My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Πενία τέχνας κατεργάζεται

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Η μείωση των κατώτατων συντάξεων ήταν το πρώτο βαρύ πλήγμα που δέχτηκαν οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες, ήταν όμως και η πρώτη έμπρακτη διάψευση της προεκλογικής υπόσχεσης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου τύπου υπαναχωρήσεις, αφού έχουμε πια νέο Μνημόνιο.

Επί της ουσίας τώρα.

Ποιο είναι το επιχείρημα των δανειστών για τη μείωση των συντάξεων; Οτι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ληφθούν ριζικά μέτρα, ότι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερες κατώτατες συντάξεις και η χρεοκοπημένη μνημονιακή Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις της ενάρετης ευρωπαϊκής ελίτ, αν θέλει να σωθεί από τον κακό εαυτό της.

Αν βεβαίως τους ρωτήσεις πώς είναι δυνατόν να ζήσει σήμερα ένας άνθρωπος, ενδεχομένως ένα ζευγάρι, με 380 ευρώ τον μήνα, οι πιο σοβαροί θα δείξουν κατανόηση και θα συστήσουν κουράγιο, μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες· οι πιο κυνικοί, όμως, θα κουνήσουν αδιάφορα τους ώμους και θα αντιγυρίσουν: «Εμείς εντολές εκτελούμε, κόψτε το κεφάλι σας να τα βγάλετε πέρα».

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, ή μάλλον το καταλαβαίνουν πολύ καλά, αλλά ο ιδεολογικός φανατισμός τους δεν τους επιτρέπει να το παραδεχτούν, είναι ότι οι πολύ χαμηλές συντάξεις πλήττουν την απασχόληση, αυξάνουν τη φοροδιαφυγή και μεγεθύνουν την εισφοροδιαφυγή.

Πώς; Ο συνταξιούχος των 380 ευρώ, επειδή δεν μπορεί να επιβιώσει, θα αναζητήσει μια εργασία, μια οποιαδήποτε εργασία, έστω μερικών ωρών ημερησίως και πιθανότατα κακοπληρωμένη.

Προφανώς δεν θα τη δηλώσει, για να μη μειωθεί κι άλλο η σύνταξή του, προφανώς επίσης ο εργοδότης του δεν θα τον ασφαλίσει, για να μην αυξηθεί το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής του και προφανέστατα το ασφαλιστικό σύστημα θα χάσει πόρους, το Δημόσιο έσοδα και η ανεργία θα κρατηθεί στα πολύ υψηλά επίπεδα, όπου έχει σήμερα σκαρφαλώσει, λόγω των πολύ επιτυχημένων εμπνεύσεων των δανειστών και της αξιομνημόνευτης αποτελεσματικότητας των ελληνικών κυβερνήσεων.

Θα πει κάποιος ότι σ’ αυτήν την περίπτωση τον λόγο έχουν οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους, που οφείλουν να εκστρατεύσουν για να εντοπίσουν, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν τη μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

Καλά τώρα. Ποιοι μηχανισμοί; Εχουν απορφανιστεί, για να μειωθεί το κράτος.

Αλλά και επαρκώς στελεχωμένοι να ήταν, πιστεύει κανείς ότι μπορεί ένας αστυνομικού χαρακτήρα μηχανισμός να εμποδίσει τους καθημαγμένους και απελπισμένους ανθρώπους από το να καταφύγουν στην παρατυπία, προκειμένου να ζήσουν;

Αλλωστε είναι γνωστό έκπαλαι ότι «πενία τέχνας κατεργάζεται».

Αντε τώρα να πείσεις αυτόν τον συρφετό (συνδυασμός ανικάνων και ιδεοληπτικών) που κυβερνά την Ευρώπη, ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Από λόγια δεν παίρνουν. Αλλες μέθοδοι απαιτούνται.

Ανάγωγα

Μια καλή ημερομηνία για να γίνουν εκλογές είναι η Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Το σκέφτηκαν κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά δεν είχαν υπολογίσει καλά γιατί σε τρεις μέρες θα έχουμε την επέτειο του «Οχι», οπότε εύκολα θα γίνονταν συνειρμοί με το άλλο «όχι», αυτό του δημοψηφίσματος. Ετσι μάλλον θα αποφύγουν αυτή τη σύγκριση.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε