My Twitter Feed

12 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πάντα ανησυχία από τα κρούσματα -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

“Εγκληματικό άνοιγμα σχολείων” -

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτη κατάσταση -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το ΓΝΚ και η διασπορά του ιού -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Το Κιλκίς έχασε και τον Θ. Παυλίδη -

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός με κριτική για όλα -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Έφυγε από τον ιό κι ο Δημ. Ταταρίδης -

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου, 2021

Μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων -

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, 2021

Ομιλία Φραγγίδη στη Βουλη

Δείτε την ομιλία του βουλευτή κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Φραγγίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπ. Εσωτερικών «Ρυθμίσεις Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», που εκφώνησε στις 7 Αυγούστου 2019.

Η ομιλία

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Θέλαμε πολύ να πιστέψουμε ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης θα άλλαζε και το σκηνικό του τρόπου νομοθέτησης. Ότι θα εξέλιπαν οι πρακτικές που χρησιμοποίησε κατά κόρον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Δυστυχώς, οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν.

Το προωθούμενο πολυθεματικό νομοσχέδιο, με το «επείγον», με τις 3 μέρες διαβούλευσης για τα 74 από τα συνολικά 107 άρθρα, το επιβεβαιώνει.

Αποτελείται από πολλές διατάξεις που θα μπορούσε κανείς χαρακτηρίζοντάς τες να πει: «Λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα».

Αποσκοπεί σε «τακτοποιήσεις».

Κυρίες και κύριοι της συμπολίτευσης,

Με τον «Κλεισθένη Ι», ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να δημιουργήσει στην Αυτοδιοίκηση τις κομματικές υποδομές που δεν διέθετε.

Εσείς τώρα, με το πρόσχημα της «κυβερνησιμότητας», προσπαθείτε να ανατρέψετε τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δημιουργείτε ένα ολιγαρχικό και κατεξοχήν αρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης δήμων και περιφερειών, αντίθετο με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, αγγίζοντας τα όρια της αντισυνταγματικότητας.

Πόσο ηθικό είναι για τη δημοκρατία μας, να παραμερίζονται έγκυρες ψήφοι προς χάριν απόκτησης πλειοψηφίας στις επιτροπές του Δήμου;

Με τον ισχύοντα νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε θέμα κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Σίγουρα, πρέπει να γίνει κάτι γι αυτό.

Οι ρυθμίσεις σας, ωστόσο, δεν την εξασφαλίζουν.

Ποιος θα εμποδίσει ένα δημοτικό σύμβουλο να διαφοροποιηθεί από την Παράταξή του, να μείνει ανεξάρτητος ή να ενταχθεί σε μία άλλη;

Γιατί ένας Δήμαρχος να προτιμήσει τη σύμπραξη της δικής του παράταξης με μία άλλη αφού μπορεί να προσεταιριστεί μεμονωμένους Δημοτικούς Συμβούλους;

Πώς θα κυβερνηθούν οι Δήμοι στους οποίους δε θα γίνουν συμπράξεις παρατάξεων;

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Οι προτεινόμενες από εσάς συμπράξεις, γίνονται χωρίς προγραμματικές συγκλίσεις εγκεκριμένες από το δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο και είναι ανούσιες.

Αφήνουν δε περιθώρια καχυποψίας για τη χρήση τους ως εργαλεία συναλλαγής και συμφωνιών, με μοναδικό στόχο την εξουσία.

Οι τομές και οι μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση δεν προκύπτουν από αποσπασματικά νομοθετήματα.

Απαιτείται αναδιανομή των αρμοδιοτήτων των οργάνων της αυτοδιοίκησης μέσω νόμου και όχι τεχνητές πλειοψηφίες με αμφίβολα αποτελέσματα.

Βλέποντας τις σπασμωδικές νομοθετικές κινήσεις των προηγούμενων κυβερνώντων αλλά και των δικών σας, δε μπορώ να μην τονίσω ότι η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, αδιαμφισβήτητα έχει αφήσει ιστορική παρακαταθήκη μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση. Και σε αυτή την προσπάθεια εμείς ήμασταν μόνοι. Μόνοι μας σηκώσαμε το βάρος του εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είμαστε περήφανοι για τα αποτελέσματα.

Έρχομαι τώρα στο Πανεπιστημιακό Άσυλο που έχει ιστορική και συμβολική σημασία. Ο σκοπός του καθορίστηκε από το νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ (ν.1268/1982) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και είναι η κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Στρέφεται κατά της κρατικής εξουσίας, απαγορεύοντας αυθαίρετες επεμβάσεις της στους πανεπιστημιακούς χώρους αλλά και κατά ιδιωτών, που εισβάλλουν με στόχο να διαταράξουν ή να εμποδίσουν την πανεπιστημιακή έρευνα και διδασκαλία.

Η σύλληψη της έννοιας του ασύλου ήταν απόρροια της επέμβασης της κρατικής εξουσίας στο Πανεπιστήμιο σε σκοτεινούς παρελθοντικούς χρόνους.

Σήμερα παρατηρούνται προβλήματα βίας και ανομίας στα ελληνικά ΑΕΙ, από άτομα και ομάδες που εκμεταλλεύονται την προστασία που παρέχεται από το θεσμό και τελούν αξιόποινες πράξεις.

Είναι αδήριτη ανάγκη να προστατευθεί η έννοια του ασύλου. Συμφωνούμε με τις δύο πρώτες παραγράφους του άρθρου 64 του παρόντος νομοσχεδίου.

Η διαφωνία μας αφορά στη διατύπωση της τρίτης παραγράφου, που είναι ασαφής και ελλοχεύει τον κίνδυνο παρερμηνείας της ή για να το πω πιο σωστά, ερμηνείας της κατά το δοκούν.

Δεν διασφαλίζετε ότι δε θα πάμε από το ένα άκρο στο άλλο και δε θα έχουμε αστυνομοκρατία στους χώρους των ΑΕΙ και προληπτική δράση των αρμοδίων αρχών.

Εμμένουμε στη διατύπωση που σας προτείναμε, όπου διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται η επέμβαση των αρμοδίων αρχών όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οποιουδήποτε οργάνου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Η διατύπωση αυτή καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.

Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η διάταξή σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την εκτελεστική εξουσία με στρεβλό τρόπο; Ή μήπως επιθυμείτε να ικανοποιήσετε ακόμα και το πιο συντηρητικό σας ακροατήριο;

Όσον αφορά τώρα στις διατάξεις του Υπουργείου Τουρισμού, δεν τις αντιμετωπίζουμε αρνητικά. Θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω κάποια πράγματα που θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά υπόψη και έχουν αμεληθεί.

Για την Αδειοδότηση των Τουριστικών Λιμένων:

H εισήγηση για τη χωροθέτηση ή την τροποποίηση χωροθέτησης Τουριστικών Λιμενικών Εγκαταστάσεων πρέπει να γίνεται από διυπουργική επιτροπή, η οποία έχει πλήρη γνώση των στοιχείων του φακέλου και όχι από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.

Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότατο θέμα ” Χωροθέτηση Τουριστικών Λιμενικών Εγκαταστάσεων ” θα πρέπει να επανεξεταστεί εξ αρχής και όχι αποσπασματικά.

Η ισχύουσα νομοθεσία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες εξυπηρέτησης του τεράστιου κεφαλαίου “Τουριστικοί Λιμένες” και γενικότερα Θαλάσσιος Τουρισμός.

Με αφορμή την “χωροθέτηση”, θέλω να υπογραμμίσω την έλλειψη τοπικών χωροταξικών σχεδίων, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για την όποια αναπτυξιακή και επενδυτική δραστηριότητα. Γι αυτά υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι και θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα που να τους δεσμεύει ως προς την πραγματοποίησή τους.

Στο θέμα της Διοίκησης του Ε.Ο.Τ.:

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) θα πρέπει να προτείνονται από τους θεσμικούς φορείς του Τουρισμού [ΣΕΤΕ, HATTA, HAPCO, ΞΕΕ, ΠΟΞ, κλπ ] κι όχι από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού:

Εδώ παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ οφέλους και κόστους λειτουργίας τους. Πρότασή μας είναι να συγχωνευθούν με τις υπηρεσίες των διπλωματικών αποστολών, εξασφαλίζοντας βέλτιστα αποτελέσματα προβολής και διαφήμισης της χώρας και παράλληλα μειώνοντας δραστικά τις τεράστιες λειτουργικές δαπάνες που δεν αντισταθμίζονται από το ισχνό αποτέλεσμα.

Σωστό θα ήταν και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (ΠΥΤ) να ενταχθούν στις Διευθύνσεις των Περιφερειών.

Με την παραδοχή ότι ο Τουρισμός αποτελεί ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να δούμε σοβαρά και συνολικά τη δομή του και τα θέματα που τον διέπουν.

Ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε