My Twitter Feed

4 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Μέτρα πριν το άνοιγμα σχολείων” -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

ΑΚΕ: Διαφοροποίηση στο ΣΕΝΚ -

Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζονται τα αντιπλημμυρικά -

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, 2020

Σταθερά στη μαύρη πρώτη θέση! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

“Γαλάζια νυστέρια” για το ΓΝΚ! -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

ΣΥΡΙΖΑ: Διερεύνηση καταγγελιών -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

To tvxs.gr για το Νοσοκομείο Κιλκίς -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Εξανέστη από το… βήμα του twitter -

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2020

Μπομπ Ντύλαν: Η βόμβα

koulentianou-margaritaΤης Μαργαρίτας Κουλεντιανού.


Ανάμεσα στις τόσες καθημερινές βόμβες που σκοτεινιάζουν τον κόσμο, βόμβες που σκορπίζουν τον τρόμο, τη δυστυχία και συχνά τον θάνατο, να που έσκασε και μια βόμβα ανατρεπτική και ρηξικέλευθη που έφερε χαμόγελα, συγκίνηση και έναν αέρα σαρωτικό: η Σουηδική Ακαδημία έδωσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν.

Ο Ντίλαν φυσικά, στη μακρά παρουσία του στη σκηνή, έχει κερδίσει την αγάπη και την αναγνώριση του κόσμου, των συναδέλφων του μουσικών και τραγουδοποιών, ακόμα και πιο επίσημων φορέων: ανάμεσα στα άλλα έχει βραβευτεί από την αμερικανική κυβέρνηση, που του είχε απονείμει το «Μετάλλιο Ελευθερίας», για την επιρροή που άσκησε με τη μουσική του στα κινήματα για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Αλήθεια είναι ότι άσκησε επιρροή στα κινήματα. Ακόμα κι όταν αποφάσισε (και δήλωσε) ότι δεν θέλει να είναι «πολιτικός» αλλά να κάνει μουσική, συνέχισε να ασκεί επιρροή, να συγκινεί και να συναρπάζει τους νέους ανθρώπους αλλά και να κατευθύνει κινήματα για περισσότερο από πενήντα χρόνια.

Κι ούτε πειράζει που (το 2012) βραβεύτηκε από την κυβέρνηση, γιατί το βραβείο τού το έδωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν ακόμα συμβόλιζε τη λαχτάρα για αλλαγή και ενσάρκωνε την ελπίδα για τους Αμερικανούς δεύτερης κατηγορίας: φτωχούς, έγχρωμους, αλλόθρησκους, γυναίκες…

Ομως τι έπαθε η Σουηδική Ακαδημία και έδωσε το βραβείο Νόμπελ στον Ντίλαν; Πρόκειται στ’ αλήθεια για τη μεγαλύτερη τιμητική διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα βραβείο που αναγνωρίζει τόσο την ποιότητα του λογοτεχνικού έργου όσο και τον αντίκτυπό του στον κόσμο.

Ξέρουμε ότι η Σουηδική Ακαδημία μελετάει προσεκτικά τις λογοτεχνικές αρετές, ενώ ταυτόχρονα συγκινείται με τους απανταχού κατατρεγμένους και ευχαρίστως δίνει το πολύτιμο βραβείο σε λογοτέχνες που ασχολούνται με τέτοια θέματα.

Ομως στον Ντίλαν; Ο Ντίλαν είναι ροκ, τον αγαπάνε οι νέοι, ξεσηκώνει τους κινηματίες. Και, κυρίως, είναι τραγουδοποιός. Εγραψε στίχους για τραγούδια. Από πότε η Ακαδημία θεωρεί τους στίχους ποίηση;

Ισως από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου του 2016, όταν η Ακαδημία αποφάσισε να προχωρήσει στην ανατροπή αυτού του βαριού κλίματος σοβαροφάνειας που έχει εγκατασταθεί ανάμεσα στις τέχνες, βάζοντας παλιομοδίτικα ακαδημαϊκά κριτήρια για να τις ξεχωρίζουμε. Για τον κόσμο, για τους πολλούς, ασφαλώς και είναι ποίηση οι στίχοι των τραγουδιών, και μάλιστα μαζί με τη μουσική τους.

Η ποίηση από την αρχή της Ιστορίας τραγουδιέται, γι’ αυτό άλλωστε έχει έναν εσωτερικό ρυθμό που εύκολα εξωτερικεύεται: φτάνει στον αναγνώστη, φτάνει κυρίως στον ακροατή, γιατί η ποίηση διαβάζεται μεγαλόφωνα και, κατά προτίμηση, με συνοδεία μουσικής.

Η ποίηση είναι τραγούδι –οι άνθρωποι το ξέρουν αυτό από πάντα, και είναι μεγάλη χαρά και ανακούφιση ότι το έμαθαν ή τέλος πάντων το παραδέχτηκαν και οι ακαδημαϊκοί.

Ο Ντίλαν βραβεύτηκε επειδή «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις στο πλαίσιο της σπουδαίας παράδοσης του αμερικανικού τραγουδιού» και αυτό είναι αλήθεια. Αλλαξε τους κανόνες, συνδύασε τις φόρμες, διαμόρφωσε καινούργιες, με τη μουσική και τους στίχους.

Αλήθεια είναι επίσης ότι με τις λέξεις έκανε ανέμους να φυσάνε και παρέσυρε πολλούς να σκεφτούν έξω από το κουτί, να δουν πέρα από τη μύτη τους ή όπως λέει και ο ίδιος (σε μετάφραση Γ. Ι. Μπαμπασάκη)

Παραδεχθείτε/ Πως γύρω σας φουσκώνουν τα νερά/ Θα σας μουσκέψουν ώς το κόκαλο, για τα καλά/ Κι αν θαρρείτε/ Πως αξίζει να σωθείτε/ Να κολυμπάτε αρχίστε τώρα/ Αλλιώς σαν πέτρες θα βυθιστείτε / Ναι, τα νερά μανιάζουν/ Οι καιροί αλλάζουν

Εκπληκτοι και ευχαριστημένοι οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τη μόνιμη γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας να τους πει λεπτομέρειες για την επιλογή του φετινού Νόμπελ.

Λίγο μπερδεύτηκε, τα μάσησε εκείνη, κι άρχισε να μιλάει για τον Ομηρο και τη Σαπφώ, όμως γρήγορα παρασύρθηκε από τον γενικότερο ενθουσιασμό, άφησε το αυστηρό της ύφος και είπε χαμογελώντας: «Ναι, οι καιροί αλλάζουν».

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε