My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Οκτώβρης: μήνας Ca μαστού

kolesiotou-georgiaΤης Γεωργίας Κολεσιώτου (Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν.Κιλκίς «Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ»)

Επιτέλους το Ca αναγνωρίζεται ως σήμα (κατατεθέν) του καρκίνου και όχι ως σύμβολο του ασβεστίου. Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια ακούγεται και γράφεται μία φράση που ήταν ταμπού, ήταν ντροπή, ήταν μίασμα, ήταν….

Η ασθένεια, η νόσος, η αρρώστια, ο καρκίνος που δεν αναφέρεται με το σωστό του όνομα, παραπέμπει σε καιρούς μεσαιωνικούς, σε καιρούς που οι γυναίκες ήταν υποχείριο, σε καιρούς που οι γυναίκες έκρυβαν τη γυναικεία φύση τους, και είχαν τη νοοτροπία ότι κρύβοντας το «κακό» το γιατρεύουν. Όχι. Με τον τρόπο αυτό και τη μέθοδο αυτή το μόνο που καταφέρνουμε είναι να ξεγελάμε (προσωρινά) τον ίδιο τον εαυτό μας. Δεν βοηθάμε ούτε τους ερευνητές, ούτε τους χειρούργους, ούτε τους ογκολόγους, ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά κυρίως δεν αγαπάμε εμάς τις ίδιες.

Ο μαστός που είναι η πηγή ζωής για το βρέφος που θηλάζει, το στήθος που εκφράζει την θηλυκότητα κάθε γυναίκας, αν δεν το φροντίζουμε εμείς οι ίδιες, τότε κινδυνεύουμε να το χάσουμε.

Η πρόληψη, η ενημέρωση, το «σπάσιμο της σιωπής» συνετέλεσαν τις τελευταίες δεκαετίες ώστε πολλές από εμάς να μην υποστούμε τον ακρωτηριασμό του στήθους, κάποιες άλλες να μην υποβληθούν σε εγχείρηση, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες και πάρα πολλές να καθησυχάζονται όταν τα αποτελέσματα των προληπτικών εξετάσεων είναι καλά.

.  Η πίστη, το κουράγιο και η ελπίδα βοήθησαν ώστε πολλές από τις γυναίκες που έγιναν σύγχρονες αμαζόνες να συνεχίσουν τη ζωή τους με διαφορετικό μεν τρόπο αλλά δίνοντας νόημα και αξία στην ψυχή, στην εσωτερική ομορφιά και όχι στην εξωτερική εμφάνιση (άλλωστε η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, όπως λέει και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη). Ευτυχισμένοι και τρισευτυχισμένοι όσες και όσοι το νιώθουν.

Ο φόβος, η άγνοια και η αμέλεια  ευνοούν και αναπαράγουν τα καρκινικά κύτταρα που κάποια στιγμή εκτοξεύονται και υπό μορφή όγκου εγκαθίστανται μέσα στο κορμί μας.

Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας που εκτός από τη γιορτή του Αη-Δημήτρη και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θυμίζει σε πάρα πολλές που γνωρίσαμε τον καρκίνο του στήθους ότι ο καρκίνος είναι η ασθένεια που αντιμετωπίζεται αρκεί να μην αμελούμε τις προκαθορισμένες εξετάσεις μας και να ακολουθούμε τις συμβουλές των ογκολόγων μας.

Οι αντικαρκινικές θεραπείες, τα αντικαρκινικά φάρμακα και ο «αντικαρκινικός τρόπος ζωής» μας εφοδιάζουν με δυνάμεις αντιμετώπισης όλων των δυσκολιών που τυχόν μάς προκύπτουν.

Ας ορθώσουμε λοιπόν τα στήθη μας – φυσικά ή τεχνητά – απέναντι σε κάθε δοκιμασία και να μην ξεχνάμε εμείς που τον συναντήσαμε και τον αντιμετωπίζουμε ότι θα πρέπει να «δείχνουμε» τον δρόμο της πρόληψης σε όλους τους υγιείς που βρίσκονται γύρω μας.

Θα ήθελα να τονίσω ότι ο καρκίνος του στήθους δεν είναι αποκλειστικότητα των γυναικών αλλά έστω και σε πολύ μικρό ποσοστό αγγίζει και το ανδρικό φύλο. Άρα η πρόληψη αφορά όλους. Ψηλάφηση, μαστογραφία, υπέρηχος και γιατί όχι; επίσκεψη σε μαστολόγο.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Κιλκίς «Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ» που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μετονομαστεί σε Σύλλογο Καρκινοπαθών Κιλκίς – Παιονίας έχει σκοπό να ξεκινήσει  τους επόμενους μήνες ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη σε Λύκεια και Γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Μία κοινωνία  ενημερωμένη από μικρή ηλικία σε θέματα υγείας σίγουρα προλαμβάνει και αν χρειαστεί αντιμετωπίζει με τον σωστότερο τρόπο οποιαδήποτε νόσο και όχι μόνο τον καρκίνο.

Υ.Γ. Δυστυχώς οι καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουμε τις ταλαιπωρίες στα ΚΕΠΑ που λόγω των μη μεταστατικών περιπτώσεων (ΕΥΤΥΧΩΣ), δεν δικαιούμαστε ποσοστό αναπηρίας 67% (ΔΥΣΤΥΧΩΣ), μετά την παρέλευση τριετίας ή πενταετίας από τη διάγνωση της νόσου αλλά θεωρούμαστε υγιείς.

Για το πρόβλημα των ανασφάλιστων θα αναφερθώ λίαν συντόμως.

 

Σχολιάστε