My Twitter Feed

18 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επιτυχής ο αποχιονισμός σε Κιλκίς -

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός των 85+ -

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Τα είπαν για έργα υποδομών -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Κιλκίς: Ετοιμότητα για τον “Λέανδρο” -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στις πρώτες θέσεις το Κιλκίς -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Έτοιμοι για ακραία καιρικά φαινόμενα -

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

“Όχι στη μονάδα του Μυτιληναίου” -

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, 2021

“Να καταγραφούμε ως τρίτος πόλος”

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, με συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκφράζει την ελπίδα ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταγραφεί ως ο τρίτος πόλος των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.  

venizelos-floridisΟ Κιλκισιώτης πρώην υπουργός αιτιολογεί την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ, σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας του, λέγοντας ότι το κόμμα δικαιούται να σταθεί όρθιο επειδή «στήριξε την εθνική προσπάθεια και έμαθε από τα λάθη του» και ομιλεί στους πολίτες με βάση «την ειλικρίνεια και το μέτρο».

Ο κ. Φλωρίδης επισημαίνει ότι δεν υφίσταται «καμία εθνική και κοινωνική βάση» για το επονομαζόμενο Grexit και τη συζήτηση που διεξάγεται για μια τέτοια πιθανότητα. Υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει «κανένα άγχος κυβερνητικής συμμετοχής» και προκρίνει τη μετεκλογική σύσταση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή κομμάτων.

Η συνέντευξη:

– Μετά τόσα χρόνια απόστασης, γιατί στρατεύεστε με το ΠΑΣΟΚ τώρα, στη δυσκολότερη πολιτική στιγμή του;

– Η απόφασή μου βασίστηκε σε δύο παραμέτρους. Κατ’ αρχάς το ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις αδυναμίες του, έβαλε πρώτο πλάτη για να κρατηθεί η χώρα όρθια στα δυσκολότερα χρόνια της κρίσης. Αυτό δεν το αναγνωρίζω μόνον εγώ αλλά και ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού που θα το δείξει σ’ αυτές τις κρίσιμες εκλογές. Επειτα, επειδή το ΠΑΣΟΚ, στη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας του, χρειάζεται όλον τον κόσμο του για να σταθεί όρθιο. Το δικαιούται γιατί πλήρωσε ακριβά στηρίζοντας την εθνική προσπάθεια, έμαθε από τα λάθη του και πρέπει τώρα να υπάρξει με νέα πολιτική αφετηρία και με πρωτοβουλίες για τη συνολική επανένωση της δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης.

– Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επανέλθει, μετεκλογικά, σε μια δικομματική ή τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας;

– Για να προχωρήσει η Ελλάδα, χρειάζεται απαραίτητα μια δυνατή τρίτη λύση. Μια δυνατή τρίτη πολιτική φωνή απέναντι στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ. Για να βάλει φραγμό στον διχασμό, να σταματήσει την πολιτική υπερβολή και τις ψεύτικες υποσχέσεις, να μιλήσει με ειλικρίνεια και μέτρο. Για να έχει η χώρα άξονα σταθερότητας και ισορροπίας. Για να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβερνησιμότητα της χώρας και ν’ αποτραπούν νέες εκλογές. Κυρίως, για να υπάρξει στην εθνική διαπραγμάτευση η τρίτη φωνή της ευθύνης, του ρεαλισμού και της συνθετικής λύσης. Αυτή την τρίτη λύση εκφράζει και εγγυάται μέσα στην κρίση το ΠΑΣΟΚ. Γιατί διαθέτει εμπειρία και, κυρίως, το τεκμήριο της υπευθυνότητας στην πράξη. Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές συνεργασίες, μπορούμε να συνομιλήσουμε με κάθε κόμμα του ευρωπαϊκού και δημοκρατικού τόξου που έχει καθαρή πολιτική για την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών στη χώρα, αλλά και για την ασφαλή έξοδο από την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη προτιμά εθνική και ευρεία συμπαράταξη, αλλά δεν έχει κανένα άγχος κυβερνητικής συμμετοχής.

– Οι εκλογές θα κρίνουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας;

– Οπως έχω πει συχνά, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας έχει κριθεί θεμελιακά από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Δεν υπάρχει καμία εθνική και κοινωνική βάση για Grexit. Οποια πολιτική ηγεσία κινούνταν κόντρα στην εθνική πλειοψηφία θα εγγραφόταν αρνητικά στην πολιτική, αλλά και στην Ιστορία. Το στοίχημα των εκλογών είναι αν θα συνεχίσουμε την ομαλή έξοδο ή θα μπούμε σε πειραματισμούς με κινδύνους υποτροπής και αδυναμίες κυβερνησιμότητας που θα μας πισωγυρίσουν και θα ξοδέψουν απερίσκεπτα τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αν η χώρα πάρει στραβό δρόμο, είμαστε πιο κοντά στο δράμα του Σίσυφου παρά στη θυσία της Ιφιγένειας.

– Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντέξει στην πολλαπλή πίεση που δέχεται από σειρά κομμάτων που έχουν προκύψει στον χώρο Κέντρου/Κεντροαριστεράς;

– Το ΠΑΣΟΚ θα αντέξει σε κάθε πίεση. Και σ’ αυτήν του διχαστικού και λαϊκιστικού δικομματισμού, αλλά και σ’ αυτήν των «συγγενών κομμάτων» της Κεντροαριστεράς. Κι αυτό, επειδή, παρά τα βαθιά τραύματά του, εκφράζει συγκεκριμένες εθνικές και κοινωνικές ανάγκες με σαφή πολιτικό λόγο. Διατυπώνει μια τρίτη λύση, προοδευτική και υπεύθυνη, τόσο απέναντι στον φόβο και στη δεξιά παροχολογία όσο και απέναντι στην ανευθυνότητα και στην αριστερή δημαγωγία. Μια τρίτη λύση με φωνή πολιτικά καθαρή―όχι θολή, ετερόκλητη και, τελικά, ουδέτερη. Μια τρίτη λύση που υπερασπίζεται ενωτικά τον ρόλο της παράταξης, ιστορικό και πολιτικό.

kathimerini.gr

Σχολιάστε