My Twitter Feed

18 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνδικάτα εναντίον αποβλήτων -

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, 2021

5 νέα κρούσματα σ` ένα 24ωρο -

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021

Ξανανοίγουν τη Πέμπτη τα σχολεία -

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου, 2021

Πάντα στα πράσινα και μας αρέσει! -

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021

Μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών -

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021

Κλειστά τα σχολεία και τη Τετάρτη -

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2021

Είμαστε στο πλευρό των παραγωγών -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Στη Βουλή η δίωξη Αχ. Καλεμκερίδη -

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, 2021

Ομιλία για το Προσφυγικό

Το τριήμερο 3-5 Νοεμβρίου 2016, ο Δήμαρχος Παιονίας συμμετείχε στην 6η ελληνογερμανική συνέλευση που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο με θέμα: «Η αυτοδιοίκηση ενωμένη με το βλέμμα στο μέλλον της Ευρώπης».

goundenoudisΟ κ. Γκουντενούδης ήταν από τους βασικούς εισηγητές εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, αναπτύσσοντας το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού από την ελληνική πολιτεία αλλά και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην 6η Ετήσια Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ο διακριτικός τίτλος του συνεδρίου: η αυτοδιοίκηση ενωμένη με το βλέμμα στο μέλλον της Ευρώπης. Νομίζω η παρουσία όλων ημών εδώ σήμερα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Σήμερα, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμα μεγάλη πρόκληση μιας και ζούμε ίσως τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αναφέρομαι φυσικά στο «μεταναστευτικό» και «προσφυγικό» ζήτημα, το οποίο βιώνουμε καθημερινά στην περιοχή μας, στα σύνορά μας, στα χωριά μας. Η χώρα μας όμως για μία ακόμη φορά βρέθηκε απροετοίμαστη.

Ενώ τα κύματα των προσφυγικών ροών εξελίσσονταν βαθμηδόν από τη στιγμή που ενέσκηψε η προσφυγική κρίση, δεν ελήφθησαν τα στοιχειώδη μέτρα  για να υποδεχθεί η χώρα και να φιλοξενήσει τις χιλιάδες των ταλαιπωρημένων θυμάτων του πολέμου που κατέφθαναν. Επί αρκετούς μήνες και μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αφέθησαν στην τύχη τους.

Δεν υπήρξε ούτε καν ο προγραμματισμός για τη στοιχειώδη φιλοξενία των έρμων αυτών ανθρώπων με συνέπεια να προκληθούν σημαντικότατα προβλήματα τα οποία είχαν αντίκτυπο στις ζωές τους αλλά και στις τοπικές μας κοινωνίες. Η παρελκυστική στάση της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις ιδεοληπτικές της αγκυλώσεις και τον ανορθόδοξο τρόπο άσκησης εθνικής εξωτερικής πολιτικής, οδήγησε σε τετελεσμένες καταστάσεις όπως αυτή της Ειδομένης.

Εκεί λοιπόν κλήθηκε η Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες με τους φορείς τους να διαχειριστούν μια κατάσταση αφόρητη η οποία δημιούργησε ασύμμετρους κινδύνους. Εμείς ως αυτοδιοίκηση δείξαμε το δρόμο.

Καταφέραμε και καλύπταμε με επάρκεια και αξιοπρέπεια την καθημερινή διαβίωση των προσφύγων – μεταναστών που κατέλυαν στην περιοχή μας. Δεν μπορεί όμως οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες εκφράζονται μέσω των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και υφίστανται όλο το βάρος και το κόστος από τη διαχείριση του προσφυγικού να μην συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την οργάνωση των προγραμμάτων αντιμετώπισης.

Αυτή τη στιγμή εντός των ορίων του Δήμου μας, βρίσκεται ένας καταυλισμός προσφύγων, στη Νέα Καβάλα. Παρότι έχουμε απευθυνθεί εγγράφως και πολλάκις στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αλλά και της κυβερνήσεως, δεν μας έχουν γνωστοποιήσει όχι μόνο το πόσα άτομα διαβιούν στο καταυλισμό, αλλά ούτε καν ποιος είναι ο αρμόδιος συντονιστής του καταυλισμού!

Ποιος κάνει κουμάντο από πλευράς πολιτείας στο Κέντρο Φιλοξενίας των προσφύγων; Εμείς ως δημοτική αρχή φροντίζουμε και παρέχουμε κάθε υποδομή και δίκτυο μας αλλά και τα δημοτικά αγαθά και πόρους τόσο ανθρώπινους όσο και υλικούς ώστε να διαβιούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπρέπεια οι πρόσφυγες.

Και η πολιτεία δεν μας δίδει καν σημασία.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους επιδεικνύοντας απαράμιλλο κουράγιο και ανθρωπισμό.

Με τις προσπάθειες μας διαφυλάξαμε την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ειρήνη.  Όμως δυστυχώς δεν αρκεί μόνο η καλή πρόθεση των συμπολιτών μας ούτε και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των τοπικών διοικήσεων για να διαχειριστούμε το μείζον αυτό πρόβλημα που ταλανίζει τις τοπικές μας κοινωνίες.

Για να μπορέσει επιτέλους η χώρα μας να διαχειριστεί επαρκώς το προσφυγικό– μεταναστευτικό, πρέπει να ενισχυθούν οι δομές και οι αρμοδιότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει λοιπόν πρώτα απ΄ όλα να χρηματοδοτηθούν οι ΟΤΑ οι οποίοι υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος της παραμονής των προσφύγων.

Να γίνει δίκαιος διαμοιρασμός του πληθυσμού των προσφύγων σε όλη την επικράτεια με τη δημιουργία λειτουργικών και σύγχρονων δομών φιλοξενίας σε κάθε δήμο σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και της ισοκατανομής.

Θεωρώ ότι έστω και την ύστατη αυτή στιγμή υπάρχουν οι εφεδρείες και η δυναμική ώστε να ξεκινήσουμε επιτέλους μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Εμείς, οι λειτουργοί της αυτοδιοίκησης θέτουμε για μια ακόμη φορά τους εαυτούς μας και τους οργανισμούς που διοικούμε στην διάθεση της Πολιτείας για μια αποτελεσματική διαχείριση στο πλαίσιο της Εθνικής Προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης.»

Σχολιάστε