My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Πού είναι οι ψηφοφόροι της ΧΑ;

Της Αγγελικής Σπανού.


Τον καιρό της ανόδου της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή έφτασαν μέχρι και 530.000. Πολλοί, δηλαδή. Αλλά εσύ μπορεί να μην ξέρεις κανέναν. Γιατί πολλές φορές έκρυβαν την ταυτότητά τους, φορούσαν δημοκρατική μάσκα και ρούχα κοινοβουλευτισμού. Τίποτα δεν έδειχνε πάνω τους ότι ταυτίζονται με τους τραμπούκους του Ν. Μιχαλολιάκου.

Στα σκοτεινά στήριζαν τον φασισμό. Στο φως ήταν συνηθισμένοι άνθρωποι – σαν τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη που σκότωσαν στο ξύλο τον Ζακ Κωστόπουλο ένα ζεστό μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Τώρα τι κάνουν; Πού κρύβονται;

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες αναλυτές εκλογικών δεδομένων, είναι κυρίως άντρες, σε παραγωγική ηλικία, χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, χαμηλής μόρφωσης, ακόμη και απόφοιτοι δημοτικού. Τους ενώνει ο εθνικισμός, ο απλοϊκός αντισυστημισμός, το αντιμεταναστευτικό μίσος. Έχουν ροπή στον ανορθολογισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας, καταγγέλλουν γενικά τις ελίτ, στοχοποιούν μειοψηφίες, δαιμονοποιούν τους διαφορετικούς, αναζητούν εχθρούς και έχουν μέσα τους μεγάλη καταστροφικότητα. Θέλουν την εξόντωση του άλλου, του απέναντί τους, αυτού που ορίζουν ως αντίπαλο. Θέλουν τον αφανισμό του ξένου Αισθάνονται καλά μέσα σε τάγματα, παίρνουν δύναμη από την ένταξη σε μια στρατιωτικού τύπου οργάνωση, με αρχηγό και σύμβολα, αγαπούν τις κραυγές, την ένταση, τις τελικές λύσεις.

Στις ευρωεκλογές του 2019, με βάση τα κοινά exit polls πάνω από τους μισούς έμειναν στο κόμμα τους και οι υπόλοιποι μετακινήθηκαν:  Στη ΝΔ το 13%, στην Ελληνική Λύση το 12%, στον ΣΥΡΙΖΑ το 4%, στο ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ γύρω στο 1%, ενώ ένα 12% επέλεξε να μην προσδιορίσει την επιλογή του, απαντώντας «Αλλο».

Όμως και πάλι μπορεί να μην ξέρεις κανέναν. Γιατί δεν δηλώνουν ακροδεξιοί, πόσο μάλλον Χρυσαυγίτες. Εχουν φωλιάσει στο νέο τους κόμμα και αυτό ορίζει πια την ταυτότητά τους. Θα τους καταλάβεις μόνο αν είσαι πολύ προσεκτικός. Θα τους ακούσεις να αγωνιούν για την πορεία του Oruc Reis και να ζητούν αποτροπή, μπορεί να είναι αρνητές του κορονοϊού και της μάσκας, ασφαλώς και κοινωνούν, δεν ξεχνούν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, οπωσδήποτε είναι έξαλλοι με τους λαθρομετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές, φέρνουν αρρώστιες και βιάζουν τα κορίτσια μας, θα πουν και κάποια σωστά πράγματα για τις ανισότητες και την κοινωνική αδικία. Μπορεί να δέρνουν τη γυναίκα τους ή και το παιδί τους, αλλά ποτέ μπροστά σε τρίτους, να είναι κυνηγοί και παράλληλα να αγαπούν το σκύλο τους, να είναι χριστιανοί και την ίδια ώρα απατεώνες, να αισθάνονται απόγονοι του Κολοκοτρώνη και να μην ξέρουν ότι ο ήρωάς τους δικάστηκε και φυλακίστηκε μόνο από Έλληνες.

Οι πολιτικοί επιστήμονες λένε ότι καλύτερα να είναι το λιοντάρι μέσα στο κλουβί παρά ελεύθερο στη ζούγκλα. Επομένως, να χαιρόμαστε που οι συμπολίτες μας που ψήφισαν Χρυσή Αυγή ακολουθούν τώρα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και ούτε που ακούγονται. Θα μείνουν άραγε ήσυχοι μέχρι τέλους; Ή κάποια στιγμή θα αγριέψουν επενδύοντας στους πιο ακραίους του κάθε κόμματος που ακολούθησαν και ωθώντας τους να επιβληθούν; Σίγουρα, κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν την οπισθοδρόμηση και τη συντήρηση όπου κι αν έχουν καταφύγει. Σε όλα τα κόμματα -εκτός ίσως του κόμματος του Βελόπουλου – υπάρχουν καλύτεροι και χειρότεροι. Αυτοί που έστειλαν με την ψήφο τους τους νεοναζί στη Βουλή είναι μια δύναμη του κακού που στηρίζει τους χειρότερους.

Το κλισέ λέει ότι δεν πρέπει να τους παρεξηγούμε. Ψήφισαν Χρυσή Αυγή αλλά δεν ήταν φασίστες, έκαναν μια ακραία επιλογή από θυμό και απόγνωση, όχι συνειδητά και ορθολογικά, δεν άντεξαν τη βία των μνημονίων και ξέφυγαν – τίποτα το ανθρώπινο δεν μας είναι ξένο. Τίποτα;

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε