My Twitter Feed

1 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Κ. Κιλτίδης με θλίψη και θυμηδία! -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Όχι στη μονάδα αποβλήτων -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Ο σχεδιασμός για στερεά απόβλητα

Στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) των Σερρών θα καταλήγουν τα στερεά απόβλητα του Δήμου Κιλκίς μετά τη διαλογή τους στη πηγή, ενώ αυτά του Δήμου Παιονίας θα κατευθύνονται στη ΣΜΑ του δυτικού τομέα Κ. Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη).

kadoi_aporrimmataΑυτό προβλέπει ο αναθεωρημένος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος έλαβε χθες Δευτέρα τη θετική γνωμοδότηση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας, στην οποία συμμετέχουν οι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, οργανώσεις, φορείς, επιμελητήρια, η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και κρατικές υπηρεσίες.

Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, όπου θα καταλήγει το περιεχόμενο των γνωστών πράσινων κάδων, καθώς και τα υπολείμματα από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), θα λειτουργούν στις Σέρρες, καθώς και στον ανατολικό και δυτικό τομέα της Κ. Μακεδονίας.

Η μονάδα των Σερρών, εκτός απ` τον Δήμο Κιλκίς θα εξυπηρετεί και το σύνολο των Σερρών, η μονάδα ανατολικού τομέα της Κ. Μακεδονίας τις περιοχές Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης, το 40% των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης και τη Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδική, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας θα εξυπηρετούνται από τη ΜΕΑ δυτικού τομέα Κ. Μακεδονίας.

Ένα εναλλακτικό σενάριο προβλέπει την δημιουργία δύο ακόμη ΜΕΑ, στον δυτικό τομέα της Θεσσαλονίκης και στα Γιαννιτσά.

Όπως επισήμανε στην Επιτροπή ο εκπρόσωπος της σύμπραξης των μελετητών Νίκος Σελλάς, προβλέπεται η τοποθέτηση κάδων για τέσσερα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο), αλλά και η τοποθέτηση καφέ κάδου για τα οικιακά βιοαποικοδομήσιμα απορρίμματα. Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων θα είναι πλέον η διαλογή στην πηγή, θα υπάρξουν εσωτερικοί κάδοι κουζίνας, εξωτερικοί κάδοι συλλογής, βιοσδιασπώμενες σακούλες και οχήματα συλλογής. Ωστόσο θα είναι στην ευθύνη του δήμου να αποφασίσει τον τρόπο συλλογής, είτε με το γνωστό σύστημα των κάδων, είτε πόρτα πόρτα.

Τα τέσσερα ρεύματα θα οδηγούνται στην ανακύκλωση, ενώ θα δημιουργηθούν πράσινα σημεία, ένα ανά δήμο, όπου θα κατευθύνονται απορρίμματα, για τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (λαμπτήρες, θερμόμετρα, συσκευασίες φαρμάκων κα). Στο πλαίσιο αυτό οι δήμοι θα σχεδιάσουν τα πράσινα σημεία τους.

Μετά τη θετική γνωμοδότηση της προαναφερθείσας Επιτροπής, ο σχεδιασμός θα τεθεί για γνωμοδότηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε