My Twitter Feed

5 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο χρόνος άλλαξε, ο κορονοϊός όχι! -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Επαναξιολογούνται οι διοικητές; -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Παραμένει αναβαθμισμένος -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Καταγγελίες υγειονομικών Κιλκίς -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία μας -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τα σχολεία -

Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, 2021

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Ο αγώνας για τη δικαίωση

Ως γνωστόν το ΣτΕ γνωμοδότησε στις 15 Αυγούστου2014 υπέρ της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναγνώριση των Κρουσοχωρίων ως μαρτυρικών τόπων. Το αίτημα έφερε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Κιλκισιωτών Αθήνας δίνοντας τον αγώνα του για την αναγνώριση του ολοκαυτώματος.
olokautomaΈνα σύντομο ιστορικό των προσπαθειών του Συλλόγου παραθέτει το μέλος του Δ.Σ. του και πρόεδρος της «Ομοσπονδίας Συλλόγων Κ. Μακεδονίας Αττικής», Βασίλης Κωνσταντινίδης:

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά τις γερμανικές θηριωδίες σε βάρος της χώρας μας την περίοδο της κατοχής αναγνωρίστηκαν σαν μαρτυρικά χωριά από το ΣτΕ το Κλειστό, το Αμπελόφυτο και η Κυδωνιά των Κρουσίων, μαζί με τη Κορμίστα του Δήμου Αμφίπολης Σερρών και το Κεράσοβο του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, λόγω των δεινών που υπέστησαν στη περίοδο της γερμανικής κατοχής τη 1941-1944.

Συγκεκριμένα, το Ε’ Τμήμα του ΣΤΕ με γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών μετά από σχετικές αποφάσεις από τους δήμους και τις κοινότητες των περιοχών που ανακηρύχθηκαν μαρτυρικές.

Θυμίζουμε ότι τα χωριά Κλειστό (Μούζγαλη), Αμπελόφυτο (Μούρσαλη) και Κυδωνιά (Κοτσαλάρ) έγιναν ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς στις 25.10.1941. Ισοπεδωθήκαν και τα τρία χωριά και εκτελέστηκαν 96 κάτοικοι.

Το Κεράσοβο καταστράφηκε ολοσχερώς από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 15 Αυγούστου 1944, ανήμερα της εορτής της Παναγίας και εκτελέστηκαν 28 κάτοικοι.

Την 1η Οκτωβρίου 1941, σφαγιάσθηκαν από τους Βουλγάρους κάτοικοι της Κορμίστας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΛΚΙΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ»

  • Την Άνοιξη του 2011 ο πρόεδρος του συλλόγου
    Β. Κωνσταντινίδης με δική του πρωτοβουλία κάνει έρευνα και συλλέγει στοιχεία σχετικά με τα τρία χωριά των Κρουσίων, Κλειστό, Αμπελόφυτο και Κυδωνιά.
  • Με την ολοκλήρωση συλλογής και επεξεργασίας των στοιχείων εισηγείται στο Δ.Σ. να αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσει τις τοπικές αρχές του νομού μας και να ενεργήσουν από κοινού για την προβολή και αναγνώριση των Κρουσοχωρίων, σαν μαρτυρικούς τόπους. Το Δ.Σ. τον εξουσιοδοτεί για τις περαιτέρω ενέργειες.
  • Τον Σεπτέμβριο του 2011 επισκέπτεται το Κιλκίς και συναντιέται με τους βουλευτές του νομού μας, τον Αντιπεριφερειάχη Κιλκίς  και  τον δήμαρχο Κιλκίς, τον ενημερώνει ότι είναι η θεσμοθετημένη αρχή που θα πρέπει να υποβάλλει το αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών, επειδή και τα τρία χωριά είναι στην επικράτεια του δήμου Κιλκίς.
  • Το Φεβρουάριο του 2012 έρχεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο των Καλαβρύτων, που είναι και πρόεδρος του «Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος» και τον ενημερώνει για το ολοκαύτωμα των Κρουσοχωρίων.
  • Την Άνοιξη του 2012, ύστερα από εισήγηση του προέδρου, το Δ.Σ. του συλλόγου αποφασίζει να πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα των τριών χωριών. Ο πρόεδρος προτείνει να επιδιωχθεί η εκδήλωση αυτή να πραγματοποιηθεί στο Κιλκίς από τον δήμο Κιλκίς με την συμμετοχή και του συλλόγου. Τελικά η υλοποίηση της πρότασης αυτής παρουσίασε προβλήματα.
  • Σε νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσθηκε να γίνει η εκδήλωση στην Αθήνα από το σύλλογο και να καταβληθεί προσπάθεια να συμμετέχουν  οι αρχές του νομού μας με όποια ιδιότητα επιθυμούν. Καθορίστηκε σαν ημερομηνία πραγματοποίησης η 4η Νοεμβρίου 2012. 
  • Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο πρόεδρος επισκέπτεται το Κιλκίς και έχει επαφές με τις τοπικές αρχές.  Ο  πρόεδρος της ΑΝΚΙ ΑΕ κ. Π. Πασαλίδης γνωρίζει τον πρόεδρο του συλλόγου με τον δημοσιογράφο Κ. Στεφανίδη, ο οποίος αναλαμβάνει να βιντεοσκοπήσει τα τρία χωριά και ο σύλλογος να καλύψει τα έξοδα του φιλμ.
  • Ο πρόεδρος επικοινωνεί με τον Μ. Γλέζο και του προτείνει να είναι ο κεντρικός ομιλητής. Ο Μ. Γλέζος το δέχεται αμέσως.
  • Στις 24/9/2012 αποστέλλεται πολυσέλιδο κείμενο  στο «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών» για το χρονικό της καταστροφής των Κρουσοχωρίων και  προσκαλούνται στην εκδήλωση.
  • Στις 04/11/2012 μετά από 71 ολόκληρα χρόνια πραγματοποιείται η 1η εκδήλωση για το ολοκαύτωμα των Κρουσοχωρίων με μεγάλη επιτυχία. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Κ. στεφανίδης παρουσίασε την εργασία του για το «άγνωστα» μαρτυρικά χωριά.
  • Στις 4/12/21012  αντιπροσωπεία του συλλόγου συναντιέται με τον Μ. Γλέζο και την βουλευτή του νομού μας Ειρήνη Αγαθοπούλου στη βουλή προκειμένου να δρομολογηθεί το αίτημα της αναγνώρισης των Κρουσοχωρίων σαν μαρτυρικός τόπος.
  • Στις 8/01/2013 το Δ.Σ. απευθύνει επιστολή στους βουλευτές του νομού, στον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Κιλκίς και ζητεί να ενεργήσουν για την αναγνώριση του ολοκαυτώματος. Τους στέλνει όλο το υλικό για τα Κρουσοχώρια.
  • Στις 4/2/2013 κοινοποιεί την εργασία του Β. Κωνσταντινίδη για το «Χρονικό της Τραγωδίας» στα τοπικά ΜΜΕ. Δημοσιεύεται από όλα τα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα.
  • Στις 12/02/2013 συναντιέται ο πρόεδρος του Δ.Σ. με τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Κ. Μακεδονίας Κ. Σαπρανίδη, προκειμένου να συντονίσουν της ενέργειές τους.
  • Στις 8/3/2013 ο πρόεδρος του Δ.Σ. επικοινωνεί με τον δημοσιογράφο κ. Κατσιμάρδο στην εφημερίδα «ΤΟ ΕΘΝΟΣ» και του στέλνει  την παραπάνω εργασία.
  • Στις 2/4/2013 το Δ.Σ. στέλνει ανοιχτή επιστολή στο δήμο Κιλκίς και το κοινοποιεί στα τοπικά ΜΜΕ. Το κείμενο δημοσιεύεται από όλα τα ΜΜΕ, με τίτλους που παροτρύνουν τους αρμόδιους να δραστηριοποιηθούν.
  • Στις 8/4/2013 το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα αποφασίζει να υποβάλει το αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών.
  • Στις 25 – 26/4/2013 ο μαρτυρικός δήμος Χαϊδαρίου σε ειδικό αφιέρωμα τιμά το ολοκαύτωμα των Κρουσοχωρίων με εισηγητή τον πρόεδρο του συλλόγου μας Β. Κωνσταντινίδη. Ο δημοσιογράφος Κ. Στεφανίδης προβάλλει το βίντεο των μαρτυρικών χωριών, Στις 22/5/2013 στέλνεται όλο το υλικό του ολοκαυτώματος στο Μουσείο Καλαβρύτων για τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα, ύστερα από το ενδιαφέρων που έδειξε η κ. Α. Καράμπελα.
  • Στις 6/10/2013 το Δ.Σ. με επιστολή του ζητεί από την εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας να εντάξουν το ολοκαύτωμα των Κρουσοχωρίων στη διδακτέα ύλη και στις 25/10/2013 να πουν στους μαθητές για το ιστορικό αυτό γεγονός.
  • Στις 3/11/2013 ο δήμος Αγίου Δημητρίου σε ειδική εκδήλωση τιμά με την σειρά του τα Κρουσοχώρια.
  • Τον Αύγουστο του 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σχολιάστε