My Twitter Feed

18 Μαΐου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πολιτική με κανόνες

Του Χρήστου Σπίγκου.

Θυμάμαι τον Γραμματέα του ΚΚΕες Μπάμπη Δρακόπουλο σε προεκλογική ομιλία το 1974 να τονίζει κατηγορηματικά, ότι η ΝΔ δεν έχει σχέση με τον Φασισμό ή τη χούντα. Και τούτο, για να προλάβει τυχόν ανιστόρητες λεκτικές υπερβολές που θα δυναμίτιζαν την προσπάθεια του τότε πολιτικού συστήματος να ομαλοποιήσει τον δημόσιο βίο της χώρας.

Μάθημα ήθους, δεοντολογίας και πολιτικού πολιτισμού.

Σταχυολογώντας πρόσφατες γραπτές και προφορικές ένθεν κακείθεν αρνητικές αναφορές, η προηγούμενη θύμηση δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, αν και κατά πόσο τα κατά καιρούς δείγματα ευπρέπειας βρίσκουν ευήκοα ώτα.

Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε ονόματα, γιατί στόχος μου δεν είναι να διαλεχθώ με την αμετροέπεια, αλλά να απευθυνθώ προς τους ανυποψίαστους πολυπληθείς δέκτες της.

Άτομα με δημόσιο λόγο, και με, ή χωρίς, ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας, αισθάνονται την ανάγκη να ενισχύσουν την πολιτική τους αντιπαράθεση με την φόρτιση που προκαλεί η ύβρις, επιλέγοντας να απευθυνθούν στο βλαπτικό οπαδικό θυμικό και όχι στην ωφέλιμη ευθυκρισία του νοήμονος πολίτη.

Εξυπνακισμοί που αποπειρώνται αναίσχυντα να συνδέσουν μέλη ή κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου με την τρομοκρατία, την παιδεραστία ή ακόμα και με πράξεις εθνικής μειοδοσίας, ακυρώνουν την πολιτική οντότητα του διατυπώνοντος, και προσβάλλουν τον Έλληνα πολίτη, τον οποίον κάποιοι επιμένουν να τον κρατούν αλυσοδεμένο με τον διχαστικό λόγο και το πολιτικό μίσος.

Τέτοιου είδους δημοσιεύματα που αποστέργουν τη δεοντολογία και την κανονικότητα, υπηρετώντας το χαράκωμα της μισαλλοδοξίας, ανήκουν στο αποτεφρωτήριο της ιστορίας.

Ο γόνιμος προβληματισμός, γέννημα της καλόπιστης αμφισβήτησης και του επιχειρήματος, οφείλει να αποστρέφει το πρόσωπό του από τη ρηχότητα της σπουδαιοφανούς χυδαιότητας, έστω και αν εξέρχεται του έρκους οδόντων ή του μελανοδοχείου σοβαρ(οφαν)ών προσώπων.

Η Δημοκρατία είναι το πιο δύσκολο πολίτευμα, γιατί η ποιότητά της εξαρτάται κυρίως από την ικανότητα των πολιτών να διακρίνουν το ωφέλιμο από το χυδαίο στο περιεχόμενο και όχι στην υπογραφή.

Ας το προσπαθήσουμε!

Σχολιάστε