My Twitter Feed

8 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μας έφεραν εδώ να μας σώσουν;” -

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Πάντα μοναδικά τα κρασιά μας!

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Αϊδαρίνη στην Γουμένισσα οργανοληπτικός έλεγχος των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που παράγονται στην περιοχή του νομού Κιλκίς. Μετά από τις εργαστηριακές αναλύσεις ακολούθησε ο οργανοληπτικός έλεγχος από πενταμελή επιτροπή της Περιφέρειας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κατά την διαδικασία πιστοποιήθηκαν ως έτοιμοι προς εμφιάλωση 30 τόνοι κρασιού με τα χαρακτηριστικά της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής για τα χαρακτηριστικά των κρασιών της χρονιάς του 2006 συνοψίζονται στο παρακάτω κείμενο του προέδρου της επιτροπής οινολόγου Λίγα Θωμά:

Το 2016 χαρακτηρίστηκε γενικά σαν μία καλή χρονιά χωρίς όμως εκρηκτικές εκφάνσεις στο σύνολο της Ελληνικής οινικής επικράτειας.

Η “Γουμένισσα” είχε τα χαρακτηριστικά αυτής της γενικής εικόνας. Όμως στην Βορειοελλαδίτικη αυτή περιοχή, εδέησε οι ωριμότητες να αγγίξουν τα ανώτερα όρια.

Η γευστική δοκιμή των κρασιών αυτής της σοδειάς, σήμερα, μας δίνει πρόδηλα τα χαρακτηριστικά της.

Στο χρώμα θα βρούμε εντάσεις άνω του μετρίου στο κόκκινο, ανάλογα με τον τρόπο και την διάρκεια των εκχυλίσεων που ο οινοποιός εφάρμοσε. Πάντως στο ζωντανό κόκκινο.

Αρωματικά τα κρασιά παρουσιάζουν ατόφιους τους χαρακτήρες του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκα στην έκφραση ώριμων κόκκινων φρούτων και στις αποκλίσεις τους, σε αυτές του γλυκού του κουταλιού, αλλά όχι στην διάσταση αυτή των υπερώριμων φρούτων και της μαρμελάδας. Η φρεσκάδα κυριαρχεί. Η ωρίμανσή τους στο βαρέλι δείχνει, όχι μόνο αρωματικά, την διαφορετικότητα που οι οινοποιοί ορίζουν στις πρακτικές τους με την υπογραφή τους. Εκεί θα βρούμε, στο στόμα, από την απλή μεστότητα μέχρι και τον πλούτο σώματος, αλλά πάντως με λιωμένες τανίνες και διάρκεια επίγευσης.

Η χαρισματική οξύτητά τους συνηγορεί σε αυτό και σε όλες τις περιπτώσεις προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα σε αυτά τα μοναδικά κρασιά ανώτερης ποιότητας του ελληνικού οινικού αμπελώνα.

 

οινοποιός

Σχολιάστε