My Twitter Feed

25 Φεβρουαρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Νέα διοίκηση στον Οδοντιατρικό -

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2022

ΔΣ Παιονίας στις 28 Φεβρουαρίου -

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2022

Τα δωρεάν τεστ σε Κιλκίς – Παιονία -

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2022

Με αγρότες Κιλκίς, ο Γεωργαντάς -

Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2022

Καύσιμα: Ρεκόρ ανόδου σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, 2022

ΚΚΕ: Καλπάζει ο ιός σε Κιλκίς -

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, 2022

Τα τραύματα στο Λόφο του Χωρυγίου -

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, 2022

26 θέσεις “8μηνιτών” στη ΠΕ Κιλκίς -

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, 2022

Ξεχωριστή διάλεξη στο 2ο ΠειΓεΛ Κιλκίς

Μια ξεχωριστή διάλεξη στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Κιλκίς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές Ανθρωπιστικών Σπουδών από τον ομότιμο καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας, κύριο Δημήτριο Νικήτα, καθηγητή Λατινικής και Γερμανικής Φιλολογίας.

Με πολυδιάστατη εργογραφία, πληθώρα ανακοινώσεων, άρθρων, επιστημονικών μονογραφιών σεελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά ή σειρές με αδιάλειπτη παρουσία στον τομέα Κλασικών σπουδών,από το 1974 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διήλθε όλες τις βαθμίδες, από τη θέση του επιστημονικού βοηθού μέχρι τη θέση του Τακτικού Καθηγητή.

Έχοντας ολοκληρώσει και μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Mannheim και της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή, διετέλεσε επί διετία υπότροφος του Ιδρύματος ΑlexandervonHumboldt της Γερμανίας για μεταδιδακτορική έρευνα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Κλασικών Σπουδών, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας καθώς και Μέλος της Επιτροπής Ερευνών και της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Προσκεκλημένος καθηγητής για μαθήματα και διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του εξωτερικού, από το 2014 έως σήμερα διδάσκει Λατινική Πατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Kinsasa, Κογκό.

Ο ίδιος μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Λ. Τρομάρα επιμελήθηκαν τη συγγραφή και έκδοση του σύγχρονου Λατινοελληνικού Λεξικού (Θεσσαλονίκη 2019). Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει στα ελληνικά τη δίτομη ιστορία Ρωμαϊκής Λογοτεχνίας του Μ. vonAlbrecht, το βιβλίο Ελληνικά Γράμματα και Μεσαίωνας του W. Bershin, αλλά και τον τόμο Εισαγωγή στην αρχαιογνωσία της Ρώμης του F. Graf, και είναι αυτός που επιμελήθηκε την εισαγωγή του Σχολικού εγχειριδίου των Λατινικών, στην οποία εξετάζονται οι μαθητές για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κύριος Νικήτας πραγματεύτηκε στη διάλεξή του τη διασύνδεση των Λατινικών  με τη σύγχρονη λογοτεχνία, την εξέλιξη και τη δημιουργική ενσωμάτωσή τους στη νεοελληνική και ευρωπαϊκή λογοτεχνία, απέδειξε μέσω απτών παραδειγμάτων την ύπαρξη των λατινικών στη σύγχρονη γλώσσα, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τα Λατινικά είναι μια απόλυτα ζωντανή και όχι νεκρή γλώσσα μέχρι και σήμερα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήματα στον καθηγητή, στα οποία ο ίδιος απάντησε με πληρότητα, αμεσότητα και προσήνεια.

Ο κύριος Νικήτας μίλησε διαδικτυακά στο σχολείο μας μετά από πρόσκληση της διευθύντριας του 2ου Πειραματικού Λυκείου Κιλκίς, κυρίας Α. Ρώσσιου, καθώς και των καθηγητριών του μαθήματος Λατινικών του σχολείου,  Ζ. Κατσαμάκη και Π. Κυριακίδου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Θ. Χριστοφορίδης.

Σχολιάστε