My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Σε εργασιακούς χώρους το ΚΚΕ

Από το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Περιοδείες και εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, σε χώρους εκπαίδευσης, υγείας και σε εργοστάσια πραγματοποίησαν την προηγούμενη εβδομάδα μέλη του ΚΚΕ, με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Εμπνευσμένοι από το ιστορικό ταξικό αποτύπωμα του αγώνα των εργατριών της Ν. Υόρκης το 1857 – από την αιματηρή αναμέτρησή τους με την εργοδοσία, την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, γιατί διεκδίκησαν 10ωρη δουλειά, από 16 ώρες που εργάζονταν, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών – τα μέλη της ΤΕ Κιλκίς, απευθύνθηκαν σε εργάτριες και υπαλλήλους, καθώς και στους άντρες συναδέλφους τους.

Μετέφεραν το αισιόδοξο μήνυμα, ότι τον ενάμιση και πλέον αιώνα που πέρασε από τότε – μέσα από νίκες και ήττες του κινήματος, μέσα από πλήθος σκληρών ταξικών αγώνων – η φλόγα του αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση, φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, πορνεία, εργοδοτική και κρατική βία σε βάρος της εργαζόμενης γυναίκας, του παιδιού, δεν έχει σβήσει.

Τα μέλη του ΚΚΕ, στις συζητήσεις που έκαναν με τις εργαζόμενες, ανέδειξαν το γεγονός ότι υπάρχει λύση υπέρ των εργαζομένων γυναικών και των οικογενειών τους και ότι η λύση αυτή βρίσκεται στη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.

Σ’ αυτή την κοινωνία εξασφαλίζονται σε όλες και όλους: Μόνιμη και σταθερή εργασία, με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης, με συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής και γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου. Ειδικά μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις ώστε η γυναίκα πραγματικά ελεύθερα να επιλέγει τη δημιουργική αξιοποίηση του μη εργάσιμου χρόνου, σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων της, στη σχέση με το παιδί, την οικογένεια, στηριζόμενη σε ένα ενιαίο, κρατικό δίκτυο δωρεάν παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών για την Υγεία, την Πρόνοια, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Αποκτά ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα η συμμετοχή της στα όργανα της εργατικής εξουσίας.

Η επιλογή της νέας γυναίκας να δημιουργήσει οικογένεια δεν θα περιορίζεται από οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Αντίθετα, στη θέση του ατομισμού, του ανταγωνισμού, που κυριαρχεί σήμερα και διαπερνά και τις διαπροσωπικές σχέσεις, θα αναπτυχθούν οι αξίες της ανιδιοτέλειας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, οι σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο φύλων, στηριγμένες αποκλειστικά στη σωματική, πνευματική, ψυχική έλξη.

Εξήγησαν, ακόμα, ότι μια τέτοια κοινωνία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί  σε συνθήκες όπου την κυριαρχία στην οικονομία την έχουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, και ότι εμπόδιο στη δυνατότητα να ικανοποιούνται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες δεν αποτελούν κυρίως οι δήθεν «κακές» ή «λαθεμένες» πολιτικές επιλογές κάποιων κομμάτων που βρίσκονται στην κυβέρνηση, οι επιμέρους υποκειμενικές αδυναμίες πρωθυπουργών, υπουργών, άλλων κρατικών παραγόντων, η τάση τους προς το χρηματισμό, τη δωροδοκία κ.ά., αλλά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Και αυτό συμβαίνει, γιατί το κίνητρο της παραγωγής στον καπιταλισμό είναι το κέρδος, δηλαδή η εξασφάλιση των συμφερόντων των ιδιοκτητών των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και όχι των λαϊκών συμφερόντων.

Έτσι κάλεσαν τις εργαζόμενες και τους άντρες συναδέλφους τους να απορρίψουν την κοροϊδία περί «δίκαιης ανάπτυξης», γιατί αυτή θα έρθει σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών συμφερόντων. Άλλωστε οι εργάτες και οι εργάτριες του Κιλκίς έχουν ιδία πείρα από το τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη, μιας και οι δεκάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κερδοφορία και ανάπτυξη τα τελευταία  χρόνια, δεν έφεραν όφελος στους εργάτες του νομού.

Γι’ αυτό κάλεσαν τις γυναίκες εργάτριες να πάρουν την υπόθεση της πραγματικής απελευθέρωσής τους, από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, στα χέρια τους, να συμβάλουν στην ανασύνταξη του κινήματος, στην άνοδο του βαθμού οργάνωσης των εργατών, και να χαράξουν το δρόμο της πάλης και του αγώνα, χειραφετημένες από την αστική ιδεολογία και τις αστικές επιδιώξεις.

Δελτίο τύπου από ΚΚΕ

Σχολιάστε