My Twitter Feed

19 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τριήμερο ανάσας για το ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Χώρος για φιλοξενία των αστέγων -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Κιλτίδης: Διολίσθηση σε διαστροφή! -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

“Στηρίξτε τις επιχειρήσεις” -

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ντόπλερ:Καταστροφή αποθεμάτων

Από Δευτέρα η κανονική λειτουργία της εταιρείας – Άγνωστα ακόμα τα αίτια της πυρκαγιάς – ΠΑΜΕ: Τεράστιες ευθύνες της εργοδοσίας. 

Ολοσχερή καταστροφή των αποθεμάτων και των εγκαταστάσεων της  εξωτερικής αποθήκης της εταιρίας παραγωγής ανελκυστήρων ΝΤΟΠΛΕΡ, προκάλεσε η πυρκαγιά που προκλήθηκε την περασμένη Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της, στο Πολύκαστρο.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, στο διήμερο που ακολούθησε διενεργήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Ασφαλιστικών Εταιριών και επετράπη η άμεση λειτουργία της παραγωγικής μονάδας και των γραφείων, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία και παράλληλα θα προωθηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για την εκτίμηση του ύψους της ζημιάς.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι “χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς, Παιονίας και Γιαννιτσών και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η διοίκηση της Εταιρίας είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτης κατάστασης πυρκαγιάς, η φωτιά περιορίστηκε στο χώρο της αποθήκης, δεν επεκτάθηκε στους χώρους παραγωγής και γραφείων και δεν κινδύνεψε κανένας εργαζόμενος”.

Η διοίκηση της ΝΤΟΠΛΕΡ “εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στους πυροσβέστες που συνετέλεσαν στην άμεση αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, στους εργαζόμενους και στους συνεργάτες της εταιρίας που βοήθησαν να επαναλειτουργήσει η εταιρία πιο γρήγορα καθώς και σε όλους τους φίλους της εταιρίας που στάθηκαν στο πλευρό μας αυτές τις δύσκολες ώρες”.

Η Πυροσβεστική

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής Κιλκίς, η Υπηρεσία ειδοποιήθηκε για τη πυρκαγιά στις 12.50 το μεσημέρι της Τετάρτης και η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο στις 15.15 μμ.

Για δε τα αίτια της πυρκαγιάς η Πυροσβεστική ενημερώνει ότι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ενώ προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο τμήμα της Υπηρεσίας.

Το ΠΑΜΕ

Με αφορμή την πυρκαγιά, η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, θέτει συνολικά το ζήτημα των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζοντας ότι “η εργοδοσία της DOPPLER φέρει τεράστιες ευθύνες για την απουσία μέτρων πρόληψης όσο και αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στο εργοστάσιο”, αναφέρει τα εξής:

“Παρακολουθούμε και περιμένουμε τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της πυρκαγιάς. Όμως το τελευταίο συμβάν έρχεται να προστεθεί σε πληθώρα σοβαρών εργατικών ατυχημάτων με σημαντικότερους τους θανάτους δυο εργατών πέρσι σε DOPPLER και ELVIAL, την πυρκαγιά τον χειμώνα στην Crystal. Από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα αφού η πυρκαγιά προκλήθηκε κατά την ώρα των εργασιών.

Η εργοδοσία της DOPPLER φέρει τεράστιες ευθύνες για την απουσία μέτρων πρόληψης όσο και αντιμετώπισης τέτοιων συμβάντων στο εργοστάσιο.

Φυσικά μαζί με τις ευθύνες των εργοδοτών του κλάδου ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες έχει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που όχι μόνο δε αντέστρεψε τη διαμορφωμένη αρνητική κατάσταση στον τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας αλλά με κριτήριο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου συνέβαλε στην επιδείνωσή της. Διατήρησε ένα πλαίσιο ψευδεπίγραφων ελέγχων της εργοδοτικής ευθύνης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, προώθησε την υποστελέχωση και κατάργηση συνολικά 7 τμημάτων Επιθεώρησης Εργασίας, αποθρασύνοντας την εργοδοσία.

Η ύπαρξη καλλιεργειών στην γύρω περιοχή αναδεικνύει πως η έλλειψη μέτρων πρόληψης των κινδύνων σε κάθε εργασιακό χώρο μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην ασφάλεια μιας ευρύτερης περιοχής. Απαιτείται γι’ αυτό το σκοπό κοινή πάλη των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών.

Στις σημερινές συνθήκες των πολύ μεγάλων επιστημονικών – τεχνολογικών δυνατοτήτων, ο σχεδιασμός της χωροθέτησης εγκαταστάσεων, οι όροι λειτουργίας της βιομηχανίας και ο έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά αντιθέτως όμως θυσιάζονται στη λογική διασφάλισης του μέγιστου καπιταλιστικού κέρδους.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Doppler να πρωτοστατήσουν στην πάλη ενάντια στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία και τις δυνάμεις του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού, που στο όνομα του ρεαλισμού «εκπαιδεύουν» τους εργαζόμενους στη συναίνεση και στη μείωση των απαιτήσεων, στην ανοχή των μέτρων που υπονομεύουν την υγεία και ασφάλεια στους τόπους δουλειάς.

Η εργοδοσία και το κράτος να πάρουν άμεσα όλα τα μέτρα στήριξης και κάλυψης των εργαζόμενων της Doppler για το επόμενο διάστημα

Οι εργαζόμενοι της Doppler και όλων των εργοστασίων της περιοχής μπορούν να αποκτήσουν φωνή με τη συσπείρωση τους στην Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου, στο πλάι του Π.Α.ΜΕ. και των ταξικών δυνάμεων που παλεύουν για να επιβάλλουν με τον οργανωμένο αγώνα τους λήψη μέτρων για την ασφάλεια εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και επαγγελματικών ασθενειών, ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων.”

 

Σχολιάστε