My Twitter Feed

25 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Πλούσια η παραγωγή κάστανου

Αυξημένη ήταν η φετινή παραγωγή κάστανου, συγκριτικά με πέρσι, στα καστανοχώρια του Πάικου, τη Γρίβα και την Καστανερή. Ωστόσο, το μέγεθος των καρπών δεν ήταν το αναμενόμενο, λόγω καιρικών συνθηκών.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γρίβας και καστανοπαραγωγός, Γιώργος Μπακάλης, η αύξηση στην παραγωγή οφείλεται στο γεγονός ότι στράφηκαν στην καλλιέργεια πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, ενώ για την ποιότητα τονίζει ότι η ξηρασία αλλά και το χαλάζι που είχαν πλήξει την περιοχή επηρέασαν το μέγεθος. «Ποιοτικά, τα κάστανα της περιοχής είναι άριστα και ιδιαίτερα γευστικά, όμως οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν τα δέντρα να δώσουν μεγάλους καρπούς», επισημαίνει.

Τα κάστανα της περιοχής είναι περιζήτητα στο εξωτερικό. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εξάγονται στην Ιταλία, είτε σε Ιταλούς χονδρέμπορους που κάνουν απευθείας συμφωνίες με τους καστανοπαραγωγούς, είτε μέσω Ελλήνων εμπόρων, που εξαγάγουν το προϊόν στη γειτονική χώρα αλλά και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

Σε ότι αφορά τις τιμές, το έξτρα Α κάστανο κυμάνθηκε στα 2,60-2,70 ευρώ/κιλό, στα 2,30-2,40ευρώ/κιλό το Α και 1,70-1,80 ευρώ/κιλό η κατηγορία Β. Η φετινή παραγωγή υπολογίζεται περίπου στους 1.500 τόνους.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπακάλη, στον ορεινό όγκο του Πάικου τα εγκαταλελειμμένα κτήματα καστανιάς παίρνουν χρόνο με τον χρόνο ζωή. Η αυξανόμενη ζήτηση που υπάρχει για το προϊόν, όπως και οι ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές και το καλό εισόδημα που αφήνουν στον παραγωγό, προσελκύουν ολοένα και περισσότερους νέους παραγωγούς ή ωθούν τους υπάρχοντες να αυξήσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον σημειώνεται και σε γύρω κοινότητες, όπως στην Κάρπη και στον Πεντάλοφο, όπου ανοίγονται νέα κτήματα, καθαρίζονται και μπολιάζονται οι καστανιές.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του δασαρχείου, από τα 15.000 στρέμματα καστανιάς που υπάρχουν στο δάσος, σήμερα καλλιεργείται περίπου το 40%.

 

Πηγή: ypaithros.gr

 

Σχολιάστε