My Twitter Feed

31 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ξεκινούν εμβόλια και για τους 75+ -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

Ιδρύθηκε το Σχολείο 2ης Ευκαιρίας -

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, 2021

“Κίτρινοι” σε καθεστώς επιτήρησης -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Να μη γίνουμε χωματερή της χώρας -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Πέντε σε Κιλκίς, αύξηση στη χώρα -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Θερμομέτρηση και στα σχολεία -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Δ. Κιλκίς: 600 τάμπλετ σε μαθητές -

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Κι η ΕΠΣ Κιλκίς κατά του Αυγενάκη -

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Μπλόκο ΠΓΔΜ στους πρόσφυγες

Μπλόκο στους χιλιάδες πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες που επιδιώκουν να κινηθούν από την Ελλάδα προς τα βόρεια έβαλε από χθες (πέμπτη) η ΠΓΔΜ, με αυξημένη παρουσία στα σύνορα ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων με τη συνδρομή του Στρατού, εγκλωβίζοντας στην ελληνική πλευρά καθώς και στην ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη πάνω από 2.000 άτομα, ενώ ο αριθμός μεγαλώνει συνεχώς από τις νέες αφίξεις.

prosfyges-001Τα Σκόπια, που έκαναν λόγο για πρώτη φορά από τότε που εκδηλώθηκε η προσφυγική κρίση για «αποτελεσματικό έλεγχο της συνοριακής ζώνης», δείχνουν να εγκαταλείπουν την τακτική των «χαλαρών συνόρων» που ακολουθούν και άλλες βαλκανικές χώρες.

Ετσι, ουσιαστικά προχώρησαν στην εφαρμογή του λεγόμενου σχεδίου του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος πριν από λίγο καιρό -στα μέσα Ιουλίου-, ύστερα από επίσκεψη στα σύνορα με την Ελλάδα, είχε ανακοινώσει, ως ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ότι σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στον βαλκανικό διάδρομο διακίνησης των προσφύγων θα σταλούν στα σύνορα δυνάμεις του Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων για να εμποδίσουν την παράνομη είσοδο και γινόταν λόγος για μια συνοριακή ζώνη μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων.

prosfyges1Από χθες και ύστερα από προχθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα Σκόπια προχώρησαν στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης τόσο στα σύνορα με την Ελλάδα, στα νότια όσο και στα βόρεια, στα σύνορα με τη Σερβία, επικαλούμενα «την αυξημένη πίεση στα νότια σύνορα της χώρας και των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του αποκαλούμενου βαλκανικού διαδρόμου που ακολουθούν οι μετανάστες», όπως ανέφερε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ιβο Κότεφσκι.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως λένε κύκλοι στα Σκόπια, η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα ώστε να προλάβει τη λεγόμενη «κρίση του ουγγρικού φράχτη» και τα προβλήματα που αναμένεται ότι θα δημιουργήσει. Από τα τέλη Αυγούστου η Ουγγαρία προτίθεται να λειτουργήσει τον φράχτη με συρματόπλεγμα, που σηκώνει στα σύνορά της με τη Σερβία, σε μήκος περίπου 160 χιλιομέτρων.

prosfyges2Παράλληλα, Ούγγροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τις τελευταίες μέρες δηλώνουν ότι θα υπάρξει και παράλληλη συνδρομή των δυνάμεων του Στρατού για τον έλεγχο των συνόρων. Ηδη πολλοί κάνουν λόγο για τον «πανικό του ουγγρικού φράχτη» που δημιουργεί κατάσταση αμόκ στις τάξεις των προσφύγων. Οι τελευταίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν τον βαλκανικό διάδρομο και να φτάσουν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης, με πρώτη τη Γερμανία, πριν λειτουργήσει ο ουγγρικός φράχτης.

Στα Σκόπια η κυβέρνηση, διά στόματος Ιβο Κότεβσκι, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση, ισχυρίστηκε ότι «έχει ως στόχο το να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα και απειλές για τον τοπικό πληθυσμό, για τους κατοίκους που ζουν στην περιοχή του Γευγελή και να αποτρέψει περαιτέρω προβλήματα».

«Επίσης να παρασχεθεί μια πιο κατάλληλη μεταχείριση στους παράνομους μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο», όπως είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε από τις 18 Ιουνίου που ισχύει το μέτρο της χορήγησης άδειας 71 ωρών για τους παράτυπους μετανάστες προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα, έχουν εκδοθεί τέτοια έγγραφα για 41.414 άτομα και ότι το προηγούμενο 24ωρο πριν εφαρμοστούν τα μέτρα στα σύνορα, είχαν δοθεί έγγραφα σε 1.327 ξένους υπηκόους, που είχαν έρθει από την Ελλάδα.

Με έντονο τρόπο αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ εκπρόσωποι των ΜΚΟ. «Με αυτήν επιστρέφουμε στην περίοδο προ της 19ης Ιουλίου. Θα ανθεί και πάλι το δουλεμπόριο», όπως είπε ο M. SmaIlovic.

Στην ελληνική πλευρά στην Ειδομένη και στην ουδέτερη ζώνη των συνόρων, οι πάνω από 2.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες αντέδρασαν στην απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και απέκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή για αρκετή ώρα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν έγινε χθες το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας Θεσσαλονίκη-Σκόπια-Βελιγράδι, ενώ διακόπηκε μέχρι νεωτέρας και η κίνηση των εμπορικών τρένων.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ – ethnos.gr

Σχολιάστε