My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Ορφανά” 1.000 αδήλωτα ακίνητα

Στο Πολύκαστρο Κιλκίς, που ως γνωστό ήταν η πρώτη οικιστική ενότητα που απέκτησε οριστικό Κτηματολόγιο, δεν έγινε καμιά απολύτως κίνηση διεκδίκησης κάποιου από τα 1.000 αδήλωτα ακίνητα, που υπάρχουν.

Αυτό σημαίνει ότι περιέρχονται στο Δημόσιο οι ιδιοκτησίες που δεν έχουν δηλωθεί και οι πολίτες που διαθέτουν καθαρούς τίτλους μπορούν να τα διεκδικήσουν μόνο μέσω δικαστηρίων.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα ανήκουν στο Δημόσιο, το οποίο με βάση τον αρχικό νόμο δεν υπέβαλε δηλώσεις ιδιοκτησίας. Κάποια δε, ανήκουν σε ιδιώτες, οι οποίοι πέθαναν και δεν είχαν στενούς συγγενείς ή είναι ακίνητα χαμηλής αξίας και χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας.

Οι κατάλογοι των ακινήτων για 111 προ-καποδιστριακούς δήμους, που είχαν περιληφθεί στις πρώτες κτηματογραφήσεις, θα κλείνουν σταδιακά ως το τέλος του χρόνου, έπειτα από πολλές παρατάσεις που έχουν δοθεί. Τα «ορφανά» ακίνητα σε αυτές τις περιοχές αποτελούν το 3,3% και πλησιάζουν τα 160.000.

Η …προϊστορία του Κτηματολογίου

Όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, το Εθνικό Κτηματολόγιο θεσμοθετήθηκε το 1864 με βασιλικό διάταγμα του Οθωνα (!), αλλά ύστερα από σχεδόν δύο αιώνες η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη και από τις ελάχιστες στον κόσμο που δεν διαθέτει χάρτες με την ιδιωτική και κυρίως τη δημόσια περιουσία.

Μόλις το 1996 ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για να ξεκινήσει η πρώτη πιλοτική αποτύπωση των ακινήτων, αλλά προχώρησε με πολλά παρατράγουδα, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να απαιτήσουν το 2002 την επιστροφή του συνόλου των χρηματοδοτήσεων (περίπου 100 εκατ. ευρώ) και να επιβάλουν την απένταξή του από νέα κοινοτικά προγράμματα.

Οι καταγραφές ξεκίνησαν πάλι το 2006, κυρίως με πόρους από το «κτηματόσημο» που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν έλειψαν όμως τα διαδικαστικά προβλήματα, που οδήγησαν σε πολύχρονους δικαστικούς αγώνες, ενώ η εικόνα επαναλήφθηκε το 2013 με τη δημοπράτηση νέου πακέτου κτηματογραφήσεων.

Εναν χρόνο πριν, το Κτηματολόγιο είχε ενταχθεί στα προαπαιτούμενα του πρώτου Μνημονίου, με υποχρέωση ολοκλήρωσής του στα τέλη του 2020, παρόλο που ώς τότε είχαν προχωρήσει οι μελέτες μόλις για το 26,4% της χώρας, ενώ είχαν οριστικοποιηθεί οι καταγραφές για λιγότερο από 10%!

Η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε όλους τους προβληματικούς διαγωνισμούς και προχώρησε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, που θα αποκαλύψει την καταπατημένη δημόσια περιουσία και θα διευκολύνει τις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή των έργων, ενώ θα απαλλάξει τους πολίτες από πολύχρονες διενέξεις με γείτονες για τα όρια των ιδιοκτησιών τους.

 

Σχολιάστε