My Twitter Feed

23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Και πάλι το λιανεμπόριο στη λαϊκή -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Περί δημοκρατίας

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Εντάξει, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου λέγονται πολλά που μετά το αποτέλεσμα της κάλπης τα ξεχνούν ακόμη κι αυτοί που τα είχαν πει. Ωστόσο, υπάρχουν -πρέπει να υπάρχουν- και ορισμένα όρια για να κρατηθεί η πολιτική αντιπαράθεση σ’ ένα επίπεδο.

• Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε κάποιους που «απεργάζονται σχέδια κατάλυσης της δημοκρατίας». Πολύ σοβαρή κατηγορία και δεν είναι δυνατόν να την περνάμε στο ντούκου. Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει αποδείξει ότι δεν μασάει τα λόγια της, είναι συνήθως ακριβής και συγκεκριμένη όταν θέλει να καυτηριάσει συμπεριφορές και πρακτικές που κατά τη γνώμη της παραβιάζουν τη συνταγματική νομιμότητα, δεν χάνει την ψυχραιμία της ακόμη και όταν βάλλεται συντονισμένα από τους πολλούς εχθρούς της. Οφείλει όμως, αν φοβάται ότι η δημοκρατία διατρέχει κίνδυνο και διαθέτει πληροφορίες για την ταυτότητα εκείνων που δουλεύουν στο παρασκήνιο προετοιμάζοντας ανώμαλες καταστάσεις, να ενημερώσει τους πολίτες και τα κόμματα. Δεν θέλω να πιστέψω ότι απλώς είπε κάτι τόσο σοβαρό που δεν μπορεί να τεκμηριώσει, μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσει και για να πλήξει όσους το τελευταίο διάστημα είναι σε μετωπική σύγκρουση μαζί της.

• Στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές υπαγόρευσαν οι δανειστές, κάνουν λόγο για μνημονιακή δικτατορία που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Αν δεν κάνω λάθος, μνημόνια -άρα κατά την ανάλυσή τους και δικτατορία- έχουμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν ζούμε σε καθεστώς δικτατορίας, πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί αυτοί και πολλοί άλλοι αντιμνημονιακοί κυκλοφορούν ελεύθεροι, γιατί η δικτατορία επέτρεψε στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση και στον αριστεριστή, όπως τον έλεγαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, Τσίπρα να εκλεγεί πρωθυπουργός. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δικτατορία με τη μορφή που τη γνώρισαν οι παλιότεροι, αλλά και αρκετοί απ’ αυτούς που σήμερα βρίσκονται στη Λαϊκή Ενότητα και αγωνίστηκαν με όλα τα μέσα εναντίον της, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν.

Είναι όμως επίσης βέβαιο ότι δεν έχουμε δημοκρατία με την κλασική έννοια του όρου.

Η χώρα βρίσκεται σε φάση οικονομικού ελέγχου και η δημοκρατία είναι προβληματική, αφού η οικονομική πολιτική επιβάλλεται από τους δανειστές και σε νευραλγικά κρατικά πόστα είναι τοποθετημένοι οι εκλεκτοί της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Αλλο όμως κολοβή κοινοβουλευτική δημοκρατία, άλλο μεταδημοκρατία ή δημοκρατία υπό επιτροπεία και άλλο δικτατορία. Εκτός αν εννοούσαν ότι, με ή χωρίς μνημόνια, το αντιπροσωπευτικό σύστημα είναι η δικτατορία της αστικής τάξης με κοινοβουλευτικό μανδύα.

Ανάγωγα

Δεν πιστεύω ότι τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας περίμεναν πως το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για συνεργασία και στο αίτημα για συνάντηση των δύο αρχηγών στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής. Ως πρώην στελέχη του ΚΚΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ηγεσία του δεν συνομιλεί με εκείνους που αποχώρησαν ή διαγράφηκαν γιατί τους θεωρεί εχθρούς του λαϊκού κινήματος. Τώρα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, γιατί το ΚΚΕ θεωρεί ότι η Λαϊκή Ενότητα δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει σαν ανάχωμα που θα εμποδίσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε στο ΚΚΕ. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε