My Twitter Feed

31 Δεκεμβρίου, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Ο Αδάμ και η Εύα στον Έβρο!

Του Τάσου Τσακίρογλου.


«Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Αδάμ και η Εύα ήταν οι πρώτοι, σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας, που καταδικάστηκαν να μεταναστεύσουν» γράφει ο Εντουάρντο Γκαλεάνο στο βιβλίο του «Οι μέρες αφηγούνται», θυμίζοντάς μας ότι πίσω από κάθε μετανάστευση βρίσκεται η αδυσώπητη πραγματικότητα μιας πρωταρχικής βίας, μιας ανάγκης.

Σήμερα αυτή η ανάγκη δεν προέρχεται καν από την παράβαση μιας εντολής ή κάποιο προπατορικό αμάρτημα. Είναι προϊόν μιας ωμής βίας που έχει γεννηθεί μετά από αιώνες αποικιοκρατικής και αρπακτικής τακτικής των δυτικών δυνάμεων και η οποία –ακόμα και σε χώρες που τυπικά δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση– έχει δημιουργήσει συνθήκες αβίωτες για εκατομμύρια ανθρώπων: υπανάπτυξη, φτώχεια, ανεργία, πείνα, ξηρασίες, καταπιεστικά καθεστώτα.

Σε έναν από τους βασικούς αποικιοκράτες και καταστροφείς χωρών σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Αμερικές, την Ευρώπη, δεν αποδόθηκαν ποτέ οι ιστορικές της ευθύνες. Σήμερα, η τακτική που ακολουθεί –όπως έκανε και το 2015 όταν ανέχτηκε τους ακροδεξιούς του Βίζεγκραντ να κλείνουν τα σύνορα– είναι να προσπαθεί να εξαγοράσει την ησυχία της δίνοντας ψίχουλα στην Ελλάδα και αφήνοντάς την να τα βγάλει πέρα ουσιαστικά μόνη της.

Οι στρατιές των κολασμένων που φτάνουν στην πόρτα μας, παιχνίδι στα χέρια του εκλεγμένου δικτάτορα Ερντογάν, σαν άλλοι σύγχρονοι ικέτες, αναζητούν τη σωτηρία.

Η Χάνα Αρεντ –αναφερόμενη σε μια άλλη περίοδο διώξεων, προσφυγιάς και καταπίεσης στη διάρκεια του Μεσοπολέμου– λέει ότι ο σύγχρονος κόσμος περιλαμβάνει ανθρώπους που δεν θεωρούνται πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους και έτσι δεν ανήκουν σε οποιαδήποτε άλλη κοινότητα. Οπότε, αν οι εθνικές ανάγκες δεν το επιτάσσουν, «κανείς δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς». Και υπογραμμίζει ότι «η στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι, κατ’ αρχάς και πάνω απ’ όλα, στέρηση μιας θέσης μέσα στον κόσμο».

Ανθρωποι δηλαδή όχι μόνο ανέστιοι, αλλά και στερημένοι από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Μπορούμε να τους «απωθήσουμε», να τους δείρουμε, να τους βουλιάξουμε τις βάρκες, ακόμα και να τους σκοτώσουμε. Γυμνές υπάρξεις σε no man’s lands, σε στρατόπεδα, σε γκέτο, σε «δομές». Περαστικοί, νομάδες και μετά έγκλειστοι και φυλακισμένοι.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένας στους έξι Ευρωπαίους ψηφίζει κάποιο κόμμα της Ακροδεξιάς, με βασικό κριτήριο τη στάση του προς τη μετανάστευση. Αυτοί οι ψηφοφόροι συμφωνούν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι «επικίνδυνοι άλλοι», οι οποίοι συνιστούν μια οικονομική ή πολιτισμική απειλή για τη δική τους εθνική ομάδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ονόμασε το πόστο που κατέλαβε ο Μαργαρίτης Σχοινάς σε «υπεράσπισης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», το οποίο μετά τις αντιδράσεις μετονόμασε σε «προώθησης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Ολο αυτό, από μόνο του, φέρνει στην επιφάνεια μια βαθιά αποικιοκρατική κουλτούρα, με την οποία είναι εμποτισμένο και ένα μέρος των ευρωπαϊκών λαών που εκλέγει ηγέτες σαν τον Ορμπαν και τον Κατσίνσκι και κόμματα σαν αυτό της Μαρίν Λεπέν.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετατοπίζεται αργά αλλά σταθερά όλο και δεξιότερα, υιοθετώντας ορισμένες φορές και ακραία φρασεολογία, δανεισμένη από την ακροδεξιά της πτέρυγα με επικεφαλής τούς Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός σε ό,τι ακούει και ό,τι βλέπει και, κυρίως, ευαίσθητος απέναντι στους εξόριστους από τον Παράδεισο.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε