My Twitter Feed

11 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΕΛΜΕ: Κι άλλες παραιτήσεις αιρετών -

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, 2021

Έξι νέοι γιατροί στα Νοσοκομεία μας -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Τ. Κεσίδης: Και πάλι συντονιστής -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Νέα κόντρα για το προσφυγικό -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Σε απόγνωση ο εμπορικός κόσμος! -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Ηχηρή παραίτηση αιρετών ΔΑΚΕ -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Αγρότες κομμένοι από ενισχύσεις -

Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, 2021

Να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη -

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, 2021

Οι φτερωτοί μετανάστες του Κιλκίς

Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας του δημοσιογράφου – εκδότη, Κώστα Τερζενίδη στα ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΙΝΑ, για τους πελαργούς του Βαφειοχωρίου, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύει το ακόλουθο άρθρο του Σταύρου Τζίμα:

pelargoiΌταν πέρυσι την άνοιξη οι πρώτοι Σύροι και Ιρακινοί άρχισαν να καταφθάνουν στο Κιλκίς και να προωθούνται στα χωράφια και τα δάση της Ειδομένης και του Πολυκάστρου, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι τους είχαν προλάβει μερικές χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Δεν ήταν μόνο οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου που από τη δεκαετία του ’20 είναι εγκατεστημένοι στα βαλτοτόπια της Παιονίας αλλά και οι «ιπτάμενοι μετανάστες» από την Αφρική που κατακλύζουν τον κάμπο και τα χωριά.

Άνθρωποι και πουλιά τούτη την εποχή στο Κιλκίς βιώνουν από κοινού και αρμονικά την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Το Βαφειοχώρι, που απέχει μόλις ενάμισι χιλιόμετρο από τη Νέα Καβάλα όπου συνωστίζονται σε ένα κέντρο φιλοξενίας, τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες, «περιθάλπει» τους δικούς του μετανάστες, αρκετές εκατοντάδες, δηλαδή, πελαργούς.

Οι πρώτοι σε σκηνές εγκλωβισμένοι, οι άλλοι άνετοι στα καμπαναριά των εκκλησιών και τις κολώνες της ΔΕΗ, συνυπάρχουν αρμονικά. Και οι μεν και οι δε ετοιμάζονται σιγά-σιγά να φύγουν.

Άμεσα(;) οι πρόσφυγες για τα ενδότερα, όπως διαβεβαίωσε ο Γιάννης Μουζάλας και αργότερα, κατά τα τέλη Αυγούστου, οι «μετανάστες του ουρανού», για τις θερμές περιοχές όπου τους οδηγεί κάθε χρόνο το ένστικτο της επιβίωσης.

Τριγυρνούν άφοβα ανάμεσα στους περιφερόμενους πρόσφυγες τα μεγαλόσωμα ασπρόμαυρα διαβατάρικα πουλιά, ψάχνοντας τροφή στα αποφάγια των προσφύγων, χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθούν για «μη κατοχή νόμιμων εγγράφων» και να επαναπροωθηθούν. Απολαμβάνουν το επιβλητικό φτερούγισμά τους και το καμαρωτό τους βάδισμα οι άνθρωποι και ειδικά τα μικρά προσφυγόπουλα. Λίγο παραπάνω στον κάμπο της Ειδομένης με το που εκκενώθηκε ο καταυλισμός, σμήνη πελαργών επέδραμαν στα χωράφια προς αναζήτηση τροφής.

Φωτογράφοι και εικονολήπτες απ’ όλο τον πλανήτη κατέγραψαν συγκλονιστικές σκηνές στην Ειδομένη και το Πολύκαστρο από το δράμα των ανθρώπων προσφύγων.

terzenidis-kostas-001Ο δημοσιογράφος του Κιλκίς, Κώστας Τερζενίδης, αποτύπωσε με τη φωτογραφική του μηχανή εκπληκτικές εικόνες από την καθημερινότητα των μεταναστών πελαργών.

«Τα έφερε έτσι η ζωή ώστε να έρθουν και να σμίξουν στο Κιλκίς πρόσφυγες και μετανάστες από αέρος και εδάφους», λέει στην «Κ», ο άνθρωπος που επί πολλά χρόνια φωτογραφίζει τους γοητευτικούς φτερωτούς γίγαντες και από χθες εκθέτει στο Πολύκαστρο τη δουλειά του.

Η μάχη της φωλιάς

«Οπως στους πρόσφυγες έφυγαν πρώτα κάποια μέλη της οικογένειας για τη Γερμανία ή τη Σκανδιναβία για να προετοιμάσουν το έδαφος, έτσι και στους πελαργούς, έρχεται πρώτα ένας για να ελέγξει τη φωλιά ή να χτίσει και ακολουθούν οι υπόλοιποι. Είχαμε επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας και οι μετανάστες πελαργοί μαλώνουν μεταξύ τους για τις φωλιές. Το 2010 σε μια φωλιά στο χωριό Λιμνότοπος είχαμε και έναν νεκρό στη μάχη μεταξύ των πελαργών». Είναι βέβαιο, γιατί έτσι το θέλει η φύση, ότι οι πελαργοί του Κιλκίς θα επιστρέψουν το φθινόπωρο στις περιοχές απ’ όπου ξεκίνησαν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες και θα ξανάρθουν την άνοιξη. Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο αν και πότε οι γύρω στους δέκα χιλιάδες εγκλωβισμένοι στην ευρύτερη περιοχή πρόσφυγες θα ξαναγυρίσουν στον τόπο τους.

Σχολιάστε