My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Έχει Ευζώνους και η Ευρυτανία; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Παίρνουμε πάλι την ανηφόρα; -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Ποιοι εκλέχτηκαν στη νέα ΝΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

“Υποβάθμιση και της Γουμένισσας” -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Οι εκλογές – μέρος πρώτο

Karagiannidis1Του Γιάννη Καραγιαννίδη.


Ο α` γύρος των εκλογών της Αυτοδιοίκησης ανήκει πλέον στο παρελθόν αλλά οι μάχες συνεχίζονται. Θα τελειώσουν το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής όταν θα μάθουμε τους νέους δημάρχους Κιλκίς και Παιονίας, καθώς και τον νέο αντιπεριφερειάρχη, καθότι κι οι έξι που διαγωνίζονται στο β` γύρο, είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι, ο καθένας στον στίβο που επέλεξε.

Στον Δήμο Κιλκίς είχαμε μια διαφορά 7 μονάδων ανάμεσα στους Δ. Σισμανίδη και Π. Τονικίδη, που άλλοι την περίμεναν κι άλλοι όχι. Γεγονός είναι ότι κι οι δυο συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά, με πρώτον βέβαια τον “γαλάζιο” υποψήφιο, που αν ίσχυε ακόμα το αχαρακτήριστο 42% θα είχε εκλεγεί δήμαρχος από χθες.

Μπορεί τώρα ο Π. Τονικίδης να κάνει αυτό που τόσες φορές έκανε φέτος η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη, δηλαδή την ανατροπή; Ιδού το μεγάλο ερώτημα ενόψει του …δεύτερου ημιχρόνου. Ένα είναι βέβαιο: Για να γίνει η ανατροπή δεν θα πρέπει ν` αυξηθεί η αποχή. Κι ένα δεύτερο, το μεγάλο ποσοστό αυτών που στον α` γύρο ψήφισαν τους άλλους δυο συνδυασμούς να κατευθυνθεί στη “λευκή” κάλπη, με βάση τους χρωματισμούς στους πίνακες των αποτελεσμάτων.

Όσο για τον Δ. Σισμανίδη, για να διατηρήσει το προβάδισμά του μέχρι τέλους θα πρέπει πλέον να γίνει …Χελένιο Χερέρρα και να παίξει κατενάτσιο στυλ δεκαετίας του `60 ή να μπορέσει να μιμηθεί τον …Μουρίνιο της Ίντερ, της ομάδας που δίδαξε στον κόσμο πως είναι το ποδοσφαιρικό μπετόν-αρμέ!

Στον Δήμο Παιονίας το ντέρμπι φαντάζει πιο αμφίρροπο αφού η διαφορά Γκουντενούδη – Σιωνίδη είναι στις τέσσερις μονάδες, με τους δυο αντιπάλους ν` απέχουν αρκετά απ` το πολυπόθητο “50% συν μία”.

Στο συγκεκριμένο δήμο είχαμε ένα πρωτοφανές πανελληνίως φαινόμενο: Οι τρεις βασικοί συνδυασμοί είχαν επικεφαλής προερχόμενους απ` τη ΝΔ. Κι όμως, οι άλλοι δυο που στηρίχτηκαν απ` τα κόμματα της αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αλλά κι απ` τους ΑΝΕΛ (Τσιόνκης) έλαβαν συνολικά το 7% των ψήφων! Καλά, αυτά δεν γίνονται ούτε στην …Παιανία (Αττικής).

Επομένως, η τρίτη της χθεσινής κατάταξης, δηλαδή η Σ. Συμεωνίδου, αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων η ρυθμίστρια της τελικής μάχης! Για την ακρίβεια, όχι η ίδια, καθότι οι ψηφοφόροι δεν τσουβαλιάζονται και δεν μεταφέρονται για να τους αδειάσουμε μέσα απ` τη σχισμή της κάλπης. Ρυθμιστές θα είναι οι ίδιοι, που χθες ψήφισαν τη κ. Συμεωνίδου κι αποτέλεσαν με την επιλογή τους αυτή το 18% του εκλογικού σώματος. Αρκετά σημαντική δεξαμενή, δεν νομίζετε; Κι άντε να δούμε ποιός θα πει περισσότερο νερό απ` αυτήν!

Πρόβλεψη ασφαλής για το που θα κατευθυνθούν οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι, δεν μπορεί να γίνει. Θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, με πολλούς απ` αυτούς να είναι αστάθμητοι από πολιτική άποψη. Γεγονός είναι ότι αν θέλει ο Κ. Σιωνίδης ν` ανατρέψει τη διαφορά θα πρέπει να πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ψηφοφόρων. Γι` αυτό θα πρέπει να δώσει περισσότερα σ` αυτήν την μάχη.

Ομοίως μη προβλέψιμη είναι κι η συμπεριφορά του 7%,  των ψηφοφόρων του “αντιμημονιακού τόξου” ΑΡΣΥ – ΛΣ. Καθότι, μάλιστα, εδώ δεν υφίστανται πολιτικο-ιδεολογικού χαρακτήρα διαφορές ανάμεσα στους δυο τελικούς μονομάχους, για να θεωρήσει κανείς ότι θα κατευθυνθούν στον πιο γειτνιάζοντα συνδυασμό. Στη περίπτωση αυτή, λοιπόν, ίσως να την πατήσει αυτός που θα θεωρηθεί ότι εκφράζει πιο πιστά τον κομματικό πατριωτισμό απέναντι στη ΝΔ.

Τέλος, για την Αντιπεριφέρεια το μεγάλο φαβορί επιβεβαιώθηκε με τα χθεσινά αποτελέσματα: Ο Π. Κολότσιος με την επιλογή να είναι υποψήφιος με τον Απ. Τζιτζικώστα βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την είσοδο του κτηρίου της πρώην Νομαρχίας.

Όσο για τον φέρελπι της παράταξης της κεντροδεξιάς στο Κιλκίς, τον Κ. Γιαννόπουλο, κρατάει την ικανοποίηση ότι ο συνδυασμός του Γ. Ιωαννίδη σημείωσε την καλύτερη επίδοσή του στο νομό μας και με την δική του, ασφαλώς, συμβολή. Και ταυτόχρονα ελπίζει στο μεγάλο θαύμα της ανατροπής καθότι όπως λένε όλοι σ΄αυτές τις περιπτώσεις η ελπίδα πεθαίνει τελευταία!

 

 

Σχολιάστε