My Twitter Feed

1 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Προσφυγόπουλα στην παγωνιά

“Όταν σκέφτομαι τι γίνεται εκεί πάνω, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, με τους ανθρώπους που διανυκτερεύουν στο κρύο περιμένοντας να βρουν τρόπο να περάσουν τα σύνορα, με πιάνει ρίγος. Με τη σκέψη και μόνο, κρυώνω…».

eidomeni4Τα λόγια ανήκουν στον γιατρό Χουσεϊν Μπαλτατζή, ο οποίος βρέθηκε εθελοντικά πολλές φορές στην συνοριακή Ειδομένη προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες και κυρίως, σε παιδιά.

Την εμπειρία του αυτή μετέφερε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης για το θέμα των προσφύγων με κεντρική ομιλήτρια την Γιάννα Κούρτοβικ από το Δίκτυο Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων.

«Αντίκρισα ταλαιπωρημένα παιδιά, κουκουλωμένα για να αντιμετωπίσουν το κρύο που φαίνονταν μόνο τα μάτια τους. Εξέτασα ένα μωράκι, μόλις ενός έτους με κρίση άσθματος και υψηλό πυρετό και έκρινα ότι έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.

Τελικά, μαζί με τους γονείς, πήγε για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ ένας άλλος άνθρωπος, με εμφανή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, μου ομολόγησε ότι αρρώστησε όταν, στα πρόθυρα αφυδάτωσης από δίψα, αναγκάστηκε να πιεί μολυσμένο, όπως αποδείχθηκε, νερό» διηγήθηκε ο κ.Μπαλτατζής.

Ιδιαίτερη ευαισθησία για την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή τους δείχνουν πάντως οι κάτοικοι των χωριών του δήμου Παιονίας στο νομό Κιλκίς, καθώς, σύμφωνα με τον Βασίλη Τσαρτσάνη, έχουν οργανωθεί και μοιράζουν δεκάδες μερίδες φαγητού σχεδόν κάθε μέρα, όπως και ρούχα και φάρμακα που προσφέρουν διάφορα φαρμακεία.

«Σε στοιχειώνει να βλέπεις ανθρώπους αβοήθητους» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσαρτσάνης, συμπληρώνοντας ότι καθημερινά, περίπου 80 με 150 άτομα, επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα.

«Εκτιμώ ότι αν δεν δοθεί κάποια λύση, τότε, την άνοιξη από την λίμνη Δοϊράνη στα βόρεια του Ν.Κιλκίς έως και τη Φλώρινα, μπορεί να έχουμε μέχρι και 20.000 ανθρώπους οι οποίοι θα προσπαθούν να φύγουν» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η κ.Κούρτοβικ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα χαμηλά ποσοστά χορήγησης ασύλου στη χώρα μας και έκανε μνεία στην υπόθεση των Σύρων προσφύγων οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας στο Σύνταγμα.

«Οι περισσότεροι απ΄αυτούς, με απόφαση της κυβέρνησης, πήραν άμεσα άσυλο. Αλλωστε, αποδεχτήκαμε όλοι ότι καλύτερη λύση ήταν να πεισθούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου και από κει και πέρα, νόμιμα και με αξιοπρέπεια, να συνεχίσουν το ταξίδι τους» τόνισε η κ.Κούρτοβικ διευκρινίζοντας ότι η πλειονότητα των Σύρων προσφύγων έχει ήδη φύγει από την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης ξεκινάει μία νέα Καμπάνια Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, με δύο βασικούς στόχους:

Πρώτο, «να εντείνει την πάλη ενάντια στο ευρωπαϊκό συνοριακό καθεστώς του θανάτου και τις συνθήκες τύπου Δουβλίνου» και δεύτερο, να οργανώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη.

enikos.gr

Σχολιάστε