My Twitter Feed

3 Ιανουαρίου, 2023

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Ευθύνες με ονοματεπώνυμα” -

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2023

Alumil: Κεφάλαιο οι εργαζόμενοι -

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2023

Ρέστα στα καζίνα της γείτονος -

Τρίτη, 3 Ιανουαρίου, 2023

Η πλατεία επέστρεψε στο δήμο -

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022

Τεχνοφόρμ: Επένδυση 75,6 εκ. ευρώ -

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου, 2022

Φραγγίδης: Προεκλογικό το market pass -

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πίστωση για καταφύγιο αδέσποτων -

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022

ΓΝΚ: Πρόεδρος ο Πασχ. Μασούρας -

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, 2022

“Ευθύνες με ονοματεπώνυμα”

“Υπάρχουν ευθύνες για τις ελλείψεις φαρμάκων και οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμα”, τονίζει η βουλεύτρια Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνη Αγαθοπούλου σε δήλωσή της, η οποία έχει ως εξής:

“Εδώ και μήνες είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας, αλλά και πρώτης ανάγκης, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά.

Ο βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές από τις φαρμακαποθήκες, τους χονδρέμπορους φαρμάκων. Πολύ κοινά φάρμακα, ευρείας κυκλοφορίας και χαμηλής τιμής τα προωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές που πουλάνε στην ελληνική αγορά, αποκομίζοντας πολλαπλάσιο περιθώριο κέρδους από το 4,67% που ισχύει στην Ελλάδα για τα ίδια σκευάσματα. Αυτό γιατί η Ελλάδα έχει από τις πιο χαμηλές τιμές στα φάρμακα αυτά και οι φαρμακαποθήκες επιλέγουν το επιπλέον κέρδος μέσω των εξαγωγών, αντί να τροφοδοτούν την ελληνική αγορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2020 οι παράλληλες εξαγωγές πλησίασαν τα 430 εκατ. ευρώ.

Οι συνέπειες αυτής της εμπορικής πρακτικής έχουν και συνέχεια, καθώς όσο οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες διαπιστώνουν ότι τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι ίδιες πωλούν απευθείας ακριβότερα, τόσο μειώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες στην ελληνική αγορά.

Θα ρωτήσει κάποιος: Κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονταν παράλληλες εξαγωγές; Φυσικά και γίνονταν, είναι μια διαδικασία καθόλα νόμιμη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη της ελληνικής αγοράς είχε λάβει δραστικά μέτρα, απαγορεύοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα τις παράλληλες εξαγωγές. Διότι ο κάθε Υπουργός Υγείας θα πρέπει να έχει ως γνώμονα την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, κάτι που ο σημερινός Υπουργός Υγείας δεν προτίθεται να κάνει.

Αντί αυτού, περιφέρεται στα κανάλια και αραδιάζει ένα σωρό δικαιολογίες και εξαγγέλλει μέτρα που τα έχει εξαγγείλει και στο παρελθόν χωρίς να τα εφαρμόσει. Επιδίδεται σε ευχολόγια και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ενώ παράλληλα προαναγγέλει την αύξηση των τιμών φαρμάκων «πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας» κάνοντας λόγο για εξορθολογισμό. Μέσω αυτής της αύξησης των τιμών θεωρεί ότι θα βάλει φρένο στις εξαγωγές, χωρίς να ενδιαφέρεται για το ότι αυτή η αύξηση θα επηρεάσει πρώτα και κύρια τις τσέπες των πολιτών!

Να σταματήσει λοιπόν ο κ. Πλεύρης τους εξυπνακισμούς και να παίζει με την υγεία των πολιτών και να προχωρήσει άμεσα στα παρακάτω μέτρα:

  • να απαγορεύσει, μέσω του ΕΟΦ, επ’ αόριστον τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων που συστηματικά είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, προκειμένου να μην «στοκάρονται» φάρμακα με σκοπό να εξαχθούν αμέσως μόλις λήξει η απαγόρευση
  • να ασκηθεί realtime έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ,
  • να ελέγχεται η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας καθώς και
  • να δημιουργηθεί «εθνικό απόθεμα» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, κ.α.

Ο κ. Πλεύρης φαίνεται να ζήλεψε τη θητεία του κ. Άδωνη Γεωργιάδη ως Υπουργού Υγείας και προσπαθεί να επαναφέρει στη χώρα την υγειονομική κρίση που ο δεύτερος δημιούργησε το 2014. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!”.

Σχολιάστε