στειρώσεων για ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος.
  • Σύσταση ειδικευμένου συνεργείου από τον Δήμο Κιλκίς και παραχώρηση οχήματος για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων με σκοπό τη στείρωσή τους.
  • Άμεσα έργα στο καταφύγιο προκειμένου να μπορεί αυτό να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό ασθενών αδέσποτων ζώων, τα οποία χρήζουν περίθαλψης και φροντίδας.
  • Λειτουργία νέου αδειοδοτημένου πλέον καταφυγίου.
  • Έλεγχος σε δεσποζόμενα ζώα για την απαραίτητη εκ του νόμου σήμανση (μικροτσιπ) και καταγραφή τους και επιβολή των αντίστοιχων προστίμων.
  • Ενημέρωση των πολιτών για τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, όσων διατηρούν δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, για τη σημασία των στειρώσεων, αλλά και τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης των ζώων είτε δεσποζόμενων είτε αδεσπότων.
  • Σύσταση της προβλεπόμενης εκ του νόμου πενταμελούς επιτροπής, η οποία και μόνο είναι αρμόδια να κρίνει για την επικινδυνότητα ή μη ενός ζώου.
Σχολιάστε