My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Παραμένει η επιφυλακή για τη λύσσα

alepouTα συνολικά 15 κρούσματα λύσσας που επιβεβαιώθηκαν και εργαστηριακά τους τελευταίους μήνες σε αλεπούδες, σκυλιά και γάτες, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως το Κιλκίς και η Πέλλα, αναγκάζουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να εξακολουθούν να βρίσκονται σ` επιφυλακή, εστιάζοντας την προσοχή τους πλέον σε δασικές εκτάσεις και γενικά την ύπαιθρο όπου συγκεντρώνονται αδέσποτα σκυλιά, τα οποία αποτελούν λεία για την αλεπού. Υποστηρίζουν δε, ότι ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί, καθώς με δεδομένα τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε αλεπούδες και κατοικίδια (σκύλοι) θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας για τους πολίτες που στη διάρκεια του καλοκαιριού επιλέγουν εκδρομές στην εξοχή.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, οι αρχές ρίχνουν το μπαλάκι στους δήμους, τους οποίους φωτογραφίζουν ως υπεύθυνους για τον εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων κατά της λύσσας, ενώ επισημαίνουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και στους ιδιοκτήτες σκύλων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργο Βαφειάδη, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε πρόγραμμα που αφορά σε ρίψη δολωματικών εμβολιασμών, αλλά αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς μάλλον σκόνταψε στη χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά πάντως τους πολίτες, ανέφερε ότι στο εξής αυτοί που εξορμούν συχνά στην ύπαιθρο, θα πρέπει να προσέξουν τη συμπεριφορά των ζώων, ενώ καλό θα ήταν να προσέξουν τη… φιλική συμπεριφορά των αλεπούδων.

Πάντως και οι κτηνίατροι, τόσο των υπηρεσιών των περιφερειών όσο και οι ιδιώτες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας τον προληπτικό εμβολιασμό όσων έρχονται συχνά σε επαφή με ζώα (κτηνίατροι, κυνηγοί, άνθρωποι της υπαίθρου κ.ά.). Επίσης εφιστούν την προσοχή στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, προτρέποντάς τους να εμβολιάσουν τα ζώα, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα έως και 300 ευρώ.

Σχολιάστε