My Twitter Feed

25 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ -

Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Συλημένο ταφικό μνημείο σε Μεσιά -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

“Επικίνδυνο τα άνοιγμα σχολείων” -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Τρία κρούσματα, 1008 εμβολιασμοί -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Φραγγίδης: Απαλλαγή από διόδια -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Νέα κρούσματα: Λίγα αλλά …πολλά! -

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Κινητοποιήσεις για τα διόδια -

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Περί τους 500 οι εμβολιασμοί -

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Ο Κλεισθένης και η «τυραννία»

Του Παντελή Μπουκάλα.


Διαχρονικά στις αναλύσεις του πολιτικού κατεστημένου οι διαπιστώσεις είναι εύκολες, οι ευθύνες άγνωστες και οι λύσεις ανάγονται στο απροσδιόριστο μέλλον. Όπως όλοι διαπίστωναν ότι το κράτος είναι γραφειοκρατικό, χωρίς να αναλαμβάνουν ευθύνη και χωρίς να το θεραπεύουν έτσι και τώρα αρνούνται την αλλαγή του πλαισίου της αυτοδιοίκησης και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Το νομοσχέδιο του Κλεισθένη προβλέπει την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Αττικής ενώ καθιερώνει απλή αναλογική και νέο θεσμικό τοπίο στην Αυτοδιοίκηση όπου εισάγει νέους θεσμούς και συμμετοχικές δομές.

Η διάσπαση των μεγάλων περιφερειών ήταν πάγιο αφήγημα των παλιών κομμάτων όμως μόλις ήρθε την αρνούνται ενώ η ΝΔ συσχετίζει προσχηματικά τη στάση της με την ψήφο των ομογενών, διαδικασία άσχετη,​ πολυσύνθετη και άκρως προβληματική στην εφαρμογή και την ουσία της.

Αλλά και στην αυτοδιοίκηση, μια μερίδα Δημάρχων και Περιφερειαρχών αρνούνται την καθιέρωση της απλής αναλογικής, η οποία απειλεί τη υπερενισχυμένη, στρεβλή και μηχανιστική αντίληψη που σήμερα εμποδίζει υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις να εκφραστούν. Επιχειρούν να διατηρήσουν κεκτημένα και κομματικές εξαρτήσεις, όπως ακριβώς υπονόμευσαν συστηματικά και αδρανοποίησαν κάθε θεσμό που προέβλεπε συμμετοχή, λογοδοσία και συναινέσεις.

Το καθεστώς, που ​εργαλειοποιεί τη διαπλοκή αρνούμενο εκλογικές διαδικασίες χωρίς παγιωμένους μηχανισμούς, «τυραννάει» διαχρονικά την ελληνική κοινωνία. Οι αντιδράσεις απέναντι στον “Κλεισθένη” είναι μια ακόμη απόδειξη της οπισθοδρομικής και περιχαρακωμένης αντίληψη μιας γραφειοκρατικής ελίτ που αρνείται κάθε μεταρρύθμιση και την αντίληψη ότι οι κοινωνίες είναι αυτές που πρέπει να ανοίγουν δρόμους και όχι μηχανισμοί ή συναλλαγές.

Άλλωστε για να εδραιώσει τη Δημοκρατία ο Κλεισθένης πολέμησε την Τυρρανία με την καθολική αντιπροσώπευση και την κατάτμηση του λεκανοπεδίου…

Άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχολιάστε