My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Ορατή η συμφωνία στο Brussels Group

brussels-group-001Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες σε επίπεδο Brussels Group. Σύμφωνα με πληροφορίες τα ανοιχτά ζητήματα έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο «μπορεί να θεωρηθεί ορατή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από υψηλό αρνητικό παραγωγικό κενό, δηλαδή το πραγματικό ΑΕΠ κινείται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δυνητικού ΑΕΠ, εξέλιξη που εμφανίζεται όταν η οικονομία λειτουργεί χωρίς πλήρη αξιοποίηση των παραγωγικών της δυνατοτήτων.  Hεξασθένηση της πορείας ανάκαμψης αναμένεται να δυσχεράνει την επίτευξη των στόχων για τα φορολογικά έσοδα ενώ ακόμη και στην περίπτωση αναθεώρησης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η λήψη πρόσθετων μέτρων μπορεί να είναι εν τέλει αναπόφευκτη.

zotos-eeΝα ενωθούν στον αγώνα για τη μεταρρύθμιση των οικονομιών τους κάλεσε της χώρες της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι η κοινή κυριαρχία αποτελεί μια ευκαιρία και όχι μια απειλή.

Ο Ντράγκι πιέζει τις κυβερνήσεις να μην σπαταλήσουν τον χρόνο που τους αγοράζει η ΕΚΤ τυπώνοντας χρήμα. Η σημερινή έκκλησή του προς τις υπερχρεωμένες χώρες ήρθε μία ημέρα αφότου προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της υψηλής ανεργίας και των λιγοστών επενδύσεων

Στις 53,4 μονάδες υποχώρησε ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στην Ευρωζώνη τον Μάιο, από 53,9 μονάδες τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. H διαμόρφωση του δείκτη υποδηλώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το τρέχον τρίμηνο θα διαμορφωθεί στο 0,4%. Στα ίδια στοιχεία αναφέρθηκε ότι ο δείκτης απασχόλησης διαμορφώθηκε στις 52,3 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάιο του 2011, ενώ ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,3 μονάδες από 54,1 μονάδες τον Απρίλιο.

Στην έκδοση εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά, προχώρησε σήμερα η Πορτογαλία, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμβάλλει στη μείωση του κόστους δανεισμού. Συγκέντρωσε 300 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης εντόκων που λήγουν τον Νοέμβριο του 2015, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο -0,002%.

Η εγχώρια ζήτηση ήταν ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίαςτο πρώτο τρίμηνο του 2015. Αντιθέτως, πιέσεις στο ΑΕΠ άσκησε το εξωτερικό εμπόριο. Η εγχώρια ζήτηση συνεισέφερε 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ, ενώ το εξωτερικό εμπόριο αφαίρεσε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

martio-zotos0002Αδύναμη παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάιο, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών, ενώ αδύναμα ήταν και τα στοιχεία για τις νέες παραγγελίες, τις νέες εξαγωγικές παραγγελίες, την απασχόληση και τα αποθέματα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της HSBC αυξήθηκε οριακά αυτόν τον μήνα στις 49,1 μονάδες από 48,9 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών.

Πτώση 0,1% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Μ. Βρετανίατον Απρίλιο, για πρώτη φορά από το 1996. Η πτώση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ONS, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την μείωση των αεροπορικών και ναυτικών ναύλων.

Αυξημένες κατά 14% ήταν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου τον Απρίλιο, καθώς οι επιχειρήσεις συνέχισαν τις προσλήψεις παρά την αβεβαιότητα λόγω των βρετανικών εκλογών. Όσοι εξασφάλισαν νέα θέση «είδαν» και αύξηση των αποδοχών τους κατά μέσο όρο 19%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία της χώρας ίσως «τρέξει» με υψηλότερους ρυθμούς στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

zotos-usaΤην πεποίθηση ότι οι συνθήκες της οικονομίας θα υπαγορεύσουν μια αύξηση των επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος διατύπωσε η πρόεδρος της FED. Πρωταρχικοί στόχοι είναι να  συνεχιστεί η τάση βελτίωσης της αγοράς εργασίας, καθώς και να υπάρχει επιβεβαιωμένη εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο του 2%, πριν ξεκινήσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μετά την πρώτη αύξηση, οι επόμενες κινήσεις θα είναι αργές και σταδιακές.

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός έτους «έτρεξε» η ιαπωνική οικονομία το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, καθώς οι επιχειρηματικές επενδύσεις σημείωσαν μικρή άνοδο.

Ανοδικά κινήθηκαν επίσης η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις στην αγορά κατοικίας και οι εξαγωγές Η ανάπτυξη 2,4% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 στην Ιαπωνία ήταν υψηλότερη από το +0,2% των ΗΠΑκαι το +1,6% της Ευρωζώνης, σε μια ένδειξη ότι η Ιαπωνία ανακάμπτει με σταθερά από την περσινή ύφεση.

zotos003O γενικός δείκτης δεν κατάφερε να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση των 850 μονάδων, κλείνοντας  με απώλειες, καθώς μετά τη νέα αποτυχία αρκετά χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις. Οι 850 μονάδες δεν είναι ένα τυχαίο νούμερο ή μια περιοχή που συγκλίνουν κάποιοι πυθμένες με κάποιες κορυφές. Σε αυτό το επίπεδο συμπληρώνεται το 61,8% της διόρθωσης μεταξύ υψηλού και χαμηλού έτους και η υπέρβαση του σε κλείσιμο ανοίγει ένα νέο παράθυρο πιθανοτήτων για την επαναπροσέγγιση των υψηλών έτους.

Με απώλειες έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, επηρεασμένοι αφενός από τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και αφετέρου από την εκτίμηση που εξέφρασε η πρόεδρος της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν, ότι η αύξηση του επιτοκίου θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2015. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow υποχώρησε κατά 0,2%, ενώ ο Nasdaq και ο S&P 500 ενισχύθηκαν κατά 0,8% και 0,2% αντίστοιχα.

Δεν κατάφεραν να κλείσουν θετικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αν και υπήρξαν νωρίτερα κινήσεις αντιστροφής του κλίματος, οι οποίες όμως προσέκρουσαν στην άνοδο του ευρώ, η οποία καθιστά ακριβότερες τις μετοχικές αξίες. Θετικά έκλεισε, αντίθετα, ο FTSE 100  στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 7.032 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,42% στις 11.815 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,07% στις 5.143 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,03% στις 407,74 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 2,9%.

Έντονες οι διακυμάνσεις στη σχέση ευρώ/δολαρίου καθώς η ανοδική πορεία του που έφτασε την ισοτιμία στο 1,12 επηρεάστηκε άμεσα από την ανακοίνωση της Fed για αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2015. Τα νέα προκάλεσαν πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα, όχι μόνο έναντι του δολαρίου, αλλά και των υπολοίπων βασικών νομισμάτων παγκοσμίως.

may_3_weekly report-page0004

zotos-1

Σχολιάστε