My Twitter Feed

2 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Την Πέμπτη η Λαϊκή του Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Έργα 1,2 εκατ. για συντήρηση δρόμου -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Οι μεταμορφώσεις της Ν.Δ.

nd-samarasΟκτώ συνέδρια σε 39 χρόνια έχουν καθορίσει τις τύχες του κόμματος αλλά και της χώρας. Από τον «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» του Αντ. Σαμαρά έχουν αλλάξει τόσο πολλά και ταυτόχρονα τόσο λίγα.

Του Νίκου Σβέρκου (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)

«Νέα αφετηρία», «πολιτική επανεκκίνηση», «άνοιγμα στην κοινωνία». Πρόκειται για μερικά από τα συνθήματα που έχουν «κοσμήσει» τα συνέδρια της Ν.Δ. στην ιστορία των 39 χρόνων της. Μια ιστορία, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της δεν γράφτηκε από το βήμα των τακτικών συνεδριακών διαδικασιών της, αλλά στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ωστόσο, κάθε συνέδριο της μεγάλης δεξιάς παράταξης παρέχει μια άκρως κατατοπιστική εικόνα της σύνθεσης και των τριβών στο κόμμα.

Στο 1ο συνέδριο της Ν.Δ., τον Μάιο του 1979, ο ιδρυτής Κωνσταντίνος Καραμανλής σκιαγραφεί το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος με τη φράση «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός». Αναγνωρίζει τη σημασία της ελευθερίας των αγορών, με το κράτος να παρεμβαίνει ρυθμιστικά ώστε να διασφαλίζεται η «κοινωνική δικαιοσύνη», ενώ κάνει την εμφάνισή της και η «Κίνηση της Βόλβης», στην οποία συνασπίζονται στελέχη και μέλη του κόμματος και της Νεολαίας (ανάμεσά τους ο Γ. Σούρλας και ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης).

Το κόμμα αρχών

Μάχονται, σύμφωνα με τις αφίσες και τις προκηρύξεις τους, για «κόμμα αρχών», «δημοκρατικές διαδικασίες» και «να ακουστεί η βάση», ενώ καταγγέλλουν ότι 200 σύνεδροι έχουν «διοριστεί». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε τότε σε στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη, «αρχίσαμε τη διάλυση του κόμματος διότι κάναμε την οργάνωση».

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ίνδαλμα του σημερινού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ανθίσταται στη διεύρυνση του κόμματος και δηλώνει ότι πρεσβεύει τον «εθνικόφρονα φιλελευθερισμό». Η αντιπαράθεση με τον «καραμανλικό» Γ. Ράλλη, που ένα χρόνο μετά θα εκλεγεί από την Κ.Ο. της Ν.Δ. πρόεδρος του κόμματος, είναι πλέον επίσημη.

Χρειάστηκαν επτά χρόνια, η παραδοχή ότι η Ν.Δ. συνεχίζει την παράδοση του Λαϊκού Κόμματος, του Ελληνικού Συναγερμού και της ΕΡΕ και μια εκλογική ήττα από το ΠΑΣΟΚ για να συγκληθεί το 2ο συνέδριό της. Εν τω μεταξύ, στην προεδρία του κόμματος είχε αναδειχθεί, μετά την πτώση Ράλλη, ο Ευάγγ. Αβέρωφ, ο οποίος μέχρι το 1984 διαχωρίζει τον λαό με εμφυλιοπολεμικά κριτήρια, ενώ τον διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τον Φεβρουάριο του 1986 στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιλαμβάνει την Ενωση Κέντρου στους κομματικούς «προγόνους» της Ν.Δ., ενώ στο πλαίσιο αρχών επικρατεί η «Νέα Πρόταση για την Ελευθερία», δηλαδή ο νεοφιλελευθερισμός, με τον «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» να αποτελεί πλέον μουσειακό αντικείμενο. Ωστόσο, η πορεία αυτή δεν αφήνει αλώβητη την παράταξη, αφού τον Σεπτέμβριο του 1985 είχε αποχωρήσει από τη Ν.Δ. ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος μαζί με άλλους εννέα βουλευτές, ιδρύοντας τη Δημοκρατική Ανανέωση -δεν είχε καταφέρει να κερδίσει τον Μητσοτάκη στη μάχη της προεδρίας της Ν.Δ.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, με τις απανωτές εκλογές, τη συγκυβέρνηση με την Αριστερά και την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, «καθυστερούν» το επόμενο συνέδριο για πολλά χρόνια. Εν τω μεταξύ, το κόμμα είναι ξανά αποδυναμωμένο, καθώς η Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά έχει απορροφήσει ικανό αριθμό στελεχών της Ν.Δ. Ο Μιλτιάδης Εβερτ έχει βγάλει εκτός «παιχνιδιού» τον Γιώργο Σουφλιά, που καταγγέλλει μεθοδεύσεις, και αναλαμβάνει την προεδρία του κόμματος, υπερισχύοντας του Ι. Βαρβιτσιώτη. Το 3ο συνέδριο συγκαλείται τον Απρίλιο του 1994 στη Χαλκιδική, όπου επανέρχεται ο «ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός», με το μότο «ειρηνική επανάσταση με αξιοπιστία». Οι ήττες όμως της Ν.Δ. σε ευρωεκλογές και εκλογές οδηγούν τον Μιλτ. Εβερτ να παραιτηθεί. Κερδίζει τη θέση ξανά το 1996 από τον Γιώργο Σουφλιά, εν είδει «παράτασης», και το επόμενο συνέδριο συγκαλείται τον Μάρτιο του 1997.

Ο ανιψιός του θείου

Το 4ο συνέδριο της Ν.Δ. είναι και το μοναδικό που εξέλεξε πρόεδρο. Στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή μέρος της βάσης βλέπει τον συνεχιστή του θείου του, ενώ στελέχη τον διακρίνουν ως «συμβιβαστική λύση».

Στις διαδικασίες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στον πρώτο γύρο, ο Κ. Καραμανλής έλαβε 40,73%, ο Γ. Σουφλιάς 30,52%, ο Μιλτ. Εβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Κ. Καραμανλής εξελέγη πρόεδρος με 69,16% έναντι 30,84% του αντιπάλου του, Γιώργου Σουφλιά. Ενα χρόνο μετά ο τελευταίος διαγράφεται, για να επανέλθει τρία χρόνια αργότερα στο 5ο συνέδριο του Απριλίου του 2001. «Γιώργο, καλώς όρισες σπίτι σου» είχε πει από το βήμα του συνεδρίου ο Κ. Καραμανλής, ωστόσο από το «σπίτι» είχαν φύγει ήδη ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που ίδρυσε το ΛΑΟΣ, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που έφτιαξε το σχεδόν θνησιγενές Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών.

Η εκλογική νίκη του Κώστα Καραμανλή το 2004 δίνει «φτερά» στην ηγεσία και τους υποστηρικτές της Ν.Δ. Το 6ο συνέδριο του κόμματος αποτελεί «τομή» για το λαϊκό ακροατήριο, που ακόμα ζει στην παραζάλη των «εθνικών επιτυχιών», πριν ακόμα ξεσπάσουν τα δεκάδες σκάνδαλα της κυβέρνησης. Είναι η εποχή που ο Κώστας Καραμανλής κηρύττει τη στροφή στο «κοινωνικό κέντρο» ή τον «μεσαίο χώρο» και το «τέλος της Μεταπολίτευσης», ενώ δέχεται στην «αγκάλη» της Ν.Δ. τον Αντώνη Σαμαρά. Το επόμενο 7ο συνέδριο πραγματοποιείται τον Ιούλιο του 2007 με την εκλογή στελεχών, τις εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά και τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού να δίνουν το στίγμα των εργασιών του. «Μαζί πετύχαμε πολλά, μαζί δημιουργούμε το μέλλον» είπε ο Κώστας Καραμανλής.

Το ειδεχθές Μνημόνιο

Εννιά μήνες μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στη θέση του προέδρου της Ν.Δ., συγκαλείται τον Ιούνιο του 2010 το 8ο συνέδριο του κόμματος. Η Ν.Δ. βρίσκεται στην αντιπολίτευση, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει διαγραφεί επειδή υπερψήφισε μνημονιακά μέτρα και ο Μεσσήνιος πολιτικός λέει με παρρησία: «Το Μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, αλλά τη βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης». Ολοκληρώνει τη δεξιά στροφή του κόμματος, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «έδωσε ψήφο σε μη πολιτογραφημένους μετανάστες», μιλά για τη «Νέα Μεταπολίτευση» και κηρύσσει ότι ο «κοινωνικός φιλελευθερισμός» αποτελεί το ιδεολογικό πλαίσιο αρχών της Ν.Δ.

Σχολιάστε