My Twitter Feed

6 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Πρόταση 5,7 εκ. για ύδρευση Παιονίας -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μίνι λίφτινγκ σε σχολεία -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ο Γεωργαντάς με την πρόεδρο ΗΔΙΚΑ -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΚΚΕ: Επίσκεψη λόγω κορονοϊού -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Ξανά στη θλιβερή “κανονικότητα” -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Αποχαιρετισμός στον Γιώργο Γίτσο -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

ΝΔ: Δυσαρέσκεια στη Βόρ. Ελλάδα -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 50 έκτακτες προσλήψεις -

Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021

Μ’ ένα φέικ ξεχνιέμαι…

Του Παντελή Μπουκάλα.


Με το άγχος να επιδεινώνεται όσο πλησιάζουμε την ημέρα της κάλπης, οι μικρές και μεγάλες μηχανές της προπαγάνδας δουλεύουν δίχως αναπαμό, δηλαδή δίχως χρόνο για δεύτερη σκέψη.

Πληθαίνουν έτσι οι αστοχίες, τα λάθη, οι υπερβολές, οι παραποιήσεις δηλώσεων, χωρίς πάντως να είναι βέβαιο ότι πλήττουν σοβαρά το κύρος όσων λαθεύουν, ακόμα κι αν το λάθος τους είναι χοντροκομμένο. Θα πρέπει άλλωστε να συνυπολογίσουμε την πιθανότητα να είναι σκόπιμα πολλά από τα λάθη, βασισμένα στον αμοραλιστικό ωφελιμισμό: Πες το εσύ, ξεφούρνισε την κακοήθειά σου με ύφος αμείλικτου τιμητή, ώστε να κερδίσεις τις πρώτες εντυπώσεις, αυτές που γεννούν μαζικές πεποιθήσεις, και σε δυο – τρεις ημέρες ρίχνεις το φταίξιμο στη βιασύνη των ημερών και ψιθυρίζεις μια συγγνώμη που λίγοι θα την πληροφορηθούν και ελάχιστοι θα τη θυμούνται τη μεθεπομένη.

Αίφνης, η διακίνηση fake news, των καραμπινάτων συμπεριλαμβανομένων, είναι λάθος ή «λάθος»; Είναι όντως ανεπιθύμητη συνέπεια της προεκλογικής σπουδής ή κίνηση άκρως επιθυμητή, αποφασισμένη και σχεδιασμένη; Για ν’ απαντήσουμε, ίσως πρέπει να σταθούμε πρώτα στο εξής υποκείμενο ερώτημα: Ζημιώνεται άραγε κοινωνικά και πολιτικά το άτομο ή το κόμμα που κατασκευάζει ή υιοθετεί εξόφθαλμα πλαστές ειδήσεις και τις αναμεταδίδει τηλεοπτικά, εφημεριδογραφικά ή διαδικτυακά;
Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στα hellinika hοaxes, ο κομματικός αρχηγίσκος που πρωτεύει στη διακίνηση fake news, με τις μακρόσυρτες τηλεεκπομπές του που πλασάρουν σωβινισμό, κομμουνιστοφαγία και χυδαίο αντιεβραϊσμό και αντιισλαμισμό είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος. Και; Τρώθηκε μήπως το κύρος του κομματιδίου του (και των μαγικών βοτάνων του), επειδή συνελήφθη κατ’ επανάληψη να ψεύδεται ασυστόλως ή επειδή κατέχει ένα ασύλληπτο ρεκόρ, με την από τηλεοράσεως εξαπόλυση τεσσάρων fake news μέσα σε μόλις δύο λεπτά; Δημοσκοπικά τουλάχιστον, φαίνεται ότι, όσο περισσότερα και χονδροειδέστερα ψέματα διαλαλεί σαν νεοσωτήρ της Ελλάδος (για σχέδιο «Φαιδώρα» και άλλα τινά), τόσο καλύτερα πάει.

Παράδοξο; Μάλλον όχι. Δημοσιογράφος τις, ο οποίος, πάλι κατά τα hellinika hοaxes, απειλεί τα πρωτεία του Κ. Βελόπουλου, αφού οι ιντερνετικές αναρτήσεις του ψεύδονται συστηματικά, είδε με χαρά μεγάλη τον αρχηγό του κόμματός του να τον υποδέχεται δόξη και τιμή και να τον ορίζει υποψήφιο βουλευτή. Τίνος είναι το μεγάλο φταίξιμο; Του κυνικού αρχηγού ή του ανενδοίαστα ψευδολόγου προπαγανδιστούλη;

Άρθρο στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχολιάστε