My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Οι ειδικές προβολές στο Καστελλόριζο

Το «Πανόραμα» και οι Ειδικές Προβολές του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανακαλύπτουν και αναδεικνύουν τη συνέχεια, το χθες, το σήμερα και το αύριο του παγκόσμιου κινηματογραφικού γίγνεσθαι. Καταξιωμένοι σκηνοθέτες και πολλά υποσχόμενοι νέοι δημιουργοί, καλούν τους συμμετέχοντες και τους θεατές του Φεστιβάλ σε σαγηνευτικές κινηματογραφικές διαδρομές.

Tα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο «Πανόραμα»:

Η Μισή Αλήθεια | Half the Picture, ΗΠΑ , 2018,95’

Σκηνοθεσία: Amy Adrion

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα

Περίληψη: Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί, παρόλο που οι γυναίκες πλέον δεν είναι απαραίτητα λιγότερες από τους άντρες στις σχολές κινηματογράφου, ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές καταφέρνουν να επιβιώσουν επαγγελματικά στην κινηματογραφική βιομηχανία; Στην Αμερική, συγκεκριμένα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές είναι σχεδόν ισάριθμοι, ωστόσο το ποσοστό των γυναικών που έχουν σκηνοθετήσει blockbuster μέσα στην τελευταία δεκαετία είναι μικρότερο από 5%! Τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στα θρανία και στα κινηματογραφικά πλατό με αποτέλεσμα να αποδεκατιστεί το γυναικείο εργατικό δυναμικό; 40 Αμερικανίδες σκηνοθέτιδες, ακτιβίστριες, παραγωγοί και δημοσιογράφοι δίνουν τη δική τους απάντηση στον απίθανο αυτό γρίφο, περιγράφοντας τις συχνά εξοργιστικές εμπειρίες τους μπροστά στην κάμερα. Η Μιράντα Τζουλάι, η Λίνα Ντάναμ, η Κάθριν Χάρντγουικ και η Άβα Ντουβερνέ, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτουν όλα όσα το χολιγουντιανό σύστημα έχει προσπαθήσει να συγκαλύψει ως τώρα, δίνοντας τροφή για σκέψη και άπλετους λόγους για να ξεσηκωθείτε ενάντια στην πατριαρχία – σε όποια χώρα κι αν βρίσκεστε.

Trailer: https://vimeo.com/286864773

We don’t need a map| Αυστραλία, 2017, 85 ’

Σκηνοθeσία : Warwick Thornton

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα

Σύνοψη: Ο Νότιος Σταυρός είναι ο πιο διάσημος αστερισμός στο Νότιο Ημισφαίριο. Από την εποχή του αποικισμού, διεκδικείται, καταλογίζεται και έχει αμφισβητηθεί έντονα η ιδιοκτησία του από μια ριζοσπαστική γκάμα αυστραλιανών ομάδων. Αλλά για τους Αβορίγινους, το νόημα αυτού του ουράνιου σώματος είναι βαθιά πνευματικό. Και σχεδόν εντελώς άγνωστο. Για αρχή, ο Νότιος Σταυρός δεν είναι καν σταυρός – είναι ένα τοτέμ που είναι βαθιά πλεγμένο στην πνευματική και πρακτική ζωή των Αβορίγινω. Ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της Αυστραλίας, ο Warwick Thornton, αντιμετωπίζει αυτό το φλογερό θέμα με τη σειρά του σε αυτήν την τολμηρή, ποιητική ταινία. Διαποτισμένο με το υπεροπτικό πνεύμα του Warwick, αυτή είναι μια διασκεδαστική και προκλητική βόλτα στο πολιτιστικό και πολιτικό τοπίο της Αυστραλίας.

Trailer: https://youtu.be/34yhOtFUa6s

Portrait Jean-Claude Junker: Passionately European | Γερμανία, 75’

Σκηνοθεσία: Lukas Schmid και Barbara Wackernagel-Jacobs

Περίληψη: Στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, ο Jean-Claude Juncker παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου βρέθηκε στο πηδάλιο της Ευρώπης στην πιο δύσκολη φάση μέχρι στιγμής. Το Brexit ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα. Σε αυτό προστέθηκαν όλο και πιο δύσκολοι αρχηγοί κυβερνήσεων, όπως ο Τραμπ ή ο Ερντογάν ή χώρες εντός τηςΕυρωπαικής Ένωσης με περισσότερους δεξιούς ηγέτες( βλ. Ουγγαρία, Πολωνία ή Ιταλία). Η ταινία απεικονίζει τον παθιασμένο Ευρωπαίο και τον συνοδεύει από τα παρασκήνια για μήνες.

All Against All | Ολλανδία, 2019, 103’

Σκηνοθεσία: Luuk Bouwman

Περίληψη: Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περίπου 200.000 Ολλανδοί πολίτες συνελήφθησαν για συνεργασία με τον εχθρό. Οι περισσότεροι απελευθερώθηκαν σύντομα σε μια κοινωνία στην οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν πλήρως, και μάλιστα έχουν μεγάλη σταδιοδρομία. Ο Anton Mussert, ο αρχηγός του Ολλανδικού Ναζιστικού Κόμματος ή της NSB, καταδικάστηκε σε θάνατο. Μια αρχαιολογία του φασισμού στις Κάτω Χώρες, αυτό το πλούσιο ιστορικό ντοκιμαντέρ ερευνά τον μηχανισμό των εθνικιστικών συναισθημάτων που ριζοσπαστικοποιούνται. Δείχνει πώς ο φασισμός αυξήθηκε ακόμη και μια δεκαετία πριν από την ίδρυση του NSB, λόγω μιας σειράς αντιδημοκρατικών πρωτοβουλιών με επικεφαλής έναν εκατομμυριούχο με προτίμηση για τις γυναίκες που έχουν ένα πόδι, έναν πωλητή, έναν κληρικό και έναν καλλιτέχνη . Ιστορικοί, συγγραφείς και συλλέκτες φασιστικών περιέργων αποκαλύπτουν πώς ένα αρχικά περιθωριακό και κατακερματισμένο κίνημα εξελίχθηκε σε ένα ριζοσπαστικό λαϊκιστικό κόμμα.

Η ταινία ξεκινά με μια ηχογράφηση ενός πωλητή και φασίστα ηγέτη Jan Baars, πάνω από μια υπέροχη εναέρια σκηνή ενός ομιχλώδους τοπίου στο ποτάμι, στο οποίο περιγράφει πώς αντιμετώπισε ένα «κοπάδι» ψηφοφόρων. Ήταν η φωτιά των λέξεων του που αναστάτωσε τις μάζες – το μήνυμά του ήταν εντελώς ασήμαντο.

Trailer: https://youtu.be/670exYO-zps

Στα Φτερά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, Ελλάδα, 2019, 84’

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής

Περίληψη: Πέντε Αεροδρόμια άγνωστα στο ευρύ κοινό, καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Παράτολμοι άντρες, ξένοι – φερμένοι από τα πέρατα του κόσμου, αλλά και έλληνες, νίκησαν το φόβο για το άγνωστο, αψήφησαν το θάνατο, πέταξαν με πρωτόγονες πτητικές μηχανές από πανί και ξύλο, πολέμησαν στους ουρανούς του Αιγαίου και της Μακεδονίας, έγιναν θρύλοι. Κάποιοι δε γύρισαν ποτέ πίσω στις πατρίδες τους.

Trailer: https://youtu.be/DiiaBTOKtuo

Saving North | Ρωσία, ΗΠΑ, 2020,78’

Σκηνοθεσία: J. Mitchell Johnson

Περίληψη: Το “Saving North” είναι η αληθινή ιστορία ενός αγώνα για την ανθρώπινη και πολιτιστική επιβίωση στον μυστηριώδη και νησιωτικό κόσμο του Ρωσικού Βορρά. Ένας ξένος από την Αγγλία, ο γνωστός φωτογράφος Richard Davies, μπαίνει σε αυτήν τη μυστηριώδη και απέραντη περιοχή του κόσμου με την ελπίδα να τεκμηριώσει τόσο τη δόξα όσο και την τραγική κατάρρευση των ταχέως εξαφανισμένων ξύλινων εκκλησιών της. Στην πορεία, ο Ντέιβις βρισκόταν στην άκρη της κάμερας του και ενώνει τις τοπικές προσπάθειες για να αναζωογονήσει μια σχεδόν ξεχασμένη μικροσκοπική κοινότητα και την 300χρονη εκκλησία της.

Trailer: https://youtu.be/f34-2igZ4Ys

Tricks on the Dead | Καναδάς, 2014, 97’

Σκηνοθεσία: Jordan Paterson

Περίληψη: Μεταξύ των πρώτων βημάτων της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις, αναδύεται μια ξεχασμένη ιστορία για μια απίθανη ομάδα 140.000 Κινέζων αγροτών οι οποίοι στάλθηκαν το 1917 σ’ έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο που δεν καταλάβαιναν, για να πεθάνουν στο Δυτικό Μέτωπο, δουλεύοντας στα ναυπηγεία, σκάβοντας τάφους και καθαρίζοντας τους νεκρούς. Ο Zhang Yan, ένας Κινέζος ιστορικός, συντοπίτης των κινέζων εργατών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ταξιδεύει σε τρεις ηπείρους για να αποκαταστήσει τη συλλογική μνήμη.

Trailer: https://vimeo.com/ondemand/130341/139303804

Sunflowers, Τουρκία 2018, 50’

Σκηνοθεσία: Ayla Torun

Περίληψη: Το 1924 κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο πληθυσμός της Σινασού που έπρεπε να εγκαταλείψει τις πόλεις που είχε εγκατασταθεί εδώ και χρόνια ετοίμασε ένα άλμπουμ φωτογραφιών για να θυμάται τα σπίτια τους. Τα σπίτια της Σινασού έπρεπε να φωτογραφηθούν, γιατί ήταν τόποι με αντικείμενα πολιτιστικής αξίας, χαρακτηριστικά της εποχής τους. Ένα χρόνο αργότερα το άλμπουμ δημοσιεύθηκε και στάλθηκε στην Ελλάδα. Το «Sunflowers» αφηγείται την ιστορία της Σινασού της Καππαδοκίας.

Trailer: https://youtu.be/_r9oo5XnDak

Εδώ Λονδίνο,1939-2005, η αρχή και το τέλος, Ελλάδα, 2006,28’

Σκηνοθεσία: Άρης Φατούρος

Περίληψη: Στις 31/12/2005, το ελληνικό ραδιόφωνο του BBC σίγησε οριστικά, μετά από 66 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας. Θυσιάστηκε και αυτό, μαζί με άλλες 8 ευρωπαϊκές υπηρεσίες, υπέρ άλλων προτεραιοτήτων του BBC, όπως την ανάπτυξη των αραβόφωνων υπηρεσιών του, λόγω και της προφανούς γεωπολιτικής σκοπιμότητας. Στις 6/6/2006, σε επίσημη τελετή στη Βουλή των Ελλήνων, η διοίκηση του BBC παρέδωσε αντίγραφο του ραδιοφωνικού αρχείου της ελληνικής υπηρεσίας στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη του πολύτιμου για την ιστορική μας μνήμη περιεχομένου του. Η ταινία, μια εσωτερική παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, δημιουργήθηκε με αφορμή αυτό το γεγονός. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ post-production, χωρίς εξωτερική αφήγηση και μουσική. Η αφήγηση συγκροτείται από την επιλογή και πυκνή διαδοχή ηχητικών ντοκουμέντων που αφορούν κυρίως στις φορτισμένες ιστορικά περιόδους του πολέμου, του εμφυλίου, του κυπριακού και της χούντας, αλλά και στο σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής υπηρεσίας του BBC με έμφαση στον πολιτισμό. Το έργο διατρέχει η φωνή του Γιώργου Σεφέρη, παλαιού συνεργάτη του BBC Greek, που σηματοδοτεί την εναλλαγή των ιστορικών κύκλων και αναδεικνύεται σε δομικό στοιχείο της αφήγησης.Η εικόνα, που εδώ υποστηρίζει τον κυρίαρχο ρόλο του ραδιοφωνικού ήχου, προέρχεται από διάφορα εθνικά οπτικοακουστικά αρχεία, από τα φωτογραφικά αρχεία του BBC, της ΕΡΤ και της Βουλής, καθώς και από πλήθος ελληνικών ντοκιμαντέρ.

The Greek Tale, Ελλάδα, 2018,62’

Σκηνοθεσία: Νίκος Ζάππας

Περίληψη: To Greek Tale επιχειρεί να φωτίσει τα αίτια της 10ετούς κατάρρευσης που βιώνει η χώρα με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008.Με αφετηρία την περίοδο των βαλκανικών πολέμων και την είσοδο της Ελλάδας στο νέο ευρωπαϊκό τοπίο, το ντοκυμανταίρ ακολουθεί τις κομβικές κοινωνικές ανακατατάξεις που οδηγούν στις μέρες μας.

Trailer: vimeo.com/thegreektale

7 KYBELES, Τουρκία, 2020, 57’

Σκηνοθεσία: Orhan Tekeoğlu

Περίληψη: 7 φτωχές γυναίκες από τις επτά περιοχές της Τουρκίας, με κοινό στοιχείο όλων τη φτώχεια και την αδυναμία. Για να διατηρήσουν τη ζωή, όλες αναζητούν έναν τρόπο επίλυσης του προβλήματος, την ελπίδα για μια νέα αρχή για αυτές. Οι 7 γυναίκες θα αποφασίσουν για τη δική τους μοίρα για να απαλλαγούν από το αδιέξοδο στο οποίο έπεσαν. Καθεμία, θα βγει στην αγορά εργασίας και την παραγωγή, προσπαθώντας να επιβιώσει για να προετοιμάσει το μέλλον των παιδιών της. Οι δρόμοι τους συναντιώνται μέσω του TİSVA που τους δίνει πίστωση και η ζωή τους αλλάζει. Η ιστορία αυτών των 7 γυναικών είναι η μετάβαση σε μια αξιοπρεπή ζωή, όπου μπορούν να απαλλαγούν από τη φτώχεια και την απόγνωση και να σταθούν στα πόδια τους.

Trailer: https://youtu.be/k6_59l6UHU8

Παρακαλούμε, βρείτε τις «Ειδικές Προβολές» παρακάτω:

Η Ανατολή Έδυσε, Ελλάδα, 2018, 72΄

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Αλέξανδρος Παπαηλιού

Περίληψη: Πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή; Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία (1919-1922). Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή. Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (Χαλκίδα) και συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Trailer: https://youtu.be/eJHFQSpN1So

Γράμματα χωρίς Παραλήπτη, Ελλάδα, 2007, 37’

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου

Περίληψη: Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο βιβλίο «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη το οποίο αναφέρεται στην προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, το λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922.

Trailer: https://youtu.be/zi8MFMbukTY

Στην Εξορία, Ελλάδα, 2009, 37’

Σκηνοθεσία : Καλλιόπη Λεγάκη

Περίληψη: Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο χειρόγραφο ημερολόγιο που διασώθηκε, του Ρωμιού Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου και περιγράφει με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των υπόχρεων του φόρου περιουσίας στην εξορία.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), μαζί με την Ecrans des Mondes (Παρίσι) και τον Σύνδεσμο Αναβίωσης Καστελλορίζου (Σίδνεϋ), τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΥΠΕΞ), του Δήμου Μεγίστης, των Πρεσβειών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της ΕΡΤ και του ΕΚΟΜΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.beyondborders.gr ή να επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ στη διεύθυνση info@beyondborders.gr

Δείτε το διαφημιστικό σποτ του 5ου «Πέρα από τα Σύνορα» 2020 στο https://youtu.be/Y4uL-_qVWrw και ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από την περσινή διοργάνωση στο https://youtu.be/ZWDvx-7VMEE

Σχολιάστε