My Twitter Feed

31 Δεκεμβρίου, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ο “Ελ. Βενιζέλος” στο Κιλκίς

Eleftherios Venizelos (1864-1936)Την ταινία του Παντελή Βούλγαρη “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα προβάλλει ο Δήμος Κιλκίς την Πέμπτη  28  Νοεμβρίου 2013  και ώρα 8.00 μ.μ.  στο  Συνεδριακό  Κέντρο, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100  χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης και των εκδηλώσεων μνήμης των   πολιούχων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων.  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μια εξαιρετική ιστορική ταινία που πραγματεύεται τη ζωή και τη δράση του μεγάλου έλληνα πολιτικού (από το 1909 μέχρι το 1927), αναφέρεται στην πολύπλευρη προσωπικότητα του ανδρός κατά την πλέον κρίσιμη περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας, την οποία και σφράγισε ανεξίτηλα.

Η ταινία αναφέρεται σε μια ιστορική περίοδο η οποία  περιλαμβάνει τη νικηφόρα και καταλυτική για την έκβαση του Α΄ παγκοσμίου πολέμου Μάχη του Κιλκίς και κατά τούτο έχει ακόμη πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον χαρακτήρα για την πόλη.

Συντελεστές

Ο «Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927» (1980) είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη. Η παραγωγή σχεδόν χολιγουντιανή. Γιατί το πληθωρικό βεστιάριο έπρεπε να φτιαχτεί από την αρχή. Και γιατί το καστ απαιτούσε διαστάσεις τηλεφωνικού καταλόγου: Μηνάς Χρηστίδης, Γιάννης Βόγλης, Δημήτρης Μυράτ, Μάνος Κατράκης, Όλγα Καρλάτου, Άννα Καλουτά, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Θόδωρος Έξαρχος, Ανδρέας Φιλιππίδης, Θόδωρος Μορίδης, Χριστόφορος Νέζερ, Χρήστος Τσάγκας, Ζωρζ Σαρρή, Νικήτας Τσακίρογλου, Κωνσταντίνος Τζούμας,, Γρηγόρης Βαλτινός, Σταύρος Ξενίδης, Αντιγόνη Αμανίτου, Μαίρη Ιγγλέση, Δημήτρης Καμπερίδης, Γιώργος Μοσχίδης, Μπίλιω Τσουκαλά, Δημήτρης Παπάζογλου, Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Βαφιάς, Βάσος Ανδρονίδης.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Δ/ντής Φωτογραφίας: ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σκηνογράφος: ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Ενδυματολόγος: ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

Μουσική Σύνθεση: ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ

Στίχοι Τραγουδιών: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

Χορογράφος: ΦΛΕΡΥ ΓΙΑΝΝΗΣ

boulgarisΟ σκηνοθέτης για την ταινία

Ο Παντελής Βούλγαρης αναφερόμενος στην ταινία θυμάται πως ο Δημήτρης Χορν  ήταν αυτός που του έδωσε την ιδέα για τον «Ελευθέριο Βενιζέλο» , ο οποίος εντυπωσιάστηκε με το «Προξενιό της Άννας» και  εξετίμησε τα χαρίσματα του (τότε, το ΄70) νέου Έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη

Ο σκηνοθέτης  σε συνέντευξη του  δηλώνει :

«Γνώριζα μόνο τα στοιχειώδη για τον Βενιζέλο οπότε έπρεπε να μάθω τα πάντα για την εποχή  και άρχισα να διαβάζω μετά μανίας. Στο διάστημα αυτό συνέβη μια δεύτερη σύμπτωση εξαιρετική. Στον Ηλεκτρικό συνάντησα τυχαία το  Μανόλη Αναγνωστάκη. Απ΄ αυτόν λοιπόν έμαθα την πιο χρήσιμη και αναλυτική πηγή. Φυσικά τα ημερολόγια του πρίγκιπα Νικολάου.  Η καλλιτεχνική πλευρά της βασιλικής οικογένειας. Φωτογράφος αλλά και σκηνοθέτης επετειακών παραστάσεων στο Βασιλικό Θέατρο. Στα χρονικά του σημείωνε τα πάντα. Ρούχα, συνήθειες, γεύματα, δείπνα, όλα. Τρέχω λοιπόν στο Μοναστηράκι στο υπόγειο του Νασιάκου και αγοράζω το τελευταίο, ρακένδυτο αντίτυπο από τα ημερολόγια του πρίγκιπα. Αυτό με βοήθησε στην ακριβή μεταφορά της εποχής. Ακόμα και στις λεπτομέρειες. Όπως, ας πούμε, ότι κάθε πρωί ο Βενιζέλος έτρωγε παξιμαδάκι κρητικό μαζί με ελιές και έπινε τσάι.

Η πρώτη σκέψη μου  φυσικά ήταν να γίνει ο Δημήτρης Χορν πρωταγωνιστής, ο οποίος  με είχε βοηθήσει οικονομικά για τον “Μεγάλο ερωτικό”  Όμως, τα πολλά γυρίσματα και το πληθωρικό βεστιάριο λόγω ταινίας εποχής, τον έκαναν διστακτικό και στο τέλος αρνητικό.

Εκεί ακριβώς έρχεται στο μυαλό μου το όνομα του Μηνά Χρηστίδη. Από τους εξαιρετικούς ρολίστες του Θεάτρου Τέχνης. Έπρεπε όμως να πειστώ για την ταυτοπροσωπία. Έτσι τον φωτογράφισα με φαλάκρα και μουσάκι. Και πείστηκα.

Σε ότι αφορά  το ρόλο του αντιπάλου του Βενιζέλου,  Κωνσταντίνου και αφού  έγινε γνωστό πως θα σκηνοθετούσα τον “Βενιζέλο”, μπαίνει μια μέρα φουριόζος στο γραφείο μου ο Γιάννης Βόγλης και μου ζητάει να παίξει στην ταινία. Μα έχεις πάρει πολλά κιλά, του λέω. Πόσα θέλεις να χάσω;-με ρωτάει. Δεκαπέντε, του απαντάω. Έγινε, σ΄ έναν μήνα θα είμαι αγνώριστος. Και πράγματι. Μπορεί όχι δεκαπέντε, αλλά ξεφορτώθηκε κάμποσα. Το πιο απίστευτο περιστατικό απ΄ αυτή τη συνάντηση ήταν η επιμονή του να τον δω καραφλό. Να ξυρίσει τα μαλλιά του. Έφερε κουρέα και τα ξύρισε στο γραφείο μου»!

Το ρεκόρ του «Βενιζέλου» ήταν το κόστος της παραγωγής. «Περίπου τριάντα εκατομμύρια δραχμές.  Ούτε εκατό χιλιάδες ευρώ. Τότε ήταν μια περιουσία. Η αμφίεση του βασιλιά Γεωργίου (που τον υποδύεται ο Δημήτρης Μυράτ) κόστισε εκατό χιλιάδες δραχμές.

Το Τμήμα Πολιτισμού της Διεύθυνσης Τ.Ο.Α. Του Δήμου Κιλκίς οφείλει από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ  στο σκηνοθέτη που με περίσσια χαρά και προθυμία παραχώρησε τα δικαιώματα προβολής της ταινίας.  

Σχολιάστε