My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παρουσίαση βιβλίου Χρήστου Γκόλιαρη

vivlio-gkoliaris-001Πρόσφατα εκδόθηκε το βιβλίο του Χρήστου Γκόλιαρη, «Γκιαούρκιοϊ  Σμύρνης. Περιοχή αρχαίας Κολοφώνας».

Ο Χρήστος Γκόλιαρης είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο οποίος για πολλά χρόνια διετέλεσε στέλεχος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Δ/ντής Εκπ/σης, Σχολικός Σύμβουλος κλπ.) και συγγραφέας κυρίως παιδαγωγικών και ερευνητικών έργων.

To βιβλίο αυτό εκδόθηκε με την ευκαιρία της 2ης συνάντησης (Σεπτέμβριος 2014, Θεσσαλονίκη) των συγγενών που κατάγονται από την οικογένεια Φωτίου και Τριανταφυλλιάς Παπαδημητρίου (από το Γκιαούρκιοϊ Σμύρνης).

Το  υλικό αυτό αποτελεί ιστορική διαδρομή μιας περιοχής της ιωνικής γης,  που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Μ. Ασίας, ανάμεσα στη Σμύρνη και στην Έφεσο. Αναφέρεται στο  χωριό Γκιαούρκιοϊ (Gâvurköy στα τουρκικά, Ahmetbeyli σήμερα), 55 χλμ. ΝΔ της Σμύρνης και 18 χλμ ΒΔ της Εφέσου. Η τοποθεσία του ήταν ζωτικής σημασίας και περιβαλλόταν από αρχαίες πόλεις της ιωνικής δωδεκάπολης (Κολοφώνα, Λέβεδο, Τέω, Σμύρνη, Έφεσο, καθώς και το Ιερό Μαντείου της Κλάρου και τη ναυτική πόλη Νότιον).

Στην περιοχή αυτή στις αρχές του 20ου αιώνα  «στήθηκε» η οικογένεια Φωτίου και Τριανταφυλλιάς Παπαδημητρίου που είναι οι πρόγονοι  του συγγραφέα από την πλευρά της μητέρας του,  και οι δημιουργοί  ενός πολυπληθούς Γενεαλογικού Δέντρου, που σήμερα περιλαμβάνει περίπου 70 οικογένειες εξαπλωμένες σε όλη την υφήλιο!

Tο βιβλίο ξεκινά με μια σύντομη ιστορική παρουσίαση της Ιωνίας από την αρχαιότητα, διατρέχει την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, το Βυζάντιο, μέχρι τη δημιουργία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Από το 19ο αιώνα παρακολουθεί  τις ιστορικές και οικονομικές  εξελίξεις της περιοχής,  στοιχείο που αποτελεί την «καρδιά» του περιεχομένου του βιβλίου και στη συνέχεια τη ζωή στο Γκιαούρκιοϊ, τη δημιουργία της οικογένειας Φωτίου και Τριανταφυλλιάς Παπαδημητρίου και την εν συνεχεία διαδρομή της προσφυγιάς που δημιούργησε η Μικρασιατική καταστροφή (Κοκκάρι Σάμου, Θήβα, Νιγρίτα Ν. Σερρών).

Το βιβλίο στηρίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα, σε προφορικές αφηγήσεις , σε έρευνες και μελέτες κρατικών και ιδιωτικών φορέων της Ελλάδας και της Τουρκίας(πανεπιστήμια, μουσεία, μελετητικά Κέντρα), σε δημοσιευμένα στοιχεία του 18ου και 19ου αιώνα και γενικά αποτελεί τεκμήριο ρεαλιστικής αντιμετώπισης της ιστορίας. Περιέχει πλήθος φωτογραφικών ντοκουμέντων, τοποθεσιών, διαδρομών, καθώς και  χάρτες και λοιπά τοπογραφικά στοιχεία.

Από τα βασικά στοιχεία του βιβλίου είναι η απλή και στρωτή γλώσσα, καθώς και η παραστατική διάσταση του λόγου, τα  οποία επιτρέπουν  στον αναγνώστη να  διέλθει όλο το κείμενο σαν σε κινηματογραφικό φόντο. Είναι ένα βιβλίο που μπορούμε να το κατατάξουμε σ’ αυτό που ονομάζεται  ιστορική τοπογραφία, με ουσιαστική αναφορά στη μεγάλη πληγή του Ελληνισμού δηλ. τη Μικρασιατική καταστροφή και την επακόλουθη προσφυγική τραγωδία.

Πιστεύουμε ότι είναι ένα βιβλίο που  ενδιαφέρει κάθε ιστορικό μελετητή της σύγχρονης ιστορίας, καθώς και  κάθε Έλληνα που έλκει την καταγωγή του από τις αλησμόνητες πατρίδες , αλλά και  τρέφει μέσα του τον πόνο της προσφυγιάς.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Η έντυπη έκδοση του βιβλίου, το οποίο εκδόθηκε με δαπάνη συγγενικής του συγγραφέα οικογένειας, εξαντλήθηκε. Το βιβλίο είναι πλέον  διαθέσιμο σε  ψηφιακή μορφή-ebook. Είναι αναρτημένο-δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα www.easywriter.gr , στη στήλη “δωρεάν ebooks” και στην κατηγορία «ιστορία». ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. (Υπόψη για  να το κατεβάσουμε ( download) απαιτείται προηγούμενα να ανοίξουμε λογαριασμό, ο οποίος δεν απαιτεί χρηματικό ποσό παρά μόνο να καταγράψουμε το e-mail μας και να πληκτρολογήσουμε έναν 8ψήφιο αριθμό της αρεσκείας μας, που θα είναι και  o  κωδικός εισόδου δηλ. το  password).

Αχιλλέας Χαντζιάρας, επιτ. σχολικός σύμβουλος Εκπαίδευσης

Σχολιάστε