My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ο κύκλος των χαμένων…

floridis panagiotis

…μεταρρυθμιστών.

Του Παναγιώτη Φλωρίδη.


Μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές είχε εξαγγελθεί μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης που είχε όντως χαρακτηριστικά μεταρρύθμισης: το Υπουργείο Εσωτερικών είχε έτοιμο το νομοσχέδιο για την τελική αλλαγή στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Με βάση αυτό το σχέδιο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα εκλέγονταν από διαφορετικό ψηφοδέλτιο, διαγωνιζόμενοι μεταξύ τους. Και από ένα άλλο, ενιαίο ψηφοδέλτιο, θα προέκυπταν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος θα ήταν “διακριτός” ως προς την προτίμησή του, αφού δίπλα στο όνομά του θα υπήρχε και το όνομα του υπ. δημάρχου της προτίμησής του.

Οι πολίτες δέχθηκαν με ικανοποίηση μια νέα διαδικασία η οποία ισχύει εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού. Ο κάθε πολίτης θα είχε την ευχέρεια να επιλέξει υποψήφιους από διαφορετικούς χώρους και παρατάξεις σ’ ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν του επιτρέπεται, στερώντας του το δικαίωμα της επιλογής ανθρώπων που συμπαθεί για διάφορους λόγους.

Η μεταρρύθμιση αυτή συν τοις άλλοις, θα εξασφάλιζε άνεση στους υποψήφιους δημάρχους να καταθέσουν έναν ολιγομελή συνδυασμό, αποφεύγοντας το βάσανο των ποσοστώσεων και την εύρεση δεκάδων και εκατοντάδων υποψηφίων, ώστε να συμπληρωθεί ο συνδυασμός. Τα 700 (!) άτομα των τεσσάρων συνδυασμών του Κιλκίς θα ήταν σαφώς λιγότερα. (Αν βέβαια όλοι οι συνδυασμοί έπιαναν “ταβάνι” αριθμητικά, τότε οι υποψήφιοι του Δήμου Κιλκίς θα ξεπερνούσαν τους χίλιους).

Αυτό όμως το ουσιαστικό βήμα εκσυγχρονισμού, έμεινε απλά μια εξαγγελία. Οι συνδυασμοί συμπληρώθηκαν με τον “παραδοσιακό” τρόπο. Οι υποψήφιοι ήταν χωρισμένοι σε ψηφοδέλτια και φυσικά παρέμεινε και η εκλογή τους ανά πρώην δήμο. Στην ουσία δηλαδή είχαμε και πάλι κατάργηση του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”. Ετσι οι υποψήφιοι εκλέγονται με λίγες εκατοντάδες ψήφους στον πρώην δήμο Κιλκίς και μένουν εκτός, υποψήφιοι με χιλιάδες σταυρούς προτίμησης. (Η περίπτωση του κ. Μιχ. Αναστασιάδη που μένει εκτός με περίπου 2.500 σταυρούς στον πρώην δήμο Κρουσσίων, είναι χαρακτηριστική.

Η παρ’ ολίγον μεταρρύθμιση προχώρησε ακόμη πιο πολύ. Αντι να καταργηθούν τα χωριστά ψηφοδέλτια, είχαμε εισαγωγή σταυροδοσίας και στη λίστα των Ευρωεκλογών. Αντί τα κόμματα να συντάσσουν ψηφοδέλτια με προσωπικότητες ολκής σε εκλογικές θέσεις, είχαμε ψηφοδέλτια με “φίρμες” γενικώς. Τραγουδιστές, ηθοποιούς, τηλεοπτικούς δημοσιογράφους, ποδοσφαιριστές και λοιπούς αστέρες. Πολλοί των οποίων εκλέχθηκαν, αφήνοντας έξω ανθρώπους που θα εργαζόταν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ανακτήσει η χώρα μας το χαμένο της κύρος.

Ο καιροσκοπισμός για άλλη μια φορά νίκησε την μεταρρύθμιση και την πρόοδο. Ο πανικός που προκαλεί η ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή, ακυρώνει τα πάντα. Ολα μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο και στο “έχει ο Θεός”.

Το θέμα είναι μέχρι πότε.

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε