My Twitter Feed

2 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κοιτάμε Μπροστά χωρίς απόβλητα -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Κορονοϊός: Η ύφεση συνεχίζεται… -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Με ένα κλικ περιήγηση στο “Κήπο” -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Διασωληνωμένος ο Εμμανουήλ -

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021

Οι ζωγραφιές που συγκλονίζουν!

Ο φόβος από το μακρύ ταξίδι μέσα από βουνά και τρικυμιώδη θάλασσα και οι σκληρές εικόνες του πολέμου που έχουν χαραχθεί στις παιδικές ψυχές, η χαρά και η ασφάλεια που νιώθουν στη χώρα μας και στην αγκαλιά των ψυχοκοινωνιολόγων του Ερυθρού Σταυρού.

prosfygopoula_eidomeniΣυγκλονίζουν οι ζωγραφιές των προσφυγόπουλων, στους παιδότοπους του Ερυθρού Σταυρού στον συνοριακό σταθμό Ειδομένης.

Η αγάπη που εισπράττουν από τους φιλόξενους Έλληνες και την ανταποδίδουν ζωγραφίζοντας με έντονα γαλάζια χρώματα την ελληνική σημαία. Όλα αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα αποτυπώνονται στο χαρτί και στις ζωγραφιές των παιδιών, στην μονάδα ψυχολογικής στήριξης που εγκατέστησαν ο Νορβηγικός και o Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ενώ παράλληλα παρέχει και υπηρεσίες ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε χιλιάδες πρόσφυγες, στις δύο πλήρως εξοπλισμένες ιατρικές κλινικές του, εκ των οποίων η μία είναι γενικής ιατρικής και η δεύτερη γυναικολογική.

«Είναι συγκινητικές οι εικόνες που βλέπεις στους παιδότοπους του Ερυθρού Σταυρού, με τα μικρά παιδάκια, πώς από τη μια στιγμή στην άλλη μεταφέρονται από τον πόνο στο γέλιο και από το γέλιο στον πόνο. Τη φοβία που έχουν στα ματάκια τους, στην ψυχή τους και λένε, όταν έρθει το βράδυ πού θα κρυφτούμε… Σκέπτονται τα γκρεμισμένα σπίτια, όλα αυτά που περιγράφουν στις ζωγραφιές τους και τα μεγαλύτερα εξ αυτών και στις συνομιλίες τους» τόνισε ο Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«Αυτό που προκαλεί μεγάλη συγκίνηση σε πολλές ζωγραφιές» επισήμανε ο κ. Αυγερινός, «είναι ότι τα μικρά παιδάκια ζωγραφίζουν την ελληνική σημαία, όπως και τα σύμβολα του Ερυθρού Σταυρού. Η συνεισφορά του απλού Έλληνα πολίτη, που έχει κάνει προοπτική ζωής τη βοήθεια και τη συμπαράσταση στον ανθρώπινο πόνο, αποτυπώνεται έντονα στον ψυχισμό και στις ζωγραφιές των παιδιών. Κι αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ. Απλά μένει χαραγμένο για πάντα στη μνήμη σου» υπογράμμισε ο κ. Αυγερινός.

prosfygopoula_eidomeni2Τα προσφυγόπουλα σχεδιάζουν επίσης όμορφα σπίτια, την καταπράσινη φύση και τον πιο φωτεινό ήλιο, είτε ως ανάμνηση της όμορφης ζωής, που είχαν πριν ξεριζωθούν από τις εστίες τους, είτε  γιατί νιώθουν, ότι η ζωγραφική είναι ένας τρόπος να νιώσουν τουλάχιστον για λίγα λεπτά, ότι η καθημερινότητά τους έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς,  παρατηρούν οι κοινωνικοί λειτουργοί του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στο τέλος κάθε ημέρας συλλέγουν τα έργα των παιδιών.

«Τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια όταν είναι κοντά μας, στους φιλικούς παιδότοπους που έχει δημιουργήσει ο Ερυθρός Σταυρός στην Ειδομένη, γι΄αυτό τα περισσότερα ζωγραφίζουν θετικά πράγματα. Βλέπουμε πολλά σπίτια στις ζωγραφιές τους, με ωραίους κήπους και λουλούδια. Είναι σαφές ότι ονειρεύονται ένα μέρος, όπου θα νιώθουν ασφαλείς οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Παρατηρούμε επίσης  θάλασσες, βάρκες και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδιάζουν ολόκληρο το ταξίδι τους μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα.», αναφέρει η Emilie Gautier Pare΄, κοινωνικός λειτουργός από τον Καναδά, μέλος της Μονάδας Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης του Καναδικού Ερυθρού Σταυρού.

Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της έξαρσης του μεταναστευτικού φαινομένου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διευκρίνισε: «Είμαστε σε στενή συνεργασία με το ελληνικό κράτος, τους πολιτειακούς θεσμούς αλλά και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, έτσι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη κρίση και συμβάλλει ενεργά στην ελάφρυνση των συνεπειών από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Ειδομένη και στην Αθήνα στις περιοχές Ελαιώνα, Ελληνικού, στο Γαλάτσι και στον πρώην Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. επί της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου».

«Σε πρώτη φάση υλοποιήσαμε το έκτακτο σχέδιο ανθρωπιστικής παρέμβασης  του ταμείου D.R.E.F. και τη χορήγηση 315.000 ελβετικών φράγκων από τη Διεθνή Ομοσπονδία μέσω του οποίου διανεμήθηκαν 10.000 πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες στις προαναφερόμενες περιοχές» υπογράμμισε ο κ. Αυγερινός. «Οι Ερυθροί Σταυροί όλης της Ευρώπης, της Ισπανίας, Νορβηγίας, Γερμανίας, Δανίας, Αγγλίας  συμπαραστέκονται δίπλα μας. Πρόσφατα η Διεθνής Ομοσπονδία κατέθεσε αναθεωρημένη έκκληση στήριξης τετραπλασιάζοντας το ποσό των αναγκαίων κεφαλαίων για τη στήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πλέον προβλέπει τη συγκέντρωση 12.7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (11,6 εκατ. ευρώ), γεγονός που θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε 200.000 ευάλωτους μετανάστες τους επόμενους επτά μήνες. Σχεδόν 502.000 μετανάστες έχουν αφιχθεί το 2015 στην Ελλάδα, αριθμός που ξεπερνά τον δεκαπλάσιο αριθμό αφίξεων του 2014. Ο μέσος όρος των καθημερινών αφίξεων έφτασε τις 8.000».

Η έλευση του χειμώνα αναμένεται να αυξήσει δραματικά τις ανάγκες των προσφύγων μεταναστών. Ο Ε.Ε.Σ. αναμένεται να διανείμει υψηλής μόνωσης θερμικές κουβέρτες, στρώματα, ρούχα, σακίδια, καθώς και ζεστά γεύματα στα σημεία εισόδου και διέλευσης.

Όπως τόνισε ο κ. Αυγερινός «ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η προσφορά του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού που μετέφερε και εγκατέστησε δύο κινητές ιατρικές μονάδες στη Σάμο και τη Χίο αντίστοιχα που παρέχουν άμεση ιατρική βοήθεια σε χιλιάδες πρόσφυγες με την συνεργασία των Ελλήνων επαγγελματιών και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού. Στο συνοριακό σταθμό Ειδομένης ο Ε.Ε.Σ. είναι παρών με επαγγελματίες Νοσηλευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Σαμαρείτες και εθελοντές του, και την υποστήριξη του Νορβηγικού, Γαλλικού και Καναδικού Ερυθρού Σταυρού, με δύο κινητές ιατρικές μονάδες γενικής και γυναικολογικής φροντίδας παρέχοντας πρωτοβάθμια περίθαλψη, πρώτες βοήθειες και υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Πηγή: makthes.gr

Σχολιάστε