My Twitter Feed

4 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Διαμαρτυρία για επίσκεψη Στεφανή -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Ήρεμα νερά ενόψει 3ου κύματος -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Έμποροι: Θέλουμε μαγαζιά ανοιχτά -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

Επίσκεψη Στεφανή για το ΠΚΕΕΥΕ -

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021

“Στη ΝΔ κάποιοι τρώνε δικούς της” -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ο Βιεϊρίνια στον ΣΦ ΠΑΟΚ Κιλκίς -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Καλείται συνεταιριστική τράπεζα -

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2021

Ναι αλλά γινόμαστε …Χόλυγουντ! -

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 2021

Να “το πάρει επάνω του”

floridis_panagΤου Παναγιώτη Φλωρίδη

——————————————————————————————————————————————————————-«… Ορισμένα έθνη-όπως η Πρωσία- εξαλείφθηκαν από το χάρτη και τη μνήμη των ζωντανών  ανθρώπων. Άλλα, όπως η Αυστρία και η Μακεδονία, έχουν ηλικία μικρότερη από τρεις γενιές…».

Αυτά αναφέρει ο Μαρκ Μαζάουερ στον πρόλογο του βιβλίου του «Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΗΠΕΙΡΟΣ» (η Ευρώπη του 20ου αιώνα). Για τον εγκυρότερο ιστορικό της εποχής μας υπάρχει η Μακεδονία. Ούτε FYROM ούτε τίποτε. Σκέτο Μακεδονία. Να πληρωθεί, ενδεχομένως το ρηθέν υπό Κων. Μητσοτάκη: «Σε δέκα χρόνια το θέμα (του ονόματος των Σκοπίων) θα έχει ξεχασθεί.

Ο Μαζάουερ δύσκολα να θεωρηθεί πράκτορας του Γκρου­έφσκι. Προφανώς ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ένα όνομα με το οποίο όλη σχεδόν η Υφήλιος γνώριζει πλέον το κράτος των βορείων γειτόνων μας. Το «όνομα» λοιπόν χάθηκε και αυτό στο πέλαγος μιας αλλοπρόσαλλης και χωρίς καμμιά συνέχεια και συνέπεια εξωτερικής πολιτικής από πλευράς των ελληνικών κυβερνήσεων. Η αναστροφή, αν όχι αδύνατη, είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Αυτό που απομένει πλέον είναι τουλάχιστον η διάσωση των ανθρώπων που καυχώνται ακόμη για τον τίτλο του Μακεδόνα Έλληνα. Μια «επιχείρηση» εξαιρετικά δύσκολη με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα κεντρικά και περιφερειακά. Εδώ και δεκαετίες για την Περιφέρεια (με πρώτη τη Β.Ελλάδα), όχι μόνο δεν συμβαίνουν «μεροληπτικά» πράγματα, αλλά ούτε καν ισχύουν όσα αυτονόητα για την υπόλοιπη χώρα και κυρίως το Κέντρο. Από το ’80 ακόμη, όλα τα Κοινοτικά κονδύλια «θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια». Το θρυλικό ΕΣΠΑ επρόκειτο να κατευθυνθεί σε ποσοστό 90% (!) στην Περιφέρεια. Ακόμη το περιμένουμε να φανεί.

Όχι μόνο δεν λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την Μακεδονία, αλλά δεν εισακούγονται ούτε καν στοιχειωδώς λογικές και ρεαλιστικές προτάσεις για την προστασία της. Οι οποίες προτάσεις βέβαια, κατά την αρχική τους διατύπωση, γίνονται δεκτές μετά πολλών επαίνων. Μετά των ιδίων επαίνων όμως, είτε απορρίπτονται στη συνέχεια είτε… απλά δεν υλοποιούνται.

Εδώ και μήνες για παράδειγμα, από το Επιμελητήριο έχει κατατεθεί πρόταση για μείωση του φόρου στα καύσιμα στο νομό μας και τους άλλους όμορους με τα Σκόπια. Ο λόγος απλός: έτσι  θα αναχαιτιστεί δραστικά το κύμα προς τα βενζινάδικα (και τα καζίνο) των Σκοπίων. Η μελέτη μάλιστα είχε ανατεθεί από το Επιμελητήριο σε εξειδικευμένη εταιρεία. Η σκέψη είχε τεθεί υπόψη του ιδίου του Πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς κατά την πρόσφατη συνάντηση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων με τον κ.Σαμαρά στο Μαξίμου.

Η μελέτη αυτή είναι πλέον έτοιμη και μια πρώτη παρουσίαση έγινε κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου και κοστολογημένη και ρεαλιστική θα παρουσιασθεί στην Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί 22 με 24 Νοεμβρίου στο Κιλκίς. Στη Γενική Συνέλευση έχει κληθεί να  παραστεί ό ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο άνθρωπος δηλαδή που για το «όνομα» το 1993 αποφάσισε την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο άνθρωπος που πρόσφατα απάντησε (πολύ ορθά)  σε αυστηρό τόνο στην κυβέρνηση των Σκοπίων η οποία, για την επίλυση των διμερών ζητημάτων, πρότεινε τη σύσταση μιας ακόμη Επιτροπής!

Με άλλα λόγια ο κ. Σαμαράς που για  χρόνια είχε σημαία του τα ιερά και τα όσια της Μακεδονίας, δεν έχει δικαιολογίες να μην παραστεί στην Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων στο Κιλκίς. Δίπλα στα Σκόπια η φωνή του θα ακουσθεί πιο ξεκάθαρη. Και σε κάθε περίπτωση είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία «να πάρει επάνω του» το θέμα της τιμής των καυσίμων των μεθορίων νομών. Όχι όπως το τραγελαφικό εκείνο «το πήρα επάνω μου» που αναφώνησε υπερήφανος για τη μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13% για τους χώρους εστίασης. Μια πρωτοβουλία που δεν λειτούργησε ούτε κατά το ελάχιστο.

Καλώς να ορίσει λοιπόν. Και ασφαλώς δεν θα είναι μόνο συμβολική η παρουσία του εδώ στις «Θερμοπύλες». Από πατριωτικά εύσημα χορτάσαμε. Τα έργα λείπουν.

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε