My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Περιοδεία ΑλλάΖΩ σε Καμπάνη

allazo-kilkisΗ δημοτική κίνηση “ΑλλάΖΩ” Κιλκίς πραγματοποιεί τη  Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το απόγευμα, περιοδεία στο Καμπάνη. Η ομάδα, αφού περάσει από τα μαγαζιά του χωριού, θα καταλήξει στο καφενείο του Στράτου.

Ιω. Ρούσσου: Ελάτε μαζί μας

Διαβάστε το λόγο της Ιωάννας Ρούσσου κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της για τη θέση του επικεφαλής της παράταξης:

“Η αλήθεια μου είναι πως δεν μου άρεσαν πότε οι πολιτικοί λόγοι, και δεν έχω σκοπό να το κάνω, αλλά θέλω να σας μεταφέρω πώς νοιώθω και αντιλαμβάνομαι όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Όλα αυτά που οδήγησαν τα βήματα μου και με έφεραν εδώ μπροστά σας.
Η βαθιά οικονομική κρίση που χτύπησε την πόρτα μας άλλαξε τα πάντα στην κοινωνία μας. Κυκλοφορώντας στους δρόμους της πόλης μας έβλεπα γύρω μου ανθρώπους νέους, απογοητευμένους απαθείς, υποταγμένους σε μια σκληρή πραγματικότητα χωρίς καμία διάθεση να την αλλάξουν.

Έπαψαν τα όνειρα σταμάτησε η επικοινωνία μεταξύ μας, ήρθε η σιωπή που την διαδέχθηκε η μοναξιά και φυλακιστήκαμε όλοι μέσα στα προβλήματα μας.

Κυκλοφορούμε ξένοι μεταξύ ξένων και αντί να σηκωθούμε όρθιοι να αγωνιστούμε, να αντισταθούμε και να αλλάξουμε αυτήν την οικτρή πραγματικότητα μεμψιμοιρούμε ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. 

Η αλήθεια είναι ότι τραυματίστηκε βαριά η κοινωνική συνοχή , την οποία πολύ μελετημένα προσπάθησαν να διαλύσουν οι άρχοντες του τόπου όλα τα προηγούμενα χρόνια, με ρουσφέτια ψηφοθηρικά παιχνίδια και δολοπλοκίες.

Σήμερα κρίνεται απαραίτητη και επιτακτικότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά η ανάγκη της συνέχειας του κοινωνικού ιστού.

Καταχωνιάσαμε τις ανθρώπινες αξίες, πολύ βαθιά.

Είναι η ώρα να τις φέρουμε στην επιφάνεια, επειδή χωρίς αυτές δεν υπάρχει μέλλον. 

Να δώσουμε στην αλληλεγγύη τη θέση που της αξίζει στην κοινωνία μας, απλώνοντας το χέρι ο ένας στον άλλον.

Εμπιστεύομαι την δύναμη που προέρχεται από την ενότητα του λαού.

Μέσα από τη συλλογικότητα, την ελευθερία λόγου και των απόψεων, τον αυτοσεβασμό, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την πρωτοβουλία, τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση του δημότη, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για μια ποιοτική και ανθρώπινη ζωή που θα μας οδηγήσει στη δημιουργία και την ανάπτυξη.

Επιβάλλεται πια εμείς οι ίδιοι να γίνουμε ενεργοί, συμμέτοχοι, να κρίνουμε, να προτείνουμε και να αποφασίζουμε για το μέλλον μας.

Επειδή η τακτική του να αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς αποδείχθηκε καταστροφική.

 
Εμείς οι δημότες πρέπει να απορρίψουμε τη δημαγωγία και το λαϊκισμό, να σταθούμε μακριά από ακρότητες και τακτικισμούς, καταργώντας τις κομματικές διαχωριστικές γραμμές που διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες. 

Να ξεπεράσουμε τις ταμπέλες και να διαχωρίσουμε με σαφήνεια μέσα στο μυαλό μας την πολιτική από τους πολιτικούς. Επειδή οι πολιτική που διαμορφώνεται από ενεργοποιημένους και σκεπτόμενους πολίτες, μόνο θετική μπορεί να είναι για την εξέλιξη των πραγμάτων του τόπου μας.

Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, αυτή είναι η φιλοσοφία των ανθρώπων της πρωτοβουλίας ευθύνης και συμμετοχής ΑΛΛΑΖΩ.

Μια κομματικά ανεξάρτητη πρωτοβουλία. 

Τελείωσαν οι κοινωνίες με τις ετικέτες.

Σήμερα υπάρχει η Πρωτοβουλία των Πολιτών, υπάρχουν οι άνθρωποι με άποψη, με δράση, με εξειδίκευση, που τους ενδιαφέρει ο τόπος τους, που μπορούν να προσφέρουν στη δημοτική αυτοδιοίκηση, που μπορούν να συνυπάρξουν σε αρχές και σε πρόγραμμα.

Αυτοί είμαστε οι άνθρωποι του ΑΛΛΑΖΩ, που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα συσπειρωθήκαμε και οργανωθήκαμε σε ομάδες εργασίας και αποδώσαμε έργο.

Χωρίς κανέναν αρχηγό, χωρίς κανέναν σωτήρα, αποδείξαμε ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.

Σήμερα το ΑΛΛΑΖΩ δεν επιλέγει αρχηγό. 
 

Σήμερα το ΑΛΛΑΖΩ επιλέγει επικεφαλής.

Ισο μεταξύ ίσων. Που θα αφουγκράζεται, θα συμβαδίζει, θα εκφράζει, τη βούληση των ενεργών, συμμετεχόντων και σκεπτόμενων πλέον πολιτών του Δήμου Κιλκίς.

Σήμερα το ΑΛΛΑΖΩ ξεκινά την πορεία του με ισότητα και ισονομία, με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.

Μία πορεία κόντρα στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η ανθρωπότητα, βάζοντας θεμέλια για μία δημοτική αυτοδιοίκηση που θα στηρίζεται στις ανθρώπινες αξίες, στη διαφάνεια, στη δημοκρατία, στην προάσπιση 
των συμφερόντων του τόπου και των πολιτών του Δήμου Κιλκίς.

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν κάτω από την ασφυκτική πίεση μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, η οποία επηρεάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας.

Τα εφαρμοζόμενα αντιλαϊκά μέτρα πλήττουν βάναυσα τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού του Δήμου Κιλκίς, την ίδια στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση παρουσιάζει εικόνα γενικευμένης απαξίωσης.

Βασικές λειτουργίες της που αφορούν στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην ποιότητα ζωής, την κοινωνική πρόνοια, τις υποδομές, την απασχόληση και επιχειρηματικότητα, συνειδητά υποβαθμίστηκαν. 

Το αστικό δίκτυο και η σηματοδότηση , η οδική σύνδεση της πόλης με τα χωριά θυσιάστηκαν προς όφελος του πανούργου σχεδίου Καλλικράτης, που προδιαγράφει ήδη την δυσμενέστατη εξέλιξή του.

‘Εχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι το σχέδιο αυτό επιβλήθηκε, όχι γιατί προσβλέπει στην αποκέντρωση του κράτους, όπως ήθελαν να μας το παρουσιάσουν, αλλά κυρίως για δημοσιονομικούς λόγους, για την περικοπή των δαπανών. Αποποιούμενη έτσι η κεντρική εξουσία της χρηματοοικονομικής υποστήριξης της περιφέρειας, επιβάλλοντας όμως σκληρότατους φόρους που ρέουν από την περιφέρεια προς το κέντρο.

Κοινωνικά αγαθά και κοινωνική πρόνοια, κατεξοχήν υποχρεώσεις και αρμοδιότητες των Δήμων, ελέω Καλλικράτη και Οικονομικής κρίσης κατακερματίζονται και ξεπουλιούνται.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί από εγγύτερο δημοκρατικό και συμμετοχικό θεσμό διοίκησης σε ένα θεσμό χωρίς αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους.

Σε ένα εργαλείο επιβολής της σκληρής οικονομικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα απομακρύνεται από το μέσο πολίτη και τα συμφέροντά του.

Και όλα αυτά επιτυγχάνονται όπως όλοι μας έχουμε αντιληφθεί πια, επειδή το σχέδιο Καλλικράτης ενισχύει:

  1. Τον αρχηγικό χαρακτήρα διοίκησης, αναγάγοντας τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο σε άρχοντες του τόπου.
  2. Αρνείται την καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα ενθάρρυνε τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνικών συλλογικοτήτων και έτσι τη γνήσια αποτύπωση της τοπικής κοινωνικής δυναμικής.
  3. Δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για την εφαρμογή του.
Την ίδια στιγμή μάλιστα που με τις προϋποθέσεις που εισάγει για τη συγκρότηση των δημοτικών και περιφερειακών ψηφοδελτίων, δυσκολεύει την ανάδειξη και επιβίωση κάθε μικρότερης και διαφορετικής φωνής που φιλοδοξεί να αντισταθεί σε όλα αυτά.

Όπως διαφαίνεται το σχέδιό τους είναι πολύ καλά οργανωμένο – λέγεται «σκόπιμη αδρανοποίηση των πολιτών». Όμως δεν υπολόγισαν κάτι πολύ σημαντικό, τον ανθρώπινο παράγοντα στις τοπικές κοινωνίες.

Όλους εμάς που δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε απαθείς θεατές στο ίδιο έργο που βλέπουμε να εκτυλίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες στην πόλη μας.

Η άποψή μας είναι ότι:

  • Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται με το κράτος.
  • Θα πρέπει να διεκδικεί προς όφελος των δημοτών της και του Δήμου και να μην κρύβεται πίσω από φράσεις «ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ»
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι μηχανισμός λύσης των προβλημάτων και όχι της διαιώνισης αυτών.
  • Να αναπτύσσει μηχανισμούς διαδημοτικής επικοινωνίας για εξεύρεση λύσεων και δυνατοτήτων.
  • Να μένει μακριά από συμπαιγνίες και να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ακύρωση προοδευτικών μέτρων του παρελθόντος από την πολιτεία.
  • Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολιτών μακριά από ακρότητες που διαλύουν την κοινωνική συνοχή.
  • Να αποτελεί μία δύναμη ευθύνης, συνέπειας, προσφοράς, ανάπτυξης και ισονομίας.
  • Να απορρίπτει τη δημαγωγία, το λαϊκισμό και την αναξιοκρατία.
Όμως δεν υπάρχει καμιά απολύτως δυνατότητα να συμβούν όλα αυτά εάν δεν ενεργοποιηθούμε εμείς οι δημότες.

Οι άνθρωποι του ΑΛΛΑΖΩ νιώθουμε μεγάλη απογοήτευση, επειδή η αδιαφορία από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις όλα αυτά τα χρόνια έφεραν την πόλη του Κιλκίς στην κορυφή της λίστας των πιο καθυστερημένων σε υποδομές και αισθητική επαρχιακών πόλεων στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι του ΑΛΛΑΖΩ, οι άνθρωποι του Δήμου Κιλκίς έχουμε πάρει μιαν απόφαση.

Να παλέψουμε για να αλλάξουμε αυτήν την πόλη και να την καταστήσουμε όλοι μαζί από πόλη φάντασμα σε μια πόλη φωτεινή και σημαντική όσο και άλλες της χώρας μας.

Να σταθούμε αλληλέγγυα προς τους συνδημότες μας και τις διεκδικήσεις τους. 

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες του Δήμου χωρίς διακρίσεις, για να κτίσουμε το Δήμο μας από την αρχή σε στέρεες, καινούριες, καθαρές και ανθρώπινες βάσεις.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία η ενεργή συμμετοχή όλων των δημοτών κρίνεται αναγκαία, για να χαράξουμε έναν καινούριο δρόμο για το μέλλον των παιδιών μας.

Όμως αποκλείουμε τους ρατσιστές, τους ακραίους εθνικιστές και αυτούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτική κατάσταση ελέγχου στην αυτοδιοίκηση.

Μας είπαν ονειροπόλους, ουτοπιστές, άμυαλους , θρασύτατους, άπειρους.

Ναι, αυτούς τους πολίτες ψάχνουμε.

Τους ονειροπόλους, για να κάνουμε όνειρα για έναν καλύτερο Δήμο.

Τους ουτοπιστές και άμυαλους, για να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενάντια σε ένα σαθρό κατεστημένο.

Τους θρασύτατους, για να τολμούμε να έχουμε άποψη και λόγο μέσα στα δημοτικά συμβούλια.

Τους άπειρους, που δεν έχουν εμπειρία ως προς τη διαπλοκή.

Ζητάμε να έρθουν μαζί μας, γιατί υπάρχουν πολλοί σε αυτόν τον τόπο τελικά, οι δραστήριοι, οι αλληλέγγυοι, οι έντιμοι, οι μη χειραγωγημένοι και οι ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες του Δήμου Κιλκίς.

Καλούμε την νεολαία του τόπου μας να έρθει μαζί μας, γιατί μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Δήμος μας έχει μέλλον.

Δεσμεύομαι στη γενική συνέλευση ότι θα σταθώ ένθερμη υποστηρίκτρια των αρχών και των θέσεων καθώς και του εσωτερικού κανονισμού της Πρωτοβουλίας Ευθύνης και Συμμετοχής Αλλά…ΖΩ.”

Σχολιάστε