My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο κατήφορος δεν έχει τέλος

Του Γιάννη Μυλόπουλου.


Ο ολισθηρός κατήφορος που εξ αρχής ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τον κωδικό «επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης» έχει οδηγήσει την κατάσταση στη χώρα στα άκρα. Τα 865 νέα κρούσματα που διαγνώστηκαν μόνο κατά τη χτεσινή ημέρα και οι 534 θάνατοι που θρηνούμε μέχρι σήμερα από τον κορωνοϊό, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς συνέβησαν μετά το Σεπτέμβριο, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της οικτρής αποτυχίας των κυβερνητικών χειρισμών.

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση που έπληξε τελευταία τον πλανήτη με έλλειψη σοβαρότητας, διαχειριστική ανεπάρκεια και αποκλειστικά και μόνο επικοινωνιακούς χειρισμούς.

Η Ελλάδα, όπως άλλωστε και η υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη, εξ αιτίας της γεωγραφικής τους θέσης και κυρίως εξ αιτίας τόσο των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, όσο και της ανύπαρκτης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, διεθνούς κινητικότητας και διασύνδεσης με μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, πέρασε εντελώς ανώδυνα το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η επιβολή καθολικού lock down, στο πρότυπο των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της πρακτικής του μεγαλύτερου μέρους των Ευρωπαϊκών κρατών, σφράγισε με επιτυχία την καλή πορεία της πανδημίας την περασμένη άνοιξη.

Η κυβέρνηση λοιπόν, αντί να αξιοποιήσει το θετικό αυτό διάστημα οργανώνοντας τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προκειμένου αυτό να προετοιμαστεί να υποδεχθεί το δεύτερο κύμα που αναμένονταν το φθινόπωρο, σπατάλησε τον χρόνο και το κεφάλαιο που κέρδισε, με το βλέμμα στραμμένο στη δημόσια εικόνα της.

Κομπάζοντας, πανηγυρίζοντας και θριαμβολογώντας για τη μεγάλη επιτυχία που εύκολα απέδωσε στις θεϊκές ικανότητες του Μωυσή – πρωθυπουργού, άφησε τον χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος χωρίς να επενδύσει ούτε σε επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, ούτε και σε ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής στα δημόσια νοσοκομεία.
Αντίθετα, ακολουθώντας τα νεοφιλελεύθερα πρότυπα, έκανε την κρίση ευκαιρία και αξιοποίησε την πανδημία για να κάνει δουλειές με ιδιωτικά συμφέροντα, μεταφέροντας εκατομμύρια Ευρώ από δημόσια σε ιδιωτικά ταμεία.

Από την τηλεκατάρτιση των σεμιναρίων τύπου «σκόιλ ελικικού», στα μουλωχτά της καραντίνας, μέχρι το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, την ενίσχυση των ιδιωτικών εργαστηρίων διενέργειας τεστ, σε κάποιο από τα οποία συνεργάζονταν και κορυφαίο μέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου και μέχρι τις ευνοϊκές για τους ιδιώτες ρυθμίσεις για την αξιοποίηση ιδιωτικών ΜΕΘ, εκατομμύρια Ευρώ αντί να ενισχύσουν το σύστημα υγείας, ενίσχυσαν την κερδοφορία συμφερόντων φιλικών στο κόμμα της ΝΔ και στην κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, όταν έφτασε το καλοκαίρι, με μια άφρονα επικοινωνιακή καμπάνια ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σαν ταξιδιωτικός πράκτορας, διαφήμιζε την Ελλάδα σαν την πλέον ασφαλή χώρα του πλανήτη, προσκαλώντας εκατομμύρια τουρίστες να μας επισκεφτούν. Κι αμέσως μετά, η ίδια κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις των μεγάλων διεθνών ταξιδιωτικών συμφερόντων ακύρωνε την αξιοπιστία της καμπάνιας της, ανοίγοντας τα σύνορα χωρίς καθολικά τεστ στις εισόδους της χώρας και επιτρέποντας να εισέλθουν στο εσωτερικό της χιλιάδες αδιάγνωστα κρούσματα.

Στο σημείο αυτό, όπως συμφωνούν κορυφαίοι επιδημιολόγοι, «χάθηκε η μπάλα» στην υπόθεση της υγειονομικής υποτροπής. Στη χώρα εισήλθαν, χωρίς έλεγχο, χιλιάδες φορείς του ιού, που μετέδωσαν γρήγορα τη νόσο, οδηγώντας από το καλοκαίρι και μετά στη σημερινή έξαρση της πανδημίας.

Και μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας όμως, η κυβέρνηση χωρίς να διδαχθεί από τα λάθη της, συνέχισε την ίδια ολέθρια για τη δημόσια υγεία επικοινωνιακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Εν χορώ, πρωθυπουργός και υπουργοί, άρχισαν να κατηγορούν τους νέους των μπαρ και των καλοκαιρινών πάρτι για ανευθυνότητα, επιρρίπτοντάς τους το σύνολο της ευθύνης. Ακόμη και τους μαθητές του δημοτικού έφτασαν να κατηγορούν προκαταβολικά, πριν ανοίξουν τα σχολεία, ότι φταίνε για τη μετάδοση του ιού, επειδή σαν παιδιά θα έβγαζαν τη μάσκα στα διαλείμματα. Ολόκληρο διάγγελμα αφιέρωσε ο πρωθυπουργός στην ανάλυση του όρου «φιλότιμο» για να περιγράψει, εκ του αντιθέτου, τους δήθεν ανεύθυνους έλληνες.

Για να φτάσουν σήμερα στο έσχατο σημείο γελοιότητας, να έχουν μεταθέσει την αρμοδιότητα της καταπολέμησης της μετάδοσης του ιού στην… αστυνομία. Υποβαθμίζοντας μια σοβαρή υγειονομική κρίση στο επίπεδο της αστυνομικής καταστολής.

Και ενώ οι αστυνομικοί κυνηγούν νέα παιδιά τις νύχτες στις πλατείες, οι χιλιάδες μαθητές κατά τη διάρκεια της ημέρας στοιβάζονται ανά 25 ή και περισσότεροι σε μικρές αίθουσες στα σχολικά κτίρια, μεταδίδοντας μεταξύ τους τον ιό και μεταφέροντάς τον στους ηλικιωμένους της οικογένειας. Αφού ο καθηγητής Μαγιορκίνης σε ένα αντιεπιστημονικό κρεσέντο ανέπτυξε μια βολική για την κυβέρνηση θεωρία, ότι δήθεν ο συνωστισμός στις σχολικές αίθουσες βοηθάει, λέει, στον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Οικτίροντας τους… κουτόφραγκους που εξασφάλισαν μεγάλες αίθουσες με λιγότερους από 15 μαθητές σε αυτές.

Κι ακόμη, οι χιλιάδες εργαζόμενοι πηγαίνοντας και επιστρέφοντας καθημερινά από τη δουλειά συνωστίζονται, πρωί – απόγευμα, στις στάσεις και στους σταθμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και στριμώχνονται σαν σαρδέλες στα λεωφορεία και στους συρμούς του μετρό και του ηλεκτρικού. Των οποίων τα δρομολόγια το καλοκαίρι αντί να αυξηθούν μειώθηκαν ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδίδεται ανεξέλεγκτα και κυρίως, χωρίς να τον εμποδίζει η αστυνομία…

Και ενώ αυτά συμβαίνουν, η κυβέρνηση αρνούμενη να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την κατάσταση και να αναλάβει τις ευθύνες της, επιμένει επικοινωνιακά να θριαμβολογεί για την καλή θέση της χώρας στην Ευρώπη. Συγκρίνοντας τα εγχώρια κρούσματα που εκτοξεύτηκαν μόλις τους τελευταίους δύο μήνες, με εκείνα άλλων χωρών της Ευρώπης, οι οποίες εδώ και 8-9 μήνες αντιμετωπίζουν μεγάλη έξαρση της πανδημίας.

Κι ακόμη, κρύβοντας τη μεγάλη αλήθεια, ότι η Ελλάδα κρύβει τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων, τα οποία οι επιστήμονες υπολογίζουν μέχρι δεκαπλάσια από όσα ανακοινώνονται, κατατασσόμενη στον τομέα της υποκαταγραφής της πανδημίας στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, καταλαμβάνοντας την 33η θέση μεταξύ 47 Ευρωπαϊκών χωρών.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Η κυβέρνηση θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς πολιτεύεται στο σοβαρό ζήτημα της υγειονομικής κρίσης με γνώμονα αφενός τα κέρδη φιλικών της οικονομικών συμφερόντων και αφετέρου τη διαφύλαξη της δημόσιας εικόνας και της δημοφιλίας της.

Ο κατήφορος της χώρας δεν έχει τέλος.

Κάποιος, κάτι, πρέπει να τους σταματήσει όσο είναι καιρός…

Άρθρο το tvxs.gr

Σχολιάστε