My Twitter Feed

26 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Αναφορά Φραγγίδη για Εσπερινό -

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

“Διαβεβαιωση” και…καπακι η δημοπρασία!

Λίγες μόλις μέρες μετά τη “διαβεβαίωση” που έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ι. Μανιάτης, στον βουλευτή του νομού μας, Θ. Παραστατίδη,  ότι “δεν πρόκειται να υπάρξει καμία δραστηριότητα στις χαρακτηρισμένες ως λατομικές περιοχές, αφού πρώτα δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη των φορέων του νομού και των τοπικών κοινωνιών” και ότι “πριν από οποιαδήποτε ενέργεια θα κληθούν οι φορείς του νομού και εκπρόσωποι των πολιτών προκειμένου να εκφράσουν την άποψη τους“, η κυβέρνηση προχώρησε στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στη περιοχή μεταξύ Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας. Στη περιοχή, δηλαδή, για την οποία δόθηκαν ακριβώς οι …υφυπουργικές διαβεβαιώσεις!

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο ανάδοχος θα επιλεγεί για εκμίσθωση πέντε χρόνιων με δικαίωμα παράτασης ανά πενταετία, μέχρι να συμπληρωθεί τριακονταετία. Το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης αφορά δημόσιο μεταλλευτικό χώρο εμβαδού 90,76 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή 500 χιλιάδων ευρώ, ενώ το ύψος της οικονομικής επιφάνειας

των ενδιαφερομένων θα πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα κριτήρια επιλογής του μισθωτή, περιλαμβάνεται το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει στο διάστημα της πενταετίας, ο αριθμός των απασχολούμενων και κυρίως το πόσο σύντομα (μέσα στην πενταετία) θα μπορούσε να ξεκινήσει η εκμετάλλευση του μεταλλευτικού χώρου. Μάλιστα δε όπως αναφέρει η προκήρυξη «αν είναι δυνατόν από το δεύτερο ή τρίτο μισθωτικό έτος).
Οι προσφορές για τη μίσθωση του συγκεκριμένου μεταλλευτικού χώρου θα κατατεθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος μέχρι τις 14 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν έρευνες για χαλκό και χρυσό.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μία από τις τρεις στη Βόρεια Ελλάδα που θα διαθέσει το υπουργείο για έρευνα και εκμετάλλευση. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε μία περίοδο όπου η αύξηση των τιμών των μετάλλων ευνοεί την εκμετάλλευση των μεταλλευτικών χώρων.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή έχει δείξει η καναδική Eldorado. Η εταιρεία έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στο κοίτασμα χρυσού του Περάματος Έβρου, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά της European Goldfields, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα μικτών θειούχων και χρυσού της Χαλκιδικής.

 Οι έρευνες που έχουν γίνει στις τρεις επιμέρους περιοχές έχουν δείξει τα εξής:

– Βάθη, 15.000.000 τόνοι με περιεκτικότητα 0,30% σε χαλκό και 0,8 γραμμάρια ανά τόνο σε χρυσό

-Γερακαριό, 8.130.000 τόνοι με περιεκτικότητα 0,32% σε χαλκό

– Αντιγόνια, 4.700.000 τόνοι με περιεκτικότητα 0,35% σε χαλκό και 1,6-6,5 γραμμάρια ανά τόνο χρυσό.

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι τα πιθανά αποθέματα θα είναι πολλαπλάσια.

 

Σχολιάστε