My Twitter Feed

10 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

19 στήλες θερμομέτρησης σε Κιλκίς -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιονία: Αναλυτικά το έργο-μαμούθ -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί για άνω των 85 ετών -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ιός: Παραμένει σε υψηλά επίπεδα -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Υποστήριξη για τον COVID-19 -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Παιχνίδια εμπόρων με λεβάντα

Κοψοχρονιά ζητάνε το αιθέριο έλαιο από τους παραγωγούς οι έμποροι, που απέχουν τεχνηέντως.

Όπως τόνισε μιλώντας στον “ΑγροΤύπο” η Γιώτα Παπαδοπούλου – Μπούρση, παραγωγός λεβάντας από την περιοχή του Φανού Κιλκίς, «πριν από τέσσερα μόλις χρόνια, η τιμή που πουλάγαμε στους χονδρέμπορους το αιθέριο έλαιο το οποίο έχει πολλές χρήσεις, ήταν διπλάσια από την εφετινή”.

Η ίδια παραγωγός συνεχίζει:

“Το έλαιο της λεβάντας βγαίνει με απόσταξη και οι περισσότεροι παραγωγοί επειδή έχουν μικρές εκτάσεις των 5-10 στρεμμάτων, δεν τους συμφέρει να κάνουν την απόσταξη μόνοι τους. Φέτος το κακό έχει παραγίνει από την άποψη ότι εκτός των χαμηλών τιμών, σε πολλές περιπτώσεις το έλαιο μένει αδιάθετο.

Αυτό νομίζω συμβαίνει, γιατί έχουν μπει πανελλαδικά πολλά στρέμματα με λεβάντα, υπάρχει παραγωγή και οι έμποροι το εκμεταλλεύονται, ρίχνοντας τις τιμές. Εγώ καλλιεργώ 12 στρέμματα και το κόστος μου φθάνει μαζί με την απόσταξη στα 1.000 ευρώ το χρόνο, αλλά το πρόβλημα είναι πλέον στην διάθεση.

Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει επενδύσει στη λεβάντα τα τελευταία χρόνια, προσδοκώντας ένα συμπληρωματικό εισόδημα με μικρές έστω εκτάσεις, οι οποίες τώρα μάλλον θα αφεθούν στην τύχη τους”.

Το αιθέριο έλαιο που παράγεται έπειτα από επεξεργασία, είτε παραμένει στα αζήτητα, είτε πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές. Πέρσι η τιμή του ξεκινούσε στο καζάνι από τα 80 ευρώ το κιλό, για να φτάσει κάποια στιγμή και στα 105 ευρώ, αλλά φέτος φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί μια τεχνητή πίεση στην αγορά, με σκοπό να πέσουν οι τιμές. Ως εκ τούτου, γίνονται λίγες εμπορικές πράξεις, ενώ οι έμποροι επικαλούνται περσινά αποθέματα, πράγμα που δεν το πιστεύουν οι αγρότες, λόγω της εξαιρετικά υψηλής τιμής παραγωγού πέρσι.

Πηγή: Αγρότυπος

Σχολιάστε