My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ο Φάμελλος για τους χάρτες Κιλκίς

Υπάρχει ένα ζήτημα που προέκυψε και αφορά περιοχές του νομού Κιλκίς, όπου είχε αναρτηθεί και κυρωθεί ο δασικός χάρτης αλλά εκεί οι πολίτες δεν το είχαν μάθει. Η αναφορά έγινε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, στην ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για τους δασικούς χάρτες.

Τονίζοντας ότι “οι χάρτες δεν αποτελούν πρόβλημα, αντίθετα αναδεικνύουν πάρα πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις που έχουμε στη χώρα μας”, ο υπουργός υπογράμμισε: “Εμείς θα προσπαθήσουμε στην περίπτωση των πρόδηλων λαθών στους χάρτες, να βελτιώσουμε όσο γίνεται την κατάσταση. Όμως αυτό αφορά μια παλιά ανάρτηση, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα εργαλεία να την αντιμετωπίσουμε”.

Ο κ. Φάμελλος ζήτησε από τους δήμους να καταθέσουν τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν “να προστατευτούν οι περιοχές κατοικίας” και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν αντιρρήσεις κατά το στάδιο ανάρτησης των δασικών χαρτών, διαδικασία που συνεπάγεται κόστος και ταλαιπωρία γι’ αυτούς.

“Ζητάμε αυτό να γίνει σε επίπεδο Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ζητήσαμε από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, που το έχει εντοπίσει, να βοηθήσει και να συμβάλλει σε αυτοδιοικητικό επίπεδο”, σημείωσε χαρακτηριστικά το κυβερνητικό στέλεχος.

Για την τροπολογία που εγκρίθηκε προ ημερών από τη Βουλή σχετικά με τους δασικούς χάρτες, ο υπουργός είπε ότι “παρατείνεται για ενάμιση μήνα η υποβολή των αντιρρήσεων δίνοντας έτσι το χρόνο και στους πολίτες να ενημερωθούν και στους δήμους να επισπεύσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους”.

“Ταυτόχρονα επιλύεται νομοθετικά το θέμα της άρσης αναδάσωσης σε περιοχές που δεν είχαν δασική χρήση και δασικά χαρακτηριστικά πριν από την κήρυξη της αναδασωτέας. Όπως επίσης αποκτά νομική βάση ο κυρωμένος χάρτης και όχι ο αναρτημένος έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα και τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ” πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση “η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όλες τις εκτάσεις που είναι ήδη στο σύστημα επιδοτήσεων και έχουν προκύψει από περιοχές όπου έχει τροποποιηθεί η χρήση, να μπορέσουν οι αγρότες να παραλάβουν το δικαίωμα χρήσης ή το δικαίωμα εξαγοράς δασικών εκτάσεων που έχουν εκχερσωθεί, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, με μικρότερο όμως κόστος και με ένταξη στο πρόγραμμα των 100 δόσεων”.

Αυτό, όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα να τακτοποιηθεί και ο αγροτικός χώρος χωρίς να επιτραπεί καμία εμπορική αξιοποίηση του δάσους και καμία νομιμοποίηση κατοικίας ή πισίνας μέσα σε δασική έκταση, κάτι το οποίο αντίκειται και στο Σύνταγμα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε