My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

«Περιουσία της κοινωνίας, οι φυσικοί πόροι»

Όπως μας ενημερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ του Κιλκίς, τη θέση ότι «η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ δεν είναι σε θέση να εκπονήσουν καμιά δημόσια πολιτική για το ζήτημα του ορυκτού πλούτου και γενικά για κανένα ζήτημα», διατύπωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Λάρισας , στην ημερίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα «Εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών». (Δες σχετικό ρεπορτάζ του ΚΙΛΚΙΣ24: Αναφορά Μανιάτη στα Κρούσια)

Διερωτώμενη «κατά πόσον η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ είναι σε θέση να εκπονήσουν οποιοδήποτε εθνικό σχέδιο, και αν με την εθνική πολιτική θέλουν να περιγράψουν μια πολιτική που να αφορά τον ορυκτό πλούτο στην Ελλάδα, πώς τον εκμεταλλευόμαστε και για ποιού το όφελος», η βουλευτής στηλίτευσε το γεγονός ότι «το ΥΠΕΚΑ πρωτοστατεί στο ξήλωμα κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας προς διευκόλυνση επενδύσεων. Με τρόπο διόλου προσεκτικό και εξόχως κυνικό καταργήθηκε σχεδόν κάθε περιβαλλοντικό εμπόδιο στις επενδύσεις ακόμα κι αν είναι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές ακόμα κι αν θυσιάζονται τοπικές κοινωνίες και φυσικές ομορφιές».

Θέτοντας σειρά ερωτημάτων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, τόνισε ότι «η Πολιτεία συστηματικά ενθάρρυνε τις εξορύξεις και συστηματικά προστάτευε επιχειρήσεις και κλάδους έναντι του περιβάλλοντος εδώ και πολλά χρόνια», δίνοντας τη Γκιόνα, την Καλοσκόπη και την Χαλκιδική ως παραδείγματα ασυδοσίας και υπερεκμετάλλευσης.

«Οι φυσικοί πόροι είναι πλούτος και ανάπτυξη για τις κοινωνίες -γιατί είναι δική τους περιουσία- αν και εφόσον τα δημόσια αυτά αγαθά τα μεταχειριζόμαστε έτσι όπως πρέπει, χωρίς να υποβαθμίζουμε το περιβάλλον. Η ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων ουσιαστικά υποβαθμίζει και τη δυνατότητα των πολιτών να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων για τους φυσικούς πόρους, καθώς το τι θα γίνει με την εκμετάλλευσή τους αποφασίζεται σε κλειστές αίθουσες συνεδρίων. Το κέρδος ως μόνο κριτήριο αποδείχτηκε καταστροφικό. Δεν είναι τυχαίο ότι χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους συμβαίνει να έχουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πολύ υψηλότερα ποσοστά φτώχιας από χώρες που δεν διαθέτουν τέτοιους πόρους».

Εκθέτοντας συνοπτικά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, «για να είναι μακροχρόνια και αποτελεσματική η διαδικασία ανάπτυξης, η ύπαρξη, η μοναδικότητα, η ποιότητα ενός πόρου, είναι αναγκαίο να σταθμίζεται παραλλήλως με άλλα στοιχεία του αναπτυξιακού εν γένει περιβάλλοντος της θέσης που επιλέγεται για μια επένδυση, με ίση και ταυτόχρονη προώθηση κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής προστασίας.
Εμείς λέμε ότι οι φυσικοί πόροι είναι δημόσια αγαθά και κοινωνική περιουσία, δεν είναι για πούλημα, δεν ανήκουν σε καμιά κυβέρνηση και ιδίως όταν αυτή δεν έχει ευρεία νομιμοποίηση
» τόνισε και κατέληξε: «Χρειάζεται σχεδιασμός, μέσα σε ένα πλαίσιο που χρησιμοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της φύσης ενώ ταυτόχρονα σκέφτεται τις επόμενες γενιές, που να αφορά πολλούς παράγοντες που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση των ορυκτών και αυτό δεν μπορεί να το κάνει αυτή η κυβέρνηση».

Σχόλια
One Response to “«Περιουσία της κοινωνίας, οι φυσικοί πόροι»”
  1. Ο/Η Βλαχάκης Ζήσης λέει:

    Πάρε εσύ τα δάνεια από την Εθνική και μή μιλάς……!!! Η επανάσταση επανάσταση αλλά το δάνειο από το κεφάλαιο. ΝΤΡΟΠΗ.

Σχολιάστε