My Twitter Feed

15 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πρώτοι σε θνησιμότητα το 2020! -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Έξοδος από τη καυτή πρώτη 7άδα -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Πυροπροστασία σε 75 σχολικές μονάδες -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

Νέες αναρτήσεις για δασικ. χάρτες -

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021

Ντοκιμαντέρ για τον Λάζαρο Παυλίδη

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00 θα προβληθεί απ`τη ΝΕΡΙΤ το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2014 του Τάσου Ψαρά, για τον σπουδαίο Κιλκισιώτη λογοτέχνη Λάζαρο Παυλίδη.

paulidis-lazaros-001Κείμενο-επιμέλεια  :  Περικλής Σφυρίδης.

Αφήγηση                :   Κώστας Καστανάς

Φωτογραφία           :  Κωστής Παπαναστασάτος.

Μοντάζ                  :   Θοδωρής Ζαχαρόπουλος.

Σκηνοθεσία           :    Τάσος  Ψαρράς.

Ο Λάζαρος Παυλίδης γεννήθηκε το 1929 στο Κιλκίς από γονείς πρόσφυγες και ανήκει στην πρώτη γενιά των μεταπολεμικών πεζογράφων μας. Γνώρισε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα: Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, Γερμανική Κατοχή, Εμφύλιος, Χούντα των συνταγματαρχών, Μεταπολίτευση κ.λ.π. Από αυτή τη μακρά και επώδυνη αλυσίδα των πολιτικοκοινωνικών γεγονότων επιλέγει, ανάλογα με το θέμα που τον απασχολεί, το βιωματικό υλικό για τα βιβλία του: μυθιστορήματα και διηγήματα.

Από το πλούσιο συγγραφικό έργο του ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα «Καραβάν Σαράϊ» και «Χρυσός Νοικοκύρης» που έγιναν ταινία το πρώτο και σίριαλ γιά την ΕΡΤ το δεύτερο, οι «Λύκοι», «Ο Χωματόδρομος», «η Πολυκατοικία των φοιτητών» κ.ά, καθώς και πολλά διηγήματα όπως «Ο Τάκλης», «Ο Κλητήρας» κ.λ.π.

Ο Λ. Παυλίδης υπήρξε μια δραστήρια πνευματική προσωπικότητα του Κιλκίς. Έκανε πολιτιστικές εκπομπές στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό αλλά και από το ραδιόφωνο «Παρατηρητής» της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφούσε στον τοπικό τύπο. Υπήρξε μέλος της Μακεδονικής Εταιρείας «Τέχνη» του Κιλκίς (ήταν παράρτημα της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης). Πολλές από τις προτάσεις του για αναμόρφωση του Κιλκίς στον τομέα του πολιτισμού έγιναν πραγματικότητα: θερινό θέατρο, τουριστικό περίπτερο, μουσείο, πνευματικό κέντρο και πάνω απ’ όλα Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο Παυλίδης έφυγε πρόωρα (2004) μια περίοδο που είχε ακόμη να δώσει πολλά, αφήνοντας για παρακαταθήκη στους νέους τα έργα του.

 

 

Σχολιάστε