My Twitter Feed

21 Ιουλίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Η μείωση πληθυσμού στη Παιονία -

Πέμπτη, 21 Ιουλίου, 2022

Πανδημία: Στα ύψη εν μέσω θέρους -

Τετάρτη, 20 Ιουλίου, 2022

Δραματική μείωση του πληθυσμού μας -

Τετάρτη, 20 Ιουλίου, 2022

Κόντρα για το ψήφισμα των “47” -

Τετάρτη, 20 Ιουλίου, 2022

Κρίσιμη κατάσταση στα σιτηρά -

Τρίτη, 19 Ιουλίου, 2022

Σε απόγνωση 47 εργαζόμενοι -

Κυριακή, 17 Ιουλίου, 2022

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις -

Σάββατο, 16 Ιουλίου, 2022

2ο ΠειΓυ: Πρώτο και στην Ευρώπη! -

Παρασκευή, 15 Ιουλίου, 2022

Παρέμβαση για την εργασία των νέων

Με παρέμβασή της στην Επιτροπή Ισότητας και Νεολαίας της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης με θέμα «Νέοι και Εργασία», η Βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Α΄ Αντιπρόεδρος της επιτροπής, Ειρήνη Αγαθοπούλου, απάντησε στον εξωραϊσμό της κατάστασης που επιχείρησε να κάνει ο κ. Χατζηδάκης και το επιτελείο του, παραθέτοντας τα στοιχεία τα οποία μόνο ως θετικά δεν μπορούν να εκληφθούν.

Αρχικά, η Ειρήνη Αγαθοπούλου αναφέρθηκε στα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού που δημοσιεύτηκαν και επιβεβαιώνουν την μεγάλη πτώση του πληθυσμού, και την φυγή στο εξωτερικό των νέων ανθρώπων. Τονίστηκε επίσης ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που στοχεύουν στην ενίσχυση της απασχόλησης για τους νέους μέχρι 29 ετών δεν έχουν ανταπόκριση, ιδιαίτερα δε με την απαξιωτική προσέγγιση του Υπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στον ΟΑΕΔ λέγοντας ότι είναι μια “παγίδα μακροχρόνιας ανεργίας” για να λάβει την απάντηση από την βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι “δεν σας τιμά αυτή η φράση. Και δεν σας τιμά, γιατί κυβερνήσατε αρκετά έως πολλά χρόνια μέχρι σήμερα και σε μεγάλο βαθμό η ευθύνη σας ανήκει. Θεωρώ ότι αλλάζοντας το όνομα από ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ δεν θα αλλάξει κάτι αν πραγματικά δεν αλλάξει η βούληση της Κυβέρνησης, ώστε αυτός ο Οργανισμός να γίνει αυτό που πραγματικά λέει και το όνομά του.”

Συνέχισε απαριθμώντας όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ που απορρύθμισαν την αγορά εργασίας και συνέχισε λέγοντας ότι είναι “μια Κυβέρνηση που συστηματικά προωθεί την ελαστική και φθηνή εργασία και υπονομεύει τα κοινωνικά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος, διευρύνει τις ανισότητες, τροφοδοτεί την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουρισμό φέτος, λόγω και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που συμβαίνει με την ανοχή της σημερινής Κυβέρνησης. Και βέβαια, μπορούμε να αναφέρουμε όσον αφορά τους νέους και τις περιπτώσεις εκμετάλλευσης οι οποίες είναι καθημερινές με την υπέρβαση του ωραρίου εργασίας, τη μισθολογική υποβάθμιση. Για όλα αυτά ευθύνεται προφανώς και η υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία έγινε από το 2019 και μετά.”

Η βουλεύτρια Κιλκίς επεσήμανε ότι το θέμα της εργασίας των νέων έχει πολλές πτυχές και πρέπει να συμπεριληφθούν στη συζήτηση, όπως είναι το θέμα της πανδημίας που έπληξε τους νέους ανισοβαρώς, το θέμα της εκπαίδευσης και της στεγαστικής κρίσης καθώς οι νέοι δεν καταφέρνουν εύκολα να φύγουν από την πατρική τους οικία. Στα συγκεκριμένα ζητήματα, όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει τις προτάσεις του τόσο για την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας όσο και της στήριξη της νεολαίας.

Κλείνοντας την τοποθέτηση της αναφέρθηκε στο θέμα του braindrain, καθώς η κυβέρνηση “αντί να ασκήσει πολιτικές για τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού, του επιστημονικού δυναμικού, την αναχαίτιση του braindrain, αυτή επιδεινώνει συνεχώς τις συνθήκες και τις προοπτικές των νέων Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών” και ανέφερε συγκεκριμένα το πρωτοβουλία Rebrain Greece για τον επαναπατρισμό των αποδήμων στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς παρά την κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έχουν δοθεί μέχρι σήμερα απολογιστικά στοιχεία για την λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στο πλήθος ερωτήσεων που έθεσε η Ειρήνη Αγαθοπούλου οι αρμόδιοι με τις απαντήσεις τους προσπάθησαν για πολλοστή φορά να αντιπολιτευτούν την αντιπολίτευση παρά να απαντήσουν στην ουσία ενός τόσο καίριου και μεγάλου ζητήματος που απαιτεί συναινέσεις, προγραμματισμό και εθνική στρατηγική και επέλεξαν, επίσης, να μη καταθέσουν κανένα στοιχείο από αυτά που ζητήθηκαν.

Ολόκληρη την τοποθέτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=-8Rt9X4c6K4

Σχολιάστε