My Twitter Feed

3 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Οι σκοποί του συνεδρίου μας”

sarakatsanoi-001Η γνωριμία των Σαρακατσάνων από όλη την Ελλάδα, η ανταλλαγή απόψεων για την διατήρηση και διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης και η ανάδειξη κι αντιμετώπιση των προβλημάτων των συλλόγων, αποτελούν τους στόχους του του 24ου Πανελλήνιου Οργανωτικού Συνεδρίου Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28 και 29 Μαρτίου 2015 στο Αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ Κιλκίς.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), Γεώργιος Μουτσιάνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο Κιλκίς την περασμένη Τετάρτη 18 Μαρτίου στα τοπικά ΜΜΕ, από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς ‘’Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΣ’’ και τη Π.Ο.Σ.Σ., ως συνδιοργανωτές.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.  αναφέρθηκε επίσης:

· Στις διαδικασίες του Συνεδρίου σύμφωνα με το καταστατικό της Ομοσπονδίας

· Στην σημασία και στην σπουδαιότητα των εισηγήσεων που θα παρουσιάσουν το Σάββατο 28 Μαρτίου πλέον των 10 συνέδρων κυρίως νεαρής ηλικίας.

· Στην Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Σ.Σ. που θα γίνει την Κυριακή 29 Μαρτίου

ntenta-argyro-001Απ` τη πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς, Αργυρώ Ντέντα, μεταξύ άλλων τόνισε:

– Την σημασία του συνεδρίου για την πόλη και τον νομό Κιλκίς σε πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό επίπεδο

– Την ευκαιρία που δίνεται για σύσφιξη των σχέσεων με τους άλλους πολιτιστικούς Συλλόγους του Κιλκίς

– Την σπουδαιότητα της βιωματικής ενασχόλησης των νέων με την παράδοση, όπως αναφέρεται και στον λογότυπο του Συνεδρίου, και στο έργο που γίνεται στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Κιλκίς στον τομέα αυτό, κάτι που πολύ ξεκάθαρα αποδεικνύεται από την συμμετοχή των παιδιών των χορευτικών στα δρώμενα που θα παρουσιαστούν την Παρασκευή 27 Μαρτίου

– Την προσφορά του βιβλίου του Θεόδωρου Γιαννακού “Ο ΚΑΛΥΒΟΔΑΣΚΑΛΟΣ”, που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου, στις νεώτερες γενιές των σαρακατσάνων που δεν έζησαν τον νομαδικό βίο αλλά τον γνωρίζουν από αφηγήσεις των παλαιοτέρων.

– Την δυνατότητα που δίνεται στους συνέδρους και σε όποιον άλλον επιθυμεί να διασκεδάσουν συμμετέχοντας στο Σαρακατσάνικο γλέντι που θα γίνει το Σάββατο 28 Μαρτίου στο κέντρο ΘΕΑΤΡΟ. Ακόμη θα παρατεθεί δείπνο υποδοχής των συνέδρων την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο κέντρο ΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ.

Τέλος ο Θεόδωρος Γιαννακός, ως συντονιστής των δρώμενων, ανέλυσε το περιεχόμενο τους τονίζοντας ιδιαίτερα την συμμετοχή των παιδιών. Τα δρώμενα αναφέρονται στην ζωή των σαρακατσάνων, στα τραγούδια του γάμου και γενικότερα στον τρόπο που τραγουδούσαν και χόρευαν παλαιότερα οι Σαρακατσάνοι. Επίσης υπάρχει δρώμενο για τον Κατσαντώνη, τον σημαντικότερο προεπαναστατικό πολέμαρχο της κλεφτουριάς που ήταν σαρακατσάνος και δρώμενο για τον Μακεδονομάχο καπετάν Κώστα Γαρέφη που σκοτώθηκε πολεμώντας τους κομιτατζήδες σε σαρακατσάνικη στάνη στο Καϊμακτσαλάν.

Σχολιάστε