My Twitter Feed

10 Μαρτίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΚΙΦ: Πάντα κοντά στη προσφυγιά -

Πέμπτη, 10 Μαρτίου, 2022

Στα 70 νέα κρούσματα ημερησίως -

Τετάρτη, 9 Μαρτίου, 2022

“Επαρκής ο επισιτισμός της χώρας” -

Τρίτη, 8 Μαρτίου, 2022

Προβλήματα από το νέο χιονιά -

Τρίτη, 8 Μαρτίου, 2022

Για διασφάλιση αγοράς προϊόντων -

Τρίτη, 8 Μαρτίου, 2022

Πανδημία: Πτωτική αλλά …ψηλά! -

Κυριακή, 6 Μαρτίου, 2022

Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης -

Κυριακή, 6 Μαρτίου, 2022

Και πάλι μελέτες για αρδευτικά -

Σάββατο, 5 Μαρτίου, 2022

Νέα μέτωπα για τη σύγχρονη γυναίκα

Η έκθεση σε έμφυλα στερεότυπα από τη νεαρή ηλικία, οι κακοποιητικές συμπεριφορές, η διαδικτυακή βία απειλούν ανοιχτά τα δικαιώματα της σύγχρονης γυναίκας στρώνοντας με αγκάθια το δρόμο των διεκδικήσεων για ισότητα και αληθινή αναγνώριση του πολυδιάστατου ρόλου της.

Η χθεσινή εκδήλωση της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κατέδειξε, ίσως με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι τα αιτήματα των γυναικών βρίσκονται σε τροχιά υποχώρησης και θα χρειαστούν νέοι και πιο δυναμικοί αγώνες για την προσδοκώμενη ισορροπία, που θα πρέπει να αναζητηθεί στον αλληλοσεβασμό, στην κατανόηση και στο μοίρασμα ευθυνών και υποχρεώσεων με το άλλο φύλο.

Με μια περιεκτική αναδρομή στο ιστορικό γέννησης του γυναικείου εργατικού κινήματος, με μοχλούς μνήμης τη διαμαρτυρία των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με το σύνθημα ‘’Ψωμί και τριαντάφυλλα’’ για αξιοπρεπείς αμοιβές και καλύτερη ποιότητα ζωής, την κατάκτηση του δικαιώματος της ψήφου, η κοινωνική λειτουργός Μαρία Βασιλείου έριξε τους προβολείς ενδιαφέροντος στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον όπου η γυναίκα υπολείπεται στην εκπαίδευση, όπου οι ανισότητες στην εργασία, στις ώρες απασχόλησης και στις οικονομικές απολαβές είναι μεγάλες με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην Ευρώπη στο δείκτη ισότητας που μετρά την πρόοδο της ισότητας των φύλων στους τομείς της εργασίας, της γνώσης, του χρόνου, της εξουσίας, του χρήματος και της υγείας.

Η συνάδελφός της Αντωνία Παπαδοπούλου μίλησε για τις κυρίαρχες αντιλήψεις που προσλαμβάνονται σε νεαρή ηλικία από την οικογένεια, την εκπαίδευση, τα ΜΜΕ και την ευρύτερη κοινωνία και χτίζουν έμφυλα στερεότυπα. Σύμφωνα με την ομιλήτρια αυτά ενδέχεται να περιορίσουν την ανάπτυξη των φυσικών ταλέντων και των ικανοτήτων των κοριτσιών και των αγοριών, την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους εμπειρία. Η δημιουργία και διατήρηση στερεοτύπων φύλου μπορεί να οδηγήσει σε έμφυλη βία που συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τρόποι αντιμετώπισης της εξάλειψης των έμφυλων στερεοτύπων στο σχολικό περιβάλλον είναι μεταξύ άλλων η ένταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων με περιεχόμενο τις έμφυλες αναπαραστάσεις για την πρόληψη ανισοτήτων, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης των παιδιών, η πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού λόγω έκφρασης του φύλου, η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και του σεβασμού απέναντι στη διαφορετικότητα και οι καμπάνιες ευαισθητοποίησης για θέματα ίσων ευκαιριών, συμπερίληψης και κουλτούρας συναίνεσης.

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρέθεσε για τη διαδικτυακή βία η ψυχολόγος Βασιλική Μπογιατζάκη, στηριγμένα σε μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε: Επτά στις δέκα γυναίκες που έχουν βιώσει διαδικτυακή καταδίωξη ή διαδικτυακή παρενόχληση έχουν επίσης βιώσει τουλάχιστον μια μορφή σεξουαλικής ή και σωματικής βίας από στενό σύντροφο. Όπως επισήμανε ο έμφυλος εκφοβισμός στο διαδίκτυο βασίζεται στο φύλο, επηρεάζει και τα δύο φύλα, ωστόσο οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διαφορετικές και πιο τραυματικές μορφές βίας στον κυβερνοχώρο. Το θύμα παρενοχλείται εξαιτίας του φύλου του με τρόπο που εμπεριέχει στοιχεία σεξουαλικής κακοποίησης και ταπείνωσης. Οι μορφές της διαδικτυακής βίας είναι η διαδικτυακή καταδίωξη ή παρακολούθηση η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και η μη συναινετική πορνογραφία. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι σαρωτικές για τις γυναίκες – θύματα της διαδικτυακής βίας. Βιώνουν ηθικό πανικό, ανυπέρβλητη ντροπή και ενοχή, αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και δυσκολεύονται στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι γυναίκες που επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά διαδικτυακής βίας μπορούν να απευθύνονται στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (11188) και στην 24ωρη γραμμή υποστήριξης 15900 της Γεν. Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Η Ανοιχτή Γραμμή καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο (SafeLine.gr) του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλείας Διαδικτύου υποστηρίζει, επίσης, τα θύματα μη συναινετικού διαμοιρασμού εικόνας ή βίντεο στον κυβερνοχώρο.

Τέλος, η ψυχολόγος Έλλη Φρεγγίδου αναφέρθηκε στο ελληνικό #metoo σημειώνοντας ότι το τέταρτο κύμα του φεμινισμού εστιάζει στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με στόχο να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη απέναντι σε θέματα που έχουν να κάνουν με την παρενόχληση στο δρόμο και στο χώρο εργασίας, την κουλτούρα της βίας και του βιασμού, καθώς και την απόδοση δικαιοσύνης. Ο προβληματισμός που έθεσε είναι εάν το #metoo μείνει στην καταγγελτική διαμαρτυρία και περιπέσει στη λήθη ή αν θα εξελιχθεί σε μια κινηματική έκφραση με προοπτική, κάτι που ισοδυναμεί με υψηλό δείκτη ωριμότητας και ετοιμότητας της χώρας για αλλαγή συμπεριφορών, την αποδόμηση έμφυλων στερεοτύπων και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού νομοθετικού πλαισίου Ο στόχος είναι καθαρός και αδιαπραγμάτευτος: Το Όχι σημαίνει Όχι. Ανήλικος σημαίνει Ανήλικος, χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους.

Η εισήγηση έκλεισε με το ποίημα “Κλειδί για τα λόγια” της ομιλήτριας, που γράφτηκε ειδικά για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο, απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Θεοδωρίδης, ενώ παρόντες ήταν και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Θεμιστοκλής Κοσμίδης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Κιλκίς Μαρία Μασμανίδου, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς Στέλλα Ξάκη.

Τη συζήτηση συντόνισε η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων Σοφία Κεσίδου.

Σχολιάστε