My Twitter Feed

14 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

“Ριγμένες” οι επιχειρήσεις του Κιλκίς -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Υγειονομικοί: Εμβόλιο μόνο το 33%! -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

Μονοψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων -

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021

ΠΓΔΜ: Θέλει σύνορα – φρούριο

Σε φρούριο επιχειρούν να μετατρέψουν τα σύνορά τους οι αρχές της ΠΓΔΜ, έχοντας αρχίσει την κατασκευή δεύτερου φράχτη κατά μήκος της οριογραμμής με την Ελλάδα.

fraxtis-eidomeni-001Συνεργεία από το μεσημέρι του Σαββάτου έστηναν συρματοπλέγματα παράλληλα με τον ήδη κατασκευασμένο φράχτη. Ο νέος φράχτης στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ κατασκευάζεται σε απόσταση περίπου 25 μέτρων από τον υπάρχοντα, αυτόν δηλαδή που στήθηκε τον περσινό Νοέμβριο, μετά την απόφαση να διακοπούν οι ροές μεταναστών από το Ιράν, το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι σκοπιανές αρχές προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, ανταποκρινόμενες στην υλική βοήθεια της Ουγγαρίας, που τις προμήθευσε με σύρματα, αλλά και για να αποκόψουν ροές μεταναστών που με τη βοήθεια δουλεμπόρων καταφέρνουν να παραβιάσουν το σημερινό φράχτη.

Ο φράχτης, που εκτείνεται ένθεν και ένθεν της Ειδομένης, έχει μήκος περίπου 20 χιλιόμετρα και θεωρείται ότι καλύπτει μεγάλο μέρος των συνόρων των δύο χωρών. Ωστόσο ειδικά το τελευταίο διάστημα αρκετές ομάδες μεταναστών με τη βοήθεια «οδηγών» από το γειτονικό κράτος βρίσκουν περάσματα ακόμη και σε σημεία του φράχτη. Ο νέος φράχτης σχεδιάζεται να καλύψει αρχικά ένα τμήμα 10 χιλιομέτρων και να στηθεί παράλληλα στον υπάρχοντα, όμως ήδη υπάρχει πλάνο επέκτασής του ακριβώς στο ίδιο μήκος με τον υπάρχοντα. Μεταξύ των δύο εμποδίων θα υπάρχει δυνατότητα να κινούνται αυτοκίνητα της αστυνομίας και του στρατού της ΠΓΔΜ, για να εντοπίζουν τους διακινητές και τους διακινούμενους.

Στην Ειδομένη

Οι ελληνικές αρχές είδαν αμήχανες τη νέα κίνηση των αρχών του γειτονικού κράτους, που ούτως ή άλλως το τελευταίο διάστημα ακολουθούν την τακτική του μαρτυρίου της σταγόνας, με τις ολοένα μικρότερες διελεύσεις προσφύγων σε καθημερινό επίπεδο.

Πάντως η κατάσταση στα σύνορα μπορεί να χαρακτηριστεί από χθες ομαλοποιημένη. Στον καταυλισμό της Ειδομένης χθες το μεσημέρι περίμεναν να περάσουν το σημείο εισόδου περίπου 1.300 πρόσφυγες. Ακόμη 1.900 σε 38 λεωφορεία περίμεναν τη σειρά τους στο σταθμό αυτοκινήτων της εθνικής οδού, στο ύψος του Πολυκάστρου. Οι αριθμοί ενδεχομένως να αυξηθούν με νέες αφίξεις, όμως ήδη οι ροές επιχειρείται να έχουν τακτικό αριθμό από το λιμάνι του Πειραιά, όπου φαίνεται να ελέγχονται και τα λεωφορεία που παραλαμβάνουν πρόσφυγες.

Η δεύτερη σειρά φράχτη που τοποθετεί ο στρατός της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα θα εμποδίσει ακόμη περισσότερο τις παράνομες διελεύσεις οικονομικών μεταναστών δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος επισκέφθηκε το τμήμα της ουδέτερης ζώνης ΠΓΔΜ-Ελλάδας, από τη μεριά της Γευγελής και επιθεώρησε τις εργασίες ανέγερσης του νέου φράχτη.

Του Κώστα Καντούρη – Δημοσιεύτηκε στη “Μακεδονία” την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Σχολιάστε